Múzeumok Éjszakája családokkal

Az idei Múzeumok Éjszakájára a Muzeális Gyűjtemény három kiállítással készült, Várkonyi János festőművész 18 festményét adományozta a városnak, az egyik tárlat ezeket mutatta be, a másik kiállításon a látogató a várost alkotó három nemzetiség 19. század végi, 20. század elejei szobájába pillanthat be, a harmadik tárlat a települési értéktárban megtalálható, népművészet mesterei, népi iparművészek munkáiból ad ízelítőt. A három tárlat augusztus 1-jéig telefonos időpont egyeztetés után, munkanapokon látogatható.

 

A Múzeumok Éjszakája idei programja az Ókerti pincéhez vezető kerékpártúrával elkezdődött, a csapatot Henger Péter vezette.

 

A Múzeumok Éjszakája programnak igazi színfoltja volt a népi kismesterség bemutató és játszóház. Bemutatót tartott Szabó László kovács és Liska András kosárfonó. Váradi Lászlóné bőrdíszműves elhozta munkáit, és fonást tanított, Gulyásné Magdi néni pedig nemezelt. A Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan ismét játszóházzal várta a gyerekeket. Aki fel akarta frissíteni a könyvtárát, az elolvasott könyvét kicserélhette a könyvkuckó darabjaival. A gyűjtemény száraz bejárójában a berényi kézművesek portékáiból lehetett vásárolni.

 

Az idei Múzeumok Éjszakája több újdonságot is hozott. A Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klub jármű bemutatója igazi látványosságot jelentett. Ifjúságunk gyönyörűen rendben tartott ikonikus motorjait, a második világháborús, géppuskával felszerelt szovjet motorkerékpárt sokan megcsodálták. A csepergős idő ellenére többen sütöttek szalonnát. A zsíros ételt – a hungaricumok közé bekerült – fröccsel öblítették le a vendégek.

Az eső sem mosta el a színpadi programot. A Szlovák Pávakör helyi gyűjtésű szlovák népdalokat adott elő. A Berény Táncegyüttes fiataljai a vizes fűben is elkápráztatták a közönséget. A békési ZumBrigád Team bemutatóját most is a majálison megismert lelkesedés és temperamentum és jókedv jellemezte.

 

Nagy Imre és barátai tábortűzhöz illő hangulatos műsort adtak, a közönség nagyrészt a hetvenes évek ismert slágereit hallhatta tőlük. A tábortűz körül a táncot a Berény Táncegyüttes tagjai kezdték el, ehhez sokan csatlakoztak a közönség sorai közül. Az éjszakába nyúló programot a Tornádó Együttes harmonikás műsora zárta.

 

A rendezvényt az OPSKMM és a Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület szervezte Mezőberény Város Önkormányzata Humánügyi Bizottsága támogatásával.

 

Scroll to Top