Nagy munkában a berényi hímzők

Bogárné Szőke Erika, a szakkör vezetője elmondta, folyamatosan ismerkednek a Kárpát-medence különböző tájegységeinek népművészetével. Tavaly ősszel az erdélyi Homoródalmáson jártak, és az ottani hímzéseket nézték meg, ennek eredményeként még tavaly szép alkotások születtek. Szintén tavaly ősszel ismerkedtek meg a nyugat-dunántúli hímzéssel. Ez is szabadrajzú, de – a különlegességét ez adja – a motívumokat szálszámlálással és vagdalással töltik ki. Ez nehéz és igényes technika.

 

Már az ősz végén elkezdtek foglalkozni négy nagy pályázattal, valamennyit Kárpát-medence teljes területére írták ki. A Komatál és komakendő alkotói pályázatra mezőberényi fehér hímzéssel készülnek. Szívügyüknek érzik a helyi, mezőberényi kultúra terjesztését. A beküldött anyagokat a zsűri már elbírálta, arról kaptak értesítést, hogy április 18-án Lakitelken csoportjuk is díjazott lesz.

 

A berettyújfalui Kitették a szűrét pályázatra mezőberényi szűcshímzéssel készülnek. Egy régi női ködmön motívumát dolgozzák fel újszerűen, ugyanis az eredeti színek helyet antik színvilágot alkalmaznak. Eddig ezt a módszert nem alkalmazták.

 

A mezőkövesdi Kisjankó Bori pályázatra mezőberényi keresztszemes hímzést szeretnének benyújtani, a miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület 15. Virágzó népművészet pályázatára a már említett nyugat-dunántúli alkotásokkal kívánnak pályázni. Mindhárom pályázat anyagával május első felében el kell készülniük.

 

Bogárné Szőke Erika szólt arról is, május második felében a szakkör nyári szünetére tervezik meg a munkát, hogy a tagjok nyáron otthon is igényük szerint alkothassanak.

 

Scroll to Top