A velünk élő múlt – új állandó tárlat a gyűjteményben

Köszöntőjében Siklósi István polgármester hangsúlyozta, a Muzeális Gyűjtemény életében az új állandó kiállítás új fejezetet nyit, hiszem az intézményegység új értékekkel gazdagodott. A polgármester arra hívta fel a mezőberényiek figyelmét, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, feltétlenül személyesen tekintsék meg a tárlatot.

 

Körösi Mihály alpolgármester megnyitójában arról szólt, a település életében fontos a múlt ismerete, hiszen az határozza meg az identitást. A kiállítás első része a múltat mutatja be, a második része – amely a Települési Értéktárról szól – a gazdaság szereplői számára mutat kiutat. A város múltjáról szóló rész időrendben, jól tagoltat részletezi a település történetét. Aki több információt kíván, az okos telefonja révén a tablókon látható QR-kódok segítségével többet is megtudhat.

 

Dr. Bódán Zsolt történész, a békési levéltár vezetője mutatta be a tárlatot. Elmondta, a történelmi rész az őskortól a várossá nyilvánításig, 1989-ig mutatja be a település történetét. Az értéktárról szóló második rész már a jelenre vonatkozik, mindkettőre méltán lehetnek büszkék a mezőberényiek. A történelmi és az értéktári mellett az új állandó tárlat harmadik része a mezőberényi arcképcsarnok. Ez az értéktárban megtalálható személyiségeket mutatja be, kiemelten Orlai, Petőfi és Szabó Árpád életét eleveníti fel.

 

A kiállítás a Kubinyi Ágoston Program keretében jött létre, dr. Bódán Zsolt történész és Csete Gyula etnográfus rendezte.

 

Scroll to Top