A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

zsido_emlekhely.jpg
1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.
Soha nem szabad felejtenünk! Fontos, hogy ismerjük a tényeket, a történelmet. Fontos, hogy a történelmi tények ne torzuljanak. Az emléknapon nemcsak emlékezünk kell a holokauszt során meggyilkolt zsidó nők, férfiak és gyermekek millióira valamint más áldozatokra, fontos, hogy az emléknap eseményei ráirányítsák a figyelmet napjaink feladataira! Mit tehetünk azért, hogy ne ismétlődhessen meg a népirtás, ne erősödjön az antiszemitizmus, amely sajnos nem szűnt meg náci koncentrációs táborok felszabadításával.
A mezőberényi zsidóság kálváriája 1944. május 12-én az ókerti Weisz féle szövőgyár területén kialakított gettóban kezdődött, az elhurcoltak többségének élete június 29-én az auschwitz haláltáborban ért tragikus véget. A muzeális gyűjtemény kertjében található emlékhelynél minden évben megemlékezünk az áldozatokról. 
Scroll to Top