Harminc éve alakultak meg

Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, az erdélyiek otthont találtak maguknak Mezőberényben, szervezetüket azért hozták létre, hogy az segítsen megőrizni identitásukat. Azt kívánta a kör tagjainak, hogy minél tovább tartsák össze közösségüket. Végezetül a kör harmincadik évfordulója alkalmából emléklapot és Mezőberényről szóló könyvet adott át Kajlik Péternek, a szervezet elnökének.

Dr. Szekeres Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetsége elnöke megnyitójában arról szólt, hogy szövetségükhöz 25 tagszervezet is tartozott, mára számuk 14-re csökkent. Ugyanis a szervezetek elöregednek, és a fiatalok nem követik az idősebbek példáját. Reményét fejezte ki, hogy az erdélyi lélek sokáig jelen lesz a Kárpát-medencében.

Kajlik Péter ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy ma kísérték utolsó útjára Fejér Sándor István alapító tagjukat, a megjelentek egy perces néma felállással emlékeztek meg róla. Kajlik Péter felidézte, hogy a ’90-es évek elején érkeztek Mezőberénybe, és a lakosság azonnal befogadta őket. A Kárpátokból érkeztek, és megszerették az alföldi rónaságot.

A kör megalakulása harmincadik évfordulója tiszteletére a művelődési központ aulájában emléktáblát leplezett le Dankó Béla országgyűlési képviselő, Siklósi István polgármester, dr. Szekeres Sándor és Kajlik Péter. Dankó Béla rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy a 2000-es évek elején mélypontra jutott a nemzetpolitika. A 2004-es népszavazás előtt 23 millió román munkavállalóval riogatott az akkori kormány, így az alacsony részvétel miatt elbukott a kedvezményes honosítás ügye. A 2010-es választások után a kettős állampolgárság megszavazásával részben ellensúlyozták a korábbi hibát.

A Kolozsvári Magyar Opera művészei tíz éve lépnek fel a kör rendezvényein, most operett slágerekkel szórakoztatták a közönséget, a műsor végén a nézők felállva tapsolták meg a művészeket.

Az ünnepi műsorban Feyér Zita, aki családjával 1992-ben érkezett Mezőberénybe, édesapja kedvenc dalait adta elő. A Berény Táncegyüttes három táncösszeállítást mutatott be, köztük erdélyieket is.

A Mezőberényi Erdélyi Kör jubileumi ünnepsége erdélyi ételkóstolóval zárult, a járvány miatt ezt csomagban kapták meg a résztvevők.   

Galéria

Scroll to Top