Életünk a víz! – szemléletformáló rendezvény

Siklósi István polgármester köszöntője után dr. Duray Balázs kifejtette, annak ellenére, hogy ma már a világ lakosságának a fele városban él – ez az arány Európában 80 százalék – egy vagyunk a természettel. A testünk 70 százaléka víz, így az életünk függ tőle.  Az ipari forradalomig a természet zárt rendszert képezet, de ma már a mezőgazdaság, az ipar és a szolgáltatások is jelentős vízfelhasználók. Például egy hamburger elkészítéséhez két köbméter víz szükséges. Dr. Duray Balázs szólt arról, a jövőt kutató tudósok szerint a modellek azt mutatják, hogy egyre több lesz a hőségnapok száma. Ebben a helyzetben az egyedüli megoldás az, hogy megtartjuk azt a csapadékot, amit a természet ad.

Dr. Duray Balázs megemlítette, országos akció mintájára hozták létre békéscsabai mozgalmukat. A 60.000 fát már rég elültették, most arra törekednek, hogy a települések között, a dűlőutak mentén – a gazdákkal kompromisszumot kötve – zöld folyosókat építsenek ki. Tervükben együttműködő partnerre találtak Mezőberényben.  

A megnyitó után Pócs József: „Életünk a víz” című képét a résztvevő gyerekek közösen rakták ki. A megjelentek között négy madárberkenye fát sorsoltak ki.

A tárlat – nyitvatartási időben – 2022. szeptember 30-ig tekinthető meg. A rendezvény a TOP-2.1.3-16-BS1-2021-00049 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Galéria

Scroll to Top