A kékfestők különös világa – kiállítás

„A tarkázás művészete – a kékfestők különös világa”című kiállítást 2022. október 4-én Debreczeni Klára Népi Iparművész, takács szakoktató nyitotta meg a művelődési központban.

Túri Andrea, az Orlai-ház igazgatója köszöntőjében elmondta, a mostani időszaki kiállítás anyagát elsőként Szarvason, a Tessedik Sámuel Múzeumban nyitották meg, ez betekintést ad a kékfestő mesterség történetébe, munkafolyamataiba, eszközeibe, évszázados rejtelmeibe. A szarvasiak az installációs elemeket vándorkiállítási anyagként álmodták meg. Ez úton is köszönetét fejezi ki a berényi kiállítás lehetőségéért Roszik Zoltán igazgatónak és Balogh Tündének, a kiállítás kurátorának.

Debreczeni Klára megfogalmazta, a kékfestő anyagot mindannyian ismerjük, de a kész termékhez vezető út nagyon sokrétű és rendkívül időigényes folyamatát már kevésbé.  A tárlat segít, hogy közelebb kerüljünk a ma már csaknem kihalófélben lévő népi mesterség részleteihez. A textilnyomás évezredes múltra tekint vissza, ezen mintázási mód egyike a kékfestés is, ami a 17. századtól része az európai kultúrának, hazánkban a 19. században élte fénykorát. A kékfestő számunkra egy fogalom. Jelen volt a 18. században és jelen van most is. Bár már nagyon csekély számú kékfestő mester él és alkot hazánkban, bízzunk abban, hogy ez az örökségünk fennmarad, hiszen a kékfestés 2018-ban bekerült az UNESCO szellemi kulturális örökségei.

A megnyitón közreműködtek a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium gordonka szakos növendékei, őket Fejes Antal gordonkaművész készítette fel.

A tárlat – az intézmény nyitvatartási idejében – megtekinthető 2022. október 27-ig.

Galéria

Scroll to Top