Indiai vajas karfiol készült rizs körettel

Ha össze akarnánk foglalni, mitől lehet indiai a Magyarországon is ismert karfiol, akkor egyértelmű rá a válasz: a fűszerezéstől. A gyömbér, a garam massala, a római kömény és a chili pehely együttesen nagyon különleges és finom, európai gyomornak is élvezetes összhatást hozott létre. Lime-ot pedig szerintem még egyikünk sem sütött. Ez utóbbi a tálalást gazdagítja. A következő alkalommal, vagyis 2022. november 15-én ugyanitt, 17 órától citromos csirkét készítünk az érdeklődőkkel, melyre mindenkit szeretettel várunk. 

Hozzávalók 4 személyre

fél fej karfiol

só, bors

római kömény

étolaj

70 dkg csirkemell

fél fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

reszelt gyömbér

csipetnyi garam massala

1 kisebb paradicsom

1 üveges lecsó (leve kell csak)

1 csipet chili pehely

vaj

petrezselyemzöld

500 ml főzőtejszín

250 g rizs

2 db zöld lime, ha nincs, akkor mint esetünkben, citrom (az egyiket sütjük, a másiknak a levét használjuk fel)

Elkészítés:

Köret: a rizst forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Mi tasakos rizst használtunk, azt a tasakkal együtt kellett a vízbe helyezni és úgy főzni.

Főétel: a sütőt 220 fokra melegítjük elő.  A karfiolt diónyi darabokra szedjük szét, meglocsoljuk olajjal, szórunk rá sót, borsot, római köményt, majd ezt a befűszerezett zöldséget sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és berakjuk sülni kb. 15 percre.

A paradicsomot és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, megpucoljuk a fokhagymát és összetörjük. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük. (Az elkészítésnél fontos, hogy vajat és ne margarint használjunk!) Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, majd a paradicsomot, reszelünk rá gyömbért, beletesszük a csipet garam massalát, sózzuk és megszórjuk a csípős chili pehellyel is. Ráöntjük az üveg lecsó levét. (A sűrűje nem kell.) Hozzáadjuk egy negyed citrom levét. Ezt követően az egészet besűrítjük tejszínnel. A megsült karfiolt beletesszük ebbe a paradicsomos, fűszeres, tejszínes szószba és összefőzzük. 

A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk, lemossuk a csap alatt, majd sózzuk, borsozzuk és forró olajon egy serpenyőben elősütjük. 180 fokos sütőbe tesszük (ugyancsak sütőpapírra) és készre sütjük, addig, míg kap egy pici színt. 

A cikkekre vágott citromot vagy lime-ot egy tiszta, 180 fokra felmelegített serpenyőben megsütjük, úgymond karamellizáljuk. A főzőtanfolyam résztvevői szerint fontos, hogy először a bal oldalát süssük és csak ezután a jobbat. 😀

A petrezselyemzöldet felaprítjuk és tálaláskor a rizsre szórjuk.

Az ételünk kínálásakor a tányérra helyezünk egy adag rizst, megszórva petrezselyemzölddel, a csirkemellet, melyet, ha csíkokra vágunk, még csalogatóbban néz ki, a szószos karfiolt és a végén a sült citromot díszítésként. 

Galéria

Scroll to Top