Nemzetiségek napja

Hevesi Rómeó magáról elárulta, rajzolni mindig szeretett, de ezt az utóbbi időkig nem vette komolyan. Március végén olvasott a Bibliában a talentumról, hogy ezzel kezdeni kell valamit, aki megkapta, az felelősséggel tartozik érte. Akkor döntötte el, hogy fejleszteni fogja magát. Budapesten a Művészházban jobb agyféltekés rajzolást tanul. Makra Péter meglepetésként egy dalt énekelt Hevesi Rómeónak, aki maga is közreműködött az előadásban.

Horvát Róbert a nemzetségi nap alkalmából évértékelőt tartott. Szólt arról, hogy áprilisban nemzetközi romanapot tartottak, nyáron a közösségi házukban nyolcvan gyereknek kéthetes tábort szerveztek. Augusztusban a jó tanulókat, jó sportolókat kirándulásra vitték. Decemberben száz gyereknek Mikulás-csomagot, illetve az idősek ajándékcsomagot adtak.

Lakatos Mihály kosárfonó mester tartott workshopot. A kosárfonás Mezőberényben is gazdag hagyománnyal bír. Napjainkban a Mécses Egyesület lakói közül többen foglalkoznak kosárfonással és készítenek változatos termékeket. A szakma alapjaiba nyerhettünk betekintést a roma mesterség bemutatón, ennek jövőre, április 8-án a roma kultúra világnapja alkalmából folytatása is lesz.

A gyerekeknek Diószegi Eszter grafikusművész tartott kézműves foglalkozást, ők papírt fontak.

A workshop kísérőprogramként a gyermekeknek a színházteremben Tücsök Peti „Varázscsengő” címmel adott műsort, majd a Mikulás is ellátogatott a kicsikhez, és egy-egy vers elmondása, dal eléneklése után csomagot adott át nekik.

Az nagyrészt autentikus cigányzenét játszó, öttagú Ham Ko Ham együttes adott hangulatos koncertet. A pörgős zenére előbb a gyerekek, majd a felnőttek is táncra perdültek. Ezt – a Csoóri Sándor Program támogatásával – Berény Táncegyüttes táncháza követte Borgula Bendetta és Baracsi Gergő vezetésével. Végül a résztvevők a berényi becsinált levest kóstolták meg és a tombolasorsoláson a szerencséjüket próbálták ki.  

Galéria

Scroll to Top