Sikeres évadot zárt a Népi Díszítőművészeti Kör

Az Orlai ház a Csoóri Sándor Alap CSSP – TARGYALKOTO – SZ – 2022-005- ös pályázati számon a 2022. július 1. – 2023. június 30-ig terjedő időszakra tárgyalkotás tárgykörben ismét támogatásban részesült, így a hímző csoport és a vászon- és gyapjúszövő szakkör is folytathatta szakmai munkáját. 

A Népi Díszítőművészeti Kör hímzős csoportja Bogárné Szőke Erika Népi Iparművész vezetésével a szakmai év zárásaként a közelmúltban három országos pályázaton vett részt, nagyon szép sikerrel. A miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület által kiírt XIX. Virágzó Népművészet című pályázata több népművészeti ágnak szólt. A mezőberényi csoport ezen cserépfalui szálán varrott – mester remek minősítésű –alkotásokkal szerepelt és nagyon szép eredményt ért el. A berettyóújfalui X. Kitesszük a szűrét pályázaton békési szűcshímzéses alkotással vettek részt, a beküldött munkáik nagyon tetszettek a zsűrinek. A VIII. Százrózsás Hímzőpályázatra szentistváni vizitke hímzésű alkotássorozatot küldtek be. A zsűri ezeket különdíjjal jutalmazta. Terveik között 2023. decemberében kiállítás rendezése szerepel, ahol első sorban mezőberényi hímzett munkákat állítanak ki, majd az új, 2024-es év elején a tagok már a békéscsabai Kárpát-medencei Textil Fesztiválra és ismét a már XX. Virágzó Népművészet pályázatra kívánnak készülni.

A Debreczeni János takácsmester, a Népművészet Mestere által vezetett vászon- és gyapjúszövő szakkör során a tagokkal gyapjúból futót szőttek csíkritmusban, illetve erdélyi festékes motívumokat gyakoroltak. A vászonszövők között a kezdők szintén csíkritmusban készítettek konyharuhát, a haladóbbak takács mintával kötényt és függönyszárnyat.

A jövőben – amennyiben ismét támogatja elképzeléseiket a Csoóri Sándor Alap – a fent megszerzett tudás bővítésén és gyakorlásán túl továbbra is a háromnemzetiségű Mezőberény szőttes kultúrájának megismertetése lesz a cél, a muzeális gyűjteményben megtalálható drapériák alapján, illetve olyan, a 21. századi elvárásoknak is megfelelő textíliákat szeretnének készíteni, melyek hordozzák a hagyomány

Galéria

Scroll to Top