Eperjesi Mari kiállítása

A X. Mezőberényi Művésztelep és Művészeti Fesztivál idején megtartott XXVI. Berényi napok keretében Eperjesi Mari kiállítása nyílt meg 2023. augusztus 18-án az Orlai házban. 

A kiállítás vezetőjéből az alkotóról megtudhatjuk, hogy Mezőberényben élte le élete első, meghatározó húsz évét. Több mint hatvan éve már Budapesten lakik. Aktív éveimben nem jutott rá ideje, hogy azzal foglalkozzon, amire igazán vágyik. Hetven évesen tanulta meg a fazekas mesterséget, 2013-ban a munkái itthon is bemutatta. Később, 2017-ben beiratkozott egy festőiskolába, azóta több kiállítson is részt vett.

A megjelenteket Körösi Mihály alpolgármester köszöntötte. Elmondta, az alkotó nem először tér haza, hogy bemutassa, mire jutott, hiszen 2013-ban is nagy sikert aratott kerámiáival. 

Várkonyi János festőművész megnyitójában kifejtette, Eperjesi Mari már az iskolában is kitűnt kézügyességével, de akkor származása miatt nem tanulhatott tovább. Végül a festészettel 2017-ben találkozott, és elsajátította a technikai alapokat. Főleg tájképeket és csendéleteket fest. 

Eperjesi Marit a legfiatalabb unokája, Eperjesi Ádám is köszöntötte, azt hangsúlyozta, hogy minden képe más-más érzelmet fejez ki. 

Szépe Bálint az alkotónak és a megnyitó résztvevőinek két mezőföldi táncot adott elő. 

A tárlat megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében 2023. szeptember 8-ig. 

A kiálítás megnyitóját vissza nézhetik a Youtube-on.

Galéria

Scroll to Top