XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál

A megnyitó után kihirdették ”A legszebb konyhakertek” verseny eredményét. Az okleveleket a zsűri tagjai: Dévényi Csilla elnök, illetve Hernádi Mihály és Magyar Pál adta át. A mini kategóriában az első helyen Kerekes Józsefné, a második helyen Szeles Károlyné végzett, harmadik lett Maléth Katalin. A díszkertek kategóriájában Bokorné Varga Katalin győzött Petneháziné Szűcs Katalin és Bíró Sándorné előtt. A hagyományos paraszti kertet művelők között a zsűri Plavecz József Pál kertjét találta a legszebbnek, Hegyesiné Barna Katalin a második, Szabó Gyula a harmadik helyen végzett. A közösségi kertek kategóriájában a városi bölcsőde végzett az első helyen, a Mécses Egyesület és a Mezőberényi Talentum Református Óvoda előtt.

Ebédig a Berecske Tánccsoport, a Kis-Berényke Táncegyüttes és a Berény Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, a talpalávalót a Ludas Zenekar húzta. Délben a Sebestyén Duó „Jó ebédhez szól a nóta” című műsora szólt.

A fesztiválon két háromtagú zsűri dolgozott. Bálint Anna, Papp Zoltán és Schäfer Anetta főzőhelyek dekorációját szemlélte meg, Bárdi Mihály, Tánczos Imre és Urbancsek Zoltán a töltött káposztákat vizsgálta meg.

Ebéd után Bodrogközy Rita zenés műsorával szórakoztatta a gyerekeket.

A műsor két helyszínen folytatódott. Az egyiken a gyerekek a Kacagó Bábszínház „Madzag Jankó és Nyúl Dani” című előadását láthatták, a színpad előtt pedig a szlovák nemzetiség a 300 évvel ezelőtti megérkezésére emlékezett. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke beszédében két évfordulóról emlékezett meg, hangsúlyozta, az a 300 év, amit a szlovákok a németekkel és magyarokkal együtt töltöttek, sok örömre adott okot. Szólt arról is, hogy az Országgyűlés 30 évvel ezelőtt fogadta el a nemzetiségi törvényt, ez tette lehetővé a nemzetiségi önkormányzatok megalakulását. Hollerné Racskó Erzsébet ígéretet tett arra, hogy segítik a berényieket abban, hogy megőrizzék nyelvüket és tartalommal töltsék meg tájház életét.

Az eseményre Egyházasdengeleng, Vanyarc és Legénd is elküldte képviselőit, három évszázaddal ezelőtt többek között ezekről a településekről érkeztek Berénybe a szlovákok. A megemlékezésen jelent volt dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke is.

Kiszely András, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke három társával a szlovákok letelepedési szerződése tartalmát idézte fel.        

A dekorációs, illetve a főzőverseny díjait a zsűri két tagja, Urbancsek Zoltán és Bárdi Mihály adta át. Urbancsek Zoltán hangsúlyozta a 31 csapat 32 ételéből nehéz volt a legjobb hármat kiválasztaniuk. A dekorációs versenyt a Csillagösvény Panzió nyerte, második lett a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, harmadik helyen az Alföld Turista Egyesület végzett. Különdíjat érdemelt ki a „Nyald meg a kanalam” csapata.

A főzőversenyben a Német Nemzetiségi Önkormányzat végzett az élen, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a polgármesteri hivatal előtt. Ebben a kategóriában a „Nagycsaládos ifik” csapata kapott különdíjat.

A „Nyald meg a kanalam” csapata kihirdette a káposzta olimpia eredményét. A versengés négy kategóriában zajlott: darts, sörpong, lengőteke és káposztadobás. A közel nyolcvan nevező közül Németh Filip nyert Mező László és Várhalmi Máté előtt.

A programot Mezőberény kedvenc rockzenekara, a Silent folytatta.

A 18 éven felülieknek 17 órától külön sörpong versenyt rendeztek, után a Rockabilly Rulez Zenekar klasszikus rockabilly számokkal csábította táncra a liget közönségét.  A XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál programja DJ YUUP retro partyjával zárult. 

Az eseményt vissza nézhetik itt.

Scroll to Top