Petőfi és Orlai kiállítás

Siklósi István polgármester köszöntőjében megfogalmazta, két éves tervezés után jutottak el oda, hogy megnyissák a szobát Mezőberény neves vendége tiszteletére. Köszönhető ez részben Irányi István tanárnak is, aki a gyerekekkel hagyományápoló és kutatókört hozott létre. A kutatásuk eredményeit dokumentálták. Ez modern, a mai kornak megfelelő állandó kiállítás. Szeretnénk, ha itt az iskolások múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkednének Petőfivel és Mezőberénnyel. Hogy mennyire lesz kihasználva a tárlat, ez elsősorban az intézményen múlik, úgy látom elég ügyesek hozzá. 

E. Csorba Csilla megnyitójában azt hangsúlyozta, a tárlat anyagában Petőfi Sándor, Orlai Petrics Soma, a mezőberényi születésű festő, illetve Szendrey Júlia találkozik, aki a lánynevelő intézetben itt tanult, majd anyaként tért vissza. Mindhármuk életében fontos szerepet töltött be Mezőberény. Orlai többször is megörökítette Petőfit, kapcsolatukat jól jellemzi, hogy az utolsó ábrázolást 1849 júliusában a második unokatestvére, Orlai készítette a költőről. E. Csorba Csilla hangsúlyozta, Mezőberény ilyen találkozási pont, a személyes emlékekkel gyarapítja a nemzeti identitásunkat. Az emlékezés szálait tovább viszik a következő generációknak. 

Túri Andrea intézményvezető arról szólt, hogy eredetileg a muzeális gyűjteménybe tervezték az emlékszobát, végül a könyvtár egykori emeleti olvasótermében valósították meg. Az épület átalakítására 30 millió forintot nyertek, ez magába foglalja az akadálymentesítést is. A gyűjteményből idekerültek a Petőfihez köthető tárgyak, a gyerekek 13 anekdotát mesélnek el a költőről, egy részük életre is kel. A kiállításhoz tartozik Németh László: „Petőfi Mezőberényben” című drámájának videofelvétele is.  Számos tárggyal készülnek a múzeumpedagógiai foglalkozásokra. 
Petőfi: „Szeptember végén” című megzenésített versét Putnoki István és Putnoki Dalma adta elő. 

Galéria

Scroll to Top