Szemezgetés az elmúlt évtized hímzéseiből

Az Orlai ház Díszítőművészeti Körét tíz éve vezeti Bogárné Szőke Erika, aki tavaly decemberben a Békés Megyei Népművészeti Egyesület ünnepi közgyűlésén vehette át az „Év közössége-díjat”. Ez alkalomból az elmúlt tíz év munkáiból állítottak ki az intézmény aulájában. 

Debreczeni János takács, népi iparművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületének tagja megnyitójában kifejtette, településünk méltán lehet büszke hímző kultúrájára: a mezőberényi gyapjúhímzés, a fehér hímzés, a berényi keresztszemes hímzés és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe felkerült a Békés megyei szűcshímzés,  beleértve a berényi szűcshímzést is. Régen egy falusi háztartás hagyományos tárgyak százait igényelte, ma azonban ezek csupán hangulati kiegészítői otthonainknak.  

 

Debreczeni János megfogalmazta, bízik benne, hogy a kiállításon bemutatott alkotások minden érdeklődő tetszését elnyerik, és sok olyat  találnak közöttük, amelyet el tudnának képzelni otthonukban is. Reméli, hogy a látottak másokat is további alkotómunkára ösztönöznek. A látogatóknak pedig azt kívánja, hogy ki-ki otthonában, a saját környezetében is minél többször találkozhasson hagyományos népi kézműves alkotással.


Bogárné Szőke Erika elmondta, a kiállítás java része a mezőberényi örökségből készült. A város büszke lehet gazdag népművészetére és abban a hímzésekre. A tárlat kisebb része a Kárpát-medencei hagyományokat mutatja be. 


A megnyitón Babinszki Panna népdalokat adott elő.


A tárlat megtekinthető február 27-ig az intézmény nyitvatartási idejében.

A rendezvényt vissza nézhetik a youtube-on

Galéria

Scroll to Top