Családi emlékek


„Családi emlékek” címmel Fazekasné Pikó Róza magángyűjteményének legszebb darabjait mutatja be az Orlai ház 2024. április 9-től. 

A tárlatot Fazekas Klára mesterpedagógus nyitotta meg, elmondta, Fazekasné Pikó Róza 1946-ban született Köröstarcsán, a család 1947-ben költözött át Mezőberénybe. Az általános iskolát itt végezte el a városban, majd 1961-től ’65-ig a Szabadkígyósi Mezőgazdasági Technikumban tanult. Tanulmányai befejezése után az Aranykalász Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben dolgozott előbb munkaügyi ügyintézőként, majd 1988-tól a szarvasmarhatelepet vezette.  A férje, Fazekas István ugyanitt a szárító- és keverőüzem vezetője volt. 


Fazekas Klára szólt arról, édesanyja a vendégeknek mindig szeretettel mutatja családi gyűjteményét, a szülőktől, nagyszülőktől örökölt tárgyakat. Ezek jól kifejezik a család értékét, hiszen az egyszerre múlt, jelen és jövő. 

Fazekasné Pikó Róza kiemelte, valamennyi kiállított tárgynak története van, mikor a második világháború után édesapja hazajött az amerikai hadifogságból, magával hozta a kanalát, ez is látható a tárlatban.  


A megnyitón a közreműködtek a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium csellótanszakos növendékei, felkészítőjük Fejes Antal gordonkaművész.

A kiállítás megtekinthető – az intézmény nyitvatartási idejében – április 30-ig.   

A kiállítás megnyitóját visszanézhetik a Youtube-on

Galéria

Scroll to Top