Körös-ásás Berényben – kiállítás

A víz világnapja alkalmából „Körös-ásás Berényben” címmel Tóth-Valentinyi Ágnes vízépítő mérnök összeállításában kiállítás nyílt 2023. március 22-én az Orlai házban. A tárlatot Kisari Miklósné, az „Olvasókönyv mezőberényieknek” ötletgazdája nyitotta meg. Mondandóját azzal kezdte, sok érdekesség mellett a kiállítás tanulmánya is helyet kap az olvasókönyvben.

Kisari Miklósné kifejtette, nekünk természetes, hogy megnyitjuk a csapot és folyik a víz belőle. Szerencsések vagyunk, mert térségünkben folyók, tavak vannak, a föld mélyéről ártézi víz és gyógyvíz tör fel. De nem mindenki ilyen szerencsés. Elmesélte, évekkel ezelőtt részt vettek a Szaharában egy sivatagi túrán, ott a bőrükön érezték meg, hogy a víz milyen nagy kincs. A víz világnapjának az a jelentősége, hogy rávilágít a fontos tennivalókra. Össze kellene gyűjtenünk a csapadékvizet, hogy az aszályos időben azzal öntözhessünk. Tudatosítani kellene mindenkiben, hogy a szemét helye nem a folyómeder, hogy a bolygónk jövője a mi kezünkben van.

Tóth-Valentinyi Ágnes elmondta, a folyószabályozás ismét aktuális témává vált. Ugyan a kor legjobb vízügyi szakemberei dolgoztak rajta, de a táj- és környezetgazdálkodás új szempontjai miatt az akkor elvégzett munkát újra kell gondolni. A törökök kiűzése után a népesség gyorsan növekedett, ennek következtében összeomlott az ártéri gazdálkodás, továbbá a folyók szabályozása tette lehetővé az út- és vasúthálózat kiépítését, és térségünk így kapcsolódhatott be az ország vérkeringésébe.  

A kiállításmegtekinthető – az intézmény nyitvatartási idejében – április 6-ig.

Galéria

Scroll to Top