A szennyvíztisztító telep átadása

A „Mezőberény szennyvíztisztító telep fejlesztése” című projektzáróval kapcsolatos sajtótájékoztatót 2023. október 19-én tartották meg a helyszínen. A beruházást a város és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma valósított meg a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program 1,974 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával. 

Siklósi István, polgármester tájékoztatójában elmondta, Mezőberény az önkormányzat révén 2014-től 6 milliárd forintos fejlesztéssel gazdagodott. Ebből közel 2 milliárdot tesz ki a szennyvíztisztító korszerűsítése, a beruházás eredményeként olyan minőségű vizet bocsájt ki a telep, amely öntözésre is alkalmas lenne. 

Dankó Béla, a választókerület országgyűlési képviselője szólt arról, az elmúlt években Mezőberényben az önkormányzathoz és a vállalkozásokhoz összesen 14 milliárd forint fejlesztés érkezett.  Ez meglátszik Mezőberényen, nagyon szép, élhető város. A közeljövőben lényeges közúti fejlesztések várhatók, hamarosan befejeződik az M44-es kivitelezése, és a közeli jövőben elkezdődik az M47-es építése, az előkészítéséről már döntött a kormány.  

Lázár János, építési és közlekedési miniszter kifejtette, a szennyvíztisztító fejlesztése jelentős javulást hoz a Mezőberényiek életében. Az ország fontos célja, hogy minden háztartásba jusson el az egészséges ivóvíz, és megfelelően kezeljük az elhasznált vizet. Most, 2023-ra jutottunk el oda, hogy 2000 lakosnál nagyobb településeken elértük ezt a célt. 

A miniszter szólt arról, a kormányzatban úgy tekintenek Békés megyére, mint az ország egyik tartalék vidékére. Itt még van szabad munkaerő, van lehetőség gazdasági növekedésére, van hová fejlődni. A gazdasági szakértők szerint az élelmiszeripar és az öntözéses gazdálkodás adná meg ennek lehetőségét. 

Lázár János hangoztatta, a fejlődés érdekében a kormányzat az 47-es négysávúsításával összeköti Békéscsabát Debrecennel, ez csak Berettyóújfaluig 350 milliárdba kerül. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter szólt arról is, a jövő héten elindítják a Körösladány-Békéscsaba szakasz tervezési közbeszerzési eljárását. A jelenlegi elképzelés szerint nem lesz új nyomvonal, hanem a mostanit szélesítik négysávosra, a településeknél pedig elkerülőket építenek. Mezőberénynél 8.3 kilométeres szükséges, ha ez a mezőberényieknek megfelelő, akkor nyugatról kerüli meg a települést. A realitás az, hogy 2028-30-ra készül el a kivitelezés. 

A korszerűsített szennyvíztisztító megtekintésével fejeződött be a záró rendezvény.

Az utóbbi videón megtekinthetik a fejlesztési folyamatokat és egy interjút az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatójával.

Az átadót vissza nézhetik a Youtube-on.

Album

Scroll to Top