XIII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál

A XIII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivált 2024. szeptember 21-én tartották meg a piactéren és annak környékén.

 

 

A megnyitón Siklósi István polgármester megköszönte a főzőcsapatoknak, hogy a megváltozott helyszínre is eljöttek. Kifejtette, az új helyet az indokolja, hogy tavaly a főzés után a fiatalok koncertet szerveztek, és az nagyon jól sikerült. Mivel az ifjúságot szeretnék a rendezvénynek megnyerni, ezért kezdeményezésüket felkarolták. Az idei fesztiválra sikerült megnyerni a Bagossy Brothers Companyt. Siklósi István a rendezvény jövőjéről megemlítette, a BEM kezdeményezését később is folytatni kívánják.

 

A Mezőberényi Városvédő és Városszépítő Egyesület most ünnepli fennállása 30. évfordulóját. D. Burján Katalin elnök elmondta, szervezetük 1994 szeptemberében alakult meg, általában 30-40 tagjuk van, a három évtized alatt összesen százhúszan tartoztak az egyesülethez. A alapítók közül ma már csak ketten élnek, közülük Konyár Mihály tudott eljönni a rendezvényre, őt dr. Burján Katalin a színpadon köszöntötte. Az évforduló alkalmából hosszasan sorolta a három évtized főbb eredményit. Babinszki Panna egy népdallal köszöntötte az ünneplő szervezetet.

 

 

Hagyományosan a töltött káposzta fesztiválon tartják meg „A legszebb konyhakertek” verseny díjátadását. Az idei versenyre tíz kertet neveztek. A háromtagú zsűri: Dévényi Csilla elnök és Hernádi Mihály és Magyar Pál döntése szerint a normál ötven négyzetméter feletti kategóriában Nagy Ferenc lett az első Szabóné Szöllősi Anna és Szűcs Mónika előtt. A díszkertet ápolók között Kerekes Józsefné végzett az élen, Bokorné Varga Katalin a második, Szokola Edit a harmadik helyen végzett. Az ötven négyzetméter feletti vegyes kertek kategóriájában Szabó Gyula győzött Bokorné Varga Katalin Laposi kertje előtt. A közösségi kertek kategóriájában a Mezőberényi Talentum Református Óvoda végzett az első helyen a városi bölcsőde előtt.  

 

A színpadi műsort Hevesi Imre nyitotta meg gyermekműsorával, a kicsinyek táncra is perdültek.  

 

Mezőberény várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából „Közös nyelv a néptánc” címmel a Berény, Kis-Berényke és Berecske Táncegyüttes tartott bemutatót, illetve és Mezőberény testvértelepüléséről, Csantavérről a Csipetke Tánccsoport. Kísért a Ludas zenekar.

A Berényi Népdalkör délben lépett színpadra, ugyanakkor kezdődött a „Mesterségkóstoló” a piaccsarnok melletti pavilonban a Mezőberény Város Óvodai Intézménye munkatársaival. A gyerekek kipróbálhatták a mártottgyertya készítését, a mézeskalács díszítését, a nemezelést, a gyöngyfűzést, az agyagozást, továbbá festhettek, színezhettek.

 

A Mezőberényi Városvédő és Városszépítő Egyesület tombolasorsolása után a Hárem Orientális Tánccsoport lépett színpadra őket a Zumbrigád Team követte. Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze változatos műsorában örökzöld pop és operett slágereket adott elő.

 

 

A színpadon hirdették ki a főzőverseny eredményét. A megmérettetésre összesen 21 csapat nevezett. Az egyik zsűri – Bárdi Mihály, Bokor Sándor és Tánczos Imre– az elkészült ételeket bírálta el, egy másik pedig a főzőhelyek dekorációját vette szemügyre. Ez utóbbi Bálint Anna, Diószegi Eszter és Schäfer Anett feladata volt. A főzőversenyt a Maczkó Kft. nyerte meg, a második helyen a Füstölgő Tűzoltók végeztek, a harmadik a Retro csajok csapata lett. Különdíjat kaptak a Gurmet Gersli Gombócok és az MC Mesterek. A főzőhelyek dekorációs versenyében is a Maczkó Kft. végzett az élen, a Retro csajok és a Barát-Hi Kör előtt. Ebben a kategóriában az Arany Csapat PSG érdemelt ki különdíjat.

 

 

A mezőberényi közönség ismét megcsodálhatta Feyér Zita egyedülálló orgánumát. A Cozombolis Trió pörgő ritmusú latin zenét adott elő.  Az Unisex együttes legismertebb dalival lépett fel. A XIII. Mezőberényi Káposzta Fesztivál zárásaként a Bagossy Brothers Company  adott nagy-nagy közönséget vonzó koncertet. A rajongok teljesen megtöltötték a piacteret, soraikban túlnyomórészt fiatalokat láttunk, akik a nótákat együtt énekelték Bagossy Norberttel.

Scroll to Top