Origami kívül-belül

Ennek keretében 2015. február 13-án Fábián Zsolt igazgató-helyettes nyitotta meg Ezer papír címmel Molnár László origami kiállítását, ez a 3D teaorigami technikáját mutatja be.  Molnár László első alapanyagai színes fénymásoló- és újságpapírok voltak, 2002-ben kezdett teás tasakokat használni.  A papírfigurák saját ötletei alapján készíti otthon, szabadidőben. Országszerte különböző kiállításokra, bemutatóra 2004. óta jár. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrizte munkáit. A tárlat megtekinthető március 18-ig. A technika megtanulható február 20-án a Kézműves Kör foglalkozásán.

 

Ugyanekkor nyílt meg a gyűrtpapír technikával készült origami ruhák bemutatója is.  A hajtogatás vizes technológiával készül, a ki- és befordítások, párhuzamos és márvány gyűrések adják meg a végleges formát. Az itt látható ruhák egy speciális francia alapanyagból készültek, ezt a papírt a kenyérboltokban használják csomagolásra.

A projekt harmadik részeként az 1300 darabból álló függönyt tették fel az intézmény bejáratához. Mademoiselle Maurice, egy 28 éves francia művész 2012 áprilisában kitalált egy első pillanatra naiv, de a sokadikra már akár többletjelentéseket is hordozó gerilla-origamit.  Cél a közterek megszépítésén túl a figyelemfelkeltés, egy-egy alakzat vagy figura mögöttes tartalmának kiemelése.  Magyarországon először 2013 tavaszán Mezőberényben megjelent az utcai origami. Kis nyuszik, pillangók napocskák, hajók, falevelek díszítették a művelődési központot.  A mostani projekt a darura épül. Ez a béke jelképe, a darufüzér a hosszú élet, a harmónia megtestesítője. Ez a darufüggöny 1314 felfűzött daruból készült. 

Scroll to Top