A fogyatékossággal élők megsegítéséért – Múzeumi esték

A „Múzeumi esték” rendezvénysorozat keretében „Az elköteleződés útja – a fogyatékossággal élők életének megváltoztatásáért” címmel Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület ügyvezetője 2024. március 21-én az Orlai ház Petőfi-emlékszobájában tartott előadást. A civilszervezet március 15-én kapta meg a „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális Ellátásáért” elismerő címet. 

Az előadó személyes visszaemlékezéssel kezdte. Tinédzserként, 16-17 éves korában hozta meg a döntést, hogy Istent akarja szolgálni. Mezőberénybe 1996-ban költöztek, és szolgáltak Tarhoson a gyermekvédelmi és gyógypedagógiai intézetben. Ott sérült lakók körében kiszolgáltatottságot tapasztaltak, nem a gondozottak döntöttek arról mikor mit esznek, isznak. Mivel száz gyerekre csupán egy gondozó jutott, ezért előfordult, hogy az erősebbek bántották a gyengébbeket. Az ezredfordulón az intézményt bezárták, és a gondozottakat egy szatyorral szélnek eresztették, ezért a 12 tagú baráti körük úgy döntött, hogy segítenek rajtuk. A Petőfi utca 54. szám alatt előbb béreltek, majd megvásároltak egy lakóotthont. A felszerelést otthonról hozták össze, és a házat kezdetben adományokból működtették. Később sorban nyitották az újabb és újabb lakóotthonokat, közben rájöttek, önmagában a szeretet munkájukhoz kevés, a gondozás szakmáját is meg kell tanulniuk. 

Újabb és újabb igényekkel találkoztak, a családok kérték a gyerekek nappali ellátását, majd a korai fejlesztés érdekében a szállításukat, ezért alakították meg 2006-ban a támogató szolgálatot. Alapellátási központjukat 2014-ben vásárolták meg. A nappali foglakoztatás keretében indították el kertészetüket, később a kosárfonást és a szőnyegszövést. A konyhájukat 2015-ben nyitották meg, bár nagyon féltek, miként tudják majd betartani a szigorú higiéniai követelményeket, de az elmúlt kilenc évben problémamentesen működtek. Az egyesületet 2021-ben Békés és Csongrád-Csanád vármegyében módszertani fejlesztésre jelölték ki, a következő évben megtartották első szakmai találkozójukat. EFOP-projektjüket 2022-ben indították el, szintén a szülők kérésére. Ennek keretében hat ház megvásárlásával negyven új lakót helyeztek el. Három ingatlant Békéscsabán, hármat Mezőberényben vettek meg.

A rendezvényt vissza nézhetik a youtube-on

Galéria

Scroll to Top