Megnyílt a töltött káposzta fesztivál

Hoffmann Dániel, a Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a fesztivál megmozgatja a város teljes lakosságát, elősegíti a hagyományok továbbélését. Egyesületük 1986-ban országosan is az első között alakult meg, a Madarak Házában megrendezett kiállítással tekintenek vissza az elmúlt három évtizedre.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében hangoztatta, azok a fesztiválok a sikeresek, amelyek élő hagyományra épülnek, reméli, hogy ilyennek bizonyul a berényi töltött káposzta fesztivál is. Zalai Mihály bejelentette, hogy a Békés Megyei Értéktár Bizottság a szeptember 2-án megtartott ülésén a megyei értértárba emelte Orlai Petrics Soma életművét.

Siklósi István köszöntőjében megfogalmazta, a Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület kezdeményezése mellé rögtön odaállt az önkormányzat. Berényben nagyon erősek a civilek, több területen segítik a várost.

Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter megnyitójában hangsúlyozta, nekünk, magyaroknak és a velük élő nemzetiségeknek sok hagyományos ételünk van, számunkra ez természetesnek tűnik. A francia konyhát nagyon népszerűnek tartják, ennek ellenére Észak-Franciaországban egy fesztiválon arabok által készített rizses húst készítenek. Ezzel szemben mi a saját hagyományos ételeinket készítjük, és ősi szokás szerint ezzel kínáljuk a vendégeinket.

no images were found

 

Scroll to Top