A művek mögött a szerelmes ember – interjú Nyáry Krisztiánnal

– Honnan jött az ötlet, hogy az írók szerelmi életét tárja az olvasók elé? Mi érdekelte Önt ezekben a történetekben?

 

– Valamikor régen a pécsi egyetemen irodalomtörténészként végeztem, és az irodalomtörténet megmaradt hobbimnak. Barátaim szórakoztatására a Facebookra tettem ki ezeket a rövid írásokat. Hamar kiderült, hogy nem csak őket érdekli, hanem az ő barátaikat és sokan másokat is, és így lett belőle könyv.  Engem az emberi sorsok érdekelnek, és ezekből a sorsokból mindenki tanul, hasonló helyzeteket sokan átéltek. Az iskolában tanított életrajzok szoborszerűek, nálunk értékesebbnek, jobbnak, néha már-már szentnek mutatják be az írókat, és ebből a könyvből az olvasó megtudhatja, hogy ők is épp olyan esendőek voltak, mint bárki más.

 

Minek tulajdonítja a könyvek sikerét, a témának, a stílusnak? Ezek egyszerre arattak szakmai és közönségsikert, hiszen több díjat elnyert velük, például a könyvtárosokét és az irodalomtanárokét.

 

– Szerintem a siker több tényezőnek köszönhető. Egyrészt híres művészekről írok, ezekre kíváncsiak az olvasók, látnia akarják a művek mögött az embert. Másrészt a szerelmi életre is sokan kíváncsiak, azok is, akik ezt tagadják. sokan éltek meg hasonló élethelyzeteket, és az olvasottakban magukra ismernek. Harmadrészt bizonytalan korban élünk, amikor nem tudjuk, mit hoz a holnap. Ilyenkor az emberek a múltban keresnek fogódzót, az érdeklődésük a történelem, a múlt felé fordul. A sikerhez nyilván az is hozzájárult, hogy a szövegek mellé képeket is közlök, hiszen a Facebookot, ahol ezek a szövegek legelőször megjelentek, eredetileg fotók megosztására találták ki. Fontos tényező az is, hogy közérthető stílusban írok.

 

– Írók és festők szerelmi élete után mi lesz a folytatás?

 

–  Most másfajta könyvvel készülök. A következő könyvem megközelítően száz 19. és 20. századi levélből fog állni: szerelmes levelekből, szakító levelekből, búcsúlevelekből, feljelentő levelekből, mindazokból, amelyek jellemezőek erre a két évszázadra. Ezek nagyrészt magánjellegű levelek, amelyek a megszokottól eltérően, más megvilágításban mutatják be az adott kort.   

 

Scroll to Top