művházi előadások

Aranyosi Péter Karinthy-gyűrűs humorista stand-up műsorával 2024. június 12-én szórakoztatta a mezőberényi közönséget. A telt házas előadáson mindenről (is) szó esett, az imádott háziállatokról, a covidról és hogyan kapott az előadó idegrángást az egyik telefonos szolgáltatónál, mikor nem engedték a 2040 forintos tartozását kifizesse. Bár felismerték, de az ügyfélszolgálat szerint ettől még nem ismerhetik, ha nem igazolja aláírási címpéldánnyal magát. A világjárvány idején náluk is nehézséget okozott az online tanulás, a bevásárlás, de persze ezekhez is kaphattunk életvezetési tanácsokat. Megtudhattuk, hogy szereti a női nemet, illetve – ahogy az várható volt –, kifigurázta a politikusokat. A humorista előéletéről is mesélt, arról, hogy annak idején Fábry Sándornak a poénjait írta, valamint felelt a műsor Design Center részlegéért. A másfél órás kacagást követően jött a humoristasimogató és a közös fotózkodás. A vidám estére még sokan, sokáig emlékezni fogunk.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Magyar Telekom Nyrt. együttműködési megállapodás keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mintaprojektje alapján országos hatókörűvé szélesíti a Netrevalók programot, ehhez a mezőberényi Orlai ház is csatlakozott. A foglalkozásokon 50 órás közösségi szolgálatos középiskolás diákok személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertetik meg az idősebbekkel a hétköznapokat megkönnyítő digitális megoldásokat. A foglalkozásokon sora áprilisban kezdődött, a június 12-én megtartott volt a harmadik, a következő – utazás, szállásfoglalás, természetjárás témakörrel – július 10-én 15-17 óráig lesz. Ezen előzetes jelentkezés alapján vehetnek részt. Jelentkezés személyesen az intézmény recepcióján, valamint a +36 70 400-24-74-es telefonszámon, illetve e-mailben az opskmm@gmil.com címen avagy az országos program regisztrációs felületén lehetséges: https://helloszulo.hu/netrevalok/szorakozas-online.

Cseke Katinka és Zsiga László zenés kabaréestjét Böbe mindent elintéz címmel 2024. május 30-án láthatták a nézők az Orlai ház színpadán. Cseke Katinkát a legtöbben a Jóban Rosszban sorozatból ismerik, Zsiga László három évtizede szerepel színpadon, prózai és zenés darabokban egyaránt. Csütörtök este egy könnyed, szórakoztató programon vettek részt az érdeklődők. A műsort klasszikus kabaréjelenetek alkották, retró zenékkel fűszerezve. Az előadók társalogtak a nézőkkel, két számba még be is vonták őket. Második jelentkező hiányában mindkét jelenetben Ollé Mária közreműködött. A műsor olyan sikert aratott, hogy a közönség visszatapsolta a színészeket.

Az Orlai ház dolgozói 2023. október 16-án halála tizenharmadik évfordulója alkalmából koszorúzták meg dr. Irányi István tanár, Petőfi-kutató emléktábláját. 

 

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2023. október 5-én az érdeklődők az orlai házban Nyáry Krisztián: „Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei” című film-szín-játékát láthatták a Madách SzínpadON programsoroztában.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az idősek világnapját október 1-én az Orlai házban Karda Bea műsorával ünnepelték a mezőberényi szépkorúak.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az előadással Szent László lovagkirályunk ármánykodással és csodákkal teli életébe nyertünk betekintést. Család, megbocsátás, hit, a csodák keresése a mindennapokban, a történet I. László trónra kerülésének eseményeit dolgozta fel. A történelmi zenés játék középpontjában testvérével, I. Géza királlyal és unokatestvérükkel, Salamonnal való viszályuk állt.

A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően a Berény Népdalkör CSSP-NEPZENE-2022-0013-ös pályázati azonosító számon a 2022. július 1. – 2023. június 30-i időszakra ismét támogatásban részesült.

„Múzeumi esték” előadássorozat keretében 2023. július 27-én Szelekovszky László természetvédelmi szakember a muzeális gyűjteményben a helyi értéktárban megtalálható természeti értékekről szólt. Körösi Mihály alpolgármester, az értéktár bizottság elnöke – a szép számú érdeklődő előtt – köszöntőjét örömteli hírrel kezdte, ugyanis dr. Gschwindt András munkássága bekerült a megyei értéktárba. Az alpolgármester kifejtette, dr. Gschwint Andrásnak nemcsak az űrkutatási munkáját becsüljük, hanem azt is, hogy odafigyel a város értékeire. 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai ház a Csoóri Sándor Alap CSSP - TARGYALKOTO - SZ - 2022-005- ös pályázati számon a 2022. július 1. - 2023. június 30-ig terjedő időszakra tárgyalkotás tárgykörben ismét támogatásban részesült, így a hímző csoport és a vászon- és gyapjúszövő szakkör is folytathatta szakmai munkáját.

Részletesebben: ITT.

Hajas Tibor diplomás táncpedagógus négy csoportja adott számot tudásáról 2023. május 20-án az Orlai ház színpadán. A 21 kezdő februárban kezdte a közös munkát, ők bálkirálynőnek Kiss Adriennt, bálkirálynak Lakatos-Bereczki Emilt választották. A nyolc haladó pár négy standard és ugyanennyi latin táncot mutatott be. Bronz és ezüst jelvényt öt, aranysztár jelvényt pedig három pár szerzett. 

A megyejárás egyik állomásaként 2023. május 9-én a városházán békési civilek beszélgettek az aktualitásokról, az örömökről és nehézségekről. A tapasztalatcserén a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályát dr. Kecskés Péter főosztályvezető, dr. Kisida Tamás jogi referens és Lakatosné Kiss Edit referens képviselte. A vendégeket Herczegné Számel Annamária, a megyei civileket összefogó Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője mutatta be. A tanácskozás előtt Mertz Judit kulturális referens tájékoztatta a civileket a városban közelgő rendezvényekről.

Anyák napja alkalmából 2023. május 7-én az Orlai házban „Cintányéros cudar világ” címmel zenés-táncos operett gálát tartottak a Békéscsabai Jókai Színház művészei. A műsorban a legismertebb operett slágerek hangzottak fel. 

Az élet átrendezte a 2023. április 23-ra meghirdetett Aradi & Varga Show-t.  Az Orlai ház színpadán Túri Andrea igazgató köszöntötte a közönséget, és színpadra szólította Varga Ferenc Józsefet.  A humorista bejelentette, hogy társa 39 fokos lázzal fekszik otthon, s rögvest fel is hívta telefonon, hogy a közönség tapsát hallva hamarabb gyógyulhasson. Aradi Tibor elmondta, hogy gyermeke egy halom vírust vitt haza, és ő eldönthette, melyiket szeretné elkapni. 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Mezőberényi Talentum Református Óvoda előadássorozatot tart, hogy a szülőket segítse a kisgyermekek nevelésében. Minden alkalommal más-más témát járnak körbe, 2023. április 21-én az Orlai házban Törökné Szentpéteri Ibolya intézményvezető és Fazekas Klára óvodapedagógus a táplálkozási jó szokások kialakításáról szólt. Az előadás idejére a gyermekeket foglalkoztató program várta a Tücsök játszóházban.

Április 8. a roma kultúra világnapja. Angliában 1971-ben tartották a romák első világkongresszusát, amelyen április 8-át nemzetközi roma nappá nyilvánították. Ennek alkalmából 2023. április 14-én az Orlai ház és a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat romamesterség-bemutatót tartott a művelődési központban.

A városban nagy várakozás előzte meg Németh László „Petőfi Mezőberényben” című drámája bemutatóját. Ezt – a magyar költészet napja alkalmából, a Versünnep keretében– 2023. április 11-én tartották meg az Orlai ház színháztermében. Mezőberény idén ünnepli újratelepülése 300. évfordulóját, ugyanakkor emellett hangsúlyt fektet a Petőfi 200-ra is. A város kezdeményezésére – a Petőfi-emlékév tiszteletére – a darabot a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, az Orlai ház és a Békéscsabai Jókai Színház közösen állította színpadra Czitor Attila rendezésében.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Mezőberény idén ünnepli újratelepülése 300. évfordulóját, ugyanakkor emellett hangsúlyt fektet a Petőfi 200-ra is. A költőről 1954-ben írt színművet Németh László „Petőfi Mezőberényben” címmel. A város kezdeményezésére – a Petőfi-emlékév tiszteletére – a darabot a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, az Orlai ház és a Békéscsabai Jókai Színház közösen állítja színpadra. A bemutatót április 11-én a kulturális intézmény színháztermében tartják. Ebből az alkalomból március 3-án a városházára sajtótájékoztatóra hívták az újságírókat.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A tésztakészítés fortélyai című rendezvénysorozatunk első alkalmát a karácsonyi ünnepek előtt, 2022. december 14-én tartottuk meg, hogy a háziasszonyok már saját készítésű száraztésztából főzhessék az ünnepi ebédet. Közkívánatra a húsvéti ünnepek előtt, március 31-én az Orlai ház megtartotta a második alkalmat. A résztvevőknek a különböző tészták gyúrásához, nyújtásához, sodrásához Kondász Gabriella adott tanácsot.

Az autizmus világnapjának március 31-én az Orlai ház adott otthont, a rendezvényt az Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület és az intézmény közösen szervezte.

Az Orlai házban március 27. és 31. között az ott működő alkotó körök várják a kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket. A vendégek március 30-án, csütörtökön a gyöngyfűzést, a makramé készítést, a foltvarrást és a tojás írókázását próbálhatták ki.

 

„Diplomácia, diplomata élet” címmel Kisari Miklós, volt párizsi rendkívüli követ meghatalmazott miniszter, illetve algériai konzul népes hallgatóság előtt tartott előadást 2023. március 29-én az Orlai házban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai házban március 27. és 31. között az ott működő alkotó körök várják a kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket. A vendégek március 29-én, szerdán a gyöngyfűzést, a csipkeverést, a makramé készítést és a foltvarrást próbálhatták ki.

Az Orlai házban március 27. és 31. között az ott működő alkotó körök várták a kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket. A vendégek március 28-án, kedden a gyöngyfűzést és a hímzést próbálhatták ki.

Az Orlai házban 2023. március 27. és 31. között öt délután az ott működő alkotó körök várják a kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket. Ők március 27-én, hétfőn a hímzést és a gyöngyfűzést próbálhatták ki.

Az Orlai ház Nyugdíjas Klubja 2023. március 8-án batyus, nőnapi táncos délutánra hívta Mezőberény és környéke nyugdíjasait, közel százan jöttek össze. A Katicabogár Evangélikus Óvoda kicsinyei adtak műsort az időseknek. Az ünnepeltek az asztalokat a magukkal hozott étellel, itallal bőségesen megterítették, ezekből falatoztak, majd fiatalosan táncra perdültek.

Lengyel Tamás „Kitolás – apanevelés kezdőknek és haladóknak” című önálló estjét 2023. február 24-én zsúfolt nézőtér előtt mutatta be az Orlai ház színpadán. A Szily László azonos című regénye alapján Horváth János Antal által írt és rendezett stand-up-szerű darabban szóba kerültek – többek között – a terhesség különböző fázisai, a magzattelepátiás kommunikáció, a babakocsivásárlás traumái, levakarhatatlan nőrokonok, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatása, a játszótér szellemei és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményei. Pontos receptje persze Lengyel Tamásnak sem volt az apasághoz, de tapasztalataiból okulhattunk, és nem utolsó sorban jót szórakoztunk.

A Múzeumi esték rendezvénysorozat keretében 2023. február 23-án a könyvtár emeleti olvasótermében a települési értéktárba fellelhető sportegyesületeket, -eseményeket vették számba.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Petőfi Sándor verses elbeszélése – a Déryné Társulat jóvoltából – 2023. február 15-én színpadra került a művelődési házban. A Déryné Program előadása rendhagyó formában, egy óra leforgása alatt mutatta be a nézők számára Petőfi halhatatlan klasszikusát. Az előadás nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújtott lendületes, fiatalos játékmódjával. A darabot közel telt ház előtt mutatták be, a nézőtér majd felét gyerekek töltötték meg.  

A magyar kultúra napja alkalmából a kultúra és a színház iránt érdeklődők 2023. január 23-án a művelődési központ színháztermében Derzsi György színművész „Szerelmem, Sárdy” című monodrámáját tekintették meg.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A II. Mezőberényi Pálinkaverseny eredményét 2022. december 16-án az Orlai házban hirdette ki Túri Andrea igazgató. Elmondta, 15 főzető – közülük három hölgy – 35 párlatot nevezett. Az öttagú zsűri egy-egy mintára maximum húsz pontot adhatott, így a maximális pontszám száz volt.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az 50 éves Nép Díszítőművészeti Kör kiállítását Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg 2022. december 16-án az Orlai házban. A megjelenteket Túri Andrea, az intézmény igazgatója köszöntötte. A megnyitón részt vett Kiszely Jánosné, a kör egykori vezetője.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2022. október 8-án Hajdú Kati gyermekkönyv írónő volt a könyvtár vendége, aki a Varázslat, valamint Rút és Hel című mesekönyveit mutatta be zenés, interaktív, jelmezes meseelőadással egybekötve. Boszorkányként beöltözve kápráztatta el a gyerekeket, és játszotta el, hogy a boszorkány nem minden esetben gonosz, lehet olykor jóságos is. Az előadás után az érdeklődők ki is kölcsönözhették a bemutatott könyveket, illetve az országos programsorozat jóvoltából a gyerekeket a könyvtár dolgozói egy kis ajándékkal is meglepték.

Sütő András: „Advent a Hargitán” című színjátékában a nézők láthatták, miként bontakozott ki két fiatal tiszta, örömre készülő szerelme, ami ha kell, a halált is legyőzi. A darabban találkozott a múlt és a jelen, a hűség és megbocsátás, az önzés és a hit, a szeretet és a sosem múló remény. A színjátékban a tragédia és a csoda kézen fogva járt. A főszerepben azt a Szarvas Józsefet láthattuk, akit az „Üvegtigris” című filmekből tubásként már megismerhettük. A szép számú közönség vastapssal jutalmazta meg a színészek játékát. Az előadás a Zenthe Ferenc Színház és a Móricz Zsigmond Színház koprodukciójában készült, és a Déryné program keretében láthattuk Mezőberényben.

Az Orlai házba érkezők 2022. december 14-én Kondász Gabriella vezetésével megismerkedhettek a száraztészta készítésének alapjaival. A látszólag egyszerűnek tűnő feladat – hiszen csak lisztből és tojásból áll – számos olyan praktika ismeretét kívánja meg, amelyek nélkül a kezdők elvérezhetnek. 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Akkor, ha magyarok kedvencét, az oldalast, ázsiai ízvilágú szósszal ízesítjük. Az Orlai házban, Mezőberényben 2022. december 13-án este szép számú érdeklődő sajátíthatta el hogyan tegye a töltött káposztás, halászleves karácsonyi asztalt kicsit pikánssá egy új fogás feltálalásával. Bróda László szakácsmestertől megtudhattuk, hogy a szezámmagos kínai csirke, amit a gyorséttermekben kapunk, hasonló alapanyagokból készül, mint az említett berényi fogásunk. Köretként már a csoport által ismert zöldséges tésztát kínáltuk, melyet wokban készítettünk el.

Az eseményről részletebben ITT olvashat. 

A II. Mezőberényi Pálinkaversenyre 35 párlatot neveztek a főzetők, egy évvel korábban ez a szám 24 volt. A legtöbb nevező több fajtával vállalta a megmérettetést. A hagyományosnak számító vegyes, szilva, körte, barack, cseresznye mellett neveztek őszibarack, aszú törköly és füge párlatot is.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Az Orlai ház színpadán november 25-én Balázs Pali közel teltházas koncertjével köszöntötte a Katalinokat és a más nevű hölgyeket, sőt a közönség soraiban ülő férfiakat is. Az énekes immár 25 éve áll színpadon, és az elmúlt negyedszázad legnagyobb slágereiből adott elő válogatást. Háziasszonyként Túri Andrea igazgató üdvözölte a megjelenteket, majd Csete Gyula néprajzos muzeológus két verssel köszöntötte a közönséget, nem csak a Katalinokat. A koncert végén a közönség felállva vastapssal köszönte meg Balázs Palinak a műsort. Sokan vásároltak tőle CD-ket és kértek közös fotót.  

Az Orlai ház az ünnepi készülődésben szeretne segíteni a háziasszonyoknak receptes füzeteivel. A „Nagymamáink sütötték” című receptgyűjtemény második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik kötete megvásárolható a művelődési központ információs pultjánál. Ugyanitt kapható az „Ünnepi ételeink a mezőberényi asztalokon” című húsvéti és az „Ahány ház, annyi szokás” című disznótoros receptgyűjtemény. A kiadványok egységesen 500 forintért vásárolhatók meg.    

Az Orlai ház is csatlakozott a IX. Országos Rajzfilm Ünnep programjához, így az érdeklődők a színházteremben 2022. november 18-án délelőtt előbb Bálint Ágnes meséiből: a Futrinka utcából, a Mazsola és Tádéból, a Frakk, a macskák réméből és a Vízipókból láthattak epizódokat. Ezt követően a nézők a Cigánymesék, a Magyar népmesék és a Mesék mátyás királyról című sorozatok részeit tekinthették meg. Délután előbb Macskássy Gyula rövidfilmjei: A kiskakas gyémánt félkrajcárja és A telhetetlen méhecske kerültek vászonra. Majd a kortárs stúdiók mutatkoztak be. A programot délután bababörze gazdagította, itt használt baba- és gyermekruhák cseréltek gazdát. 

Az édes savanyú ízt itthon leginkább a távol-keleti gasztronómiával azonosítjuk, és nem tartozik a mindennapos magyar konyha ízvilágához. Ennek ellenére a 2022. november 15-én az Orlai házban megtartott főzőtanfolyam lelkes érdeklődői között volt olyan, akinek az itt elkészített citromos csirke thai zöldséges tésztával ízlett eddig a legjobban. 

 

Sok újdonságot tanulhattak 2022. november 8-án is a főzőtanfolyam résztvevői Mezőberényben az Orlai házban Bróda László szakácsmestertől. 

Az eseményről részletesebben ITT olvashatnak. 

 

Az Orlai 200 rendezvénysorozat keretében 2022. október 22-én emlékkonferenciát tartottak a városháza dísztermében. A eseményre ennél jobb helyszínt nem is találhattak volna, hiszen a itt állt egykor a festő szülőháza. A konferencia előtt megkoszorúzták Orlai Petrics Soma mellszobrát az általános iskola bejáratánál és emléktábláját a városháza falán.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai 200 rendezvénysorozat keretében 2022. október 21-én Orlai Petrics Soma két festményét: „Szent Erzsébet zárdába vonulása” és „Zách Felicián” címűeket mutatták be, illetve adták át a városháza dísztermében.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai 200 programsorozat keretében Körösi Mihály alpolgármester 2022. október 20-án a városháza aulájában nyitotta meg az „Orlai gyermekszemmel” című kiállítást, illetve városháza előtt az festő kevésbé ismert képeiből álló utcatárlatot.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai 200 programsorozat keretében az Orlai ház munkatársai 2022. október 19-én kitették a festő termésekből kirakott „Csanak Róza és Eszter” című festményét a Kossuth térre, a körforgalom mellé. A képet 50 órás közösségi szolgálatukat teljesítő diákok késztették el.

Az Orlai ház kertjében 2022. október 18-án nyitotta meg a 12 állomásból álló Orlai sétányt Körösi Mihály alpolgármester. A megjelent fiatalok figyelmét arra hívta fel, hogy Orlai Petrics Soma Mezőberényből indult, és ők is hasonló karriert futhatnak be, mint a történelmi magyar festészet első képviselője. Szólt arról, hogy Orlai az irodalomtörténetbe Petőfi portréjával írta be magát, általában ez látható a könyvekben.  

Bróda László szakácsmester vezetésével 2022. október 11-én a mezőberényi Orlai házban a bakonyi húsgombóc elkészítését sajátították el az érdeklődők, melyet köretként galuskával érdemes otthon a családnak, barátoknak feltálalni.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Mezőberény 2022. október 7-én a könyvtárban mutatta be „Elődeink sváb konyhája utódaink számár”című kétnyelvű receptes füzetét.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az idősek világnapja alkalmából 2022. október 1-én a művelődési központban koncertet adott az 1967-es Táncdalfesztiválban országosan ismertté vált Poór Péter. Az ünnepelteket Siklósi István köszöntötte.

Az eseményről részletesebben ITT olvashatnak. 

Bróda László szakácsmester főzőtanfolyama első alkalmát tartotta meg 2022. szeptember 27-én a művelődési központban. A résztvevőkkel együtt török töltött paradicsomot készített burgonyapürével. Az ételt a résztvevők közösen ették meg. A következő alkalom október 11-én 17 órától lesz, akkor bakonyi húsgombócot készítenek.   

A IX. Mezőberényi Művésztelep alkotói 2022. augusztus 8-án érkeztek a városba, és elfoglalták szállásukat a Tópart Vendéglő és Panzióban, itt alkotnak és étkeznek is. Hat művész dolgozik együtt, három grafikus: Bereznai Péter, Papp Zoltán és Kovács Bence az emeleten, a három festő: Bakos Ferenc, Bácskai Bertalan és Wrobel Péter pedig a földszinten.

Az eseményről részéletesebben ITT olvashat. 

Az OPSKMM kézműves táborában 2022. július 27-én délelőtt a gyerekek Diószegi Eszter grafikusművésszel az Orlai 200 év jegyében Orlai Petrics Soma mezőberényi születésű festőművészről beszélgettek, és őt le is rajzolták.

Az OPSKMM és a Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület 2022. július 2-án tartotta meg az ölelés napját a muzeális gyűjtemény udvarán. A Mezőberényi Mazsorett Együttes műsorában valamennyi csoport bemutatkozott. A közelmúltban Bárdi Regina senior botos szóló kategóriában Európa-bajnokságot nyert, itt a győztes produkcióját mutatta be.  Nádas György humorista legjobb poénjaival szórakoztatta a közönséget, Auth Csilla pedig ismert magyar slágerekből adott elő összeállítást.

Az OPSKMM kertbarát köre a 2022. június 22-én megtartott foglalkozásán a Báthory utcában Plavecz József Pál konyhakertjét látogatta meg. Vendéglátónk célja a 200 négyzetméteres kertben a családja ellássa.

 

Ahogy az a fotókon is jól látható, nagy szakértelemmel, szorgalommal művelt kertet néztünk meg. Fóliaházában a palántákat maga állítja elő, évente kétezer darabot. Megcsodáltuk a lugasos uborkáját. A szétszedhető elemekből álló lugast minden ősszel lebontja, így az nincs kitéve a téli időjárásnak. Az uborkát megtámadták a tetvek, szódabikarbónás vízzel permetezte le, a tapadás érdekében egy csepp mosogatószert adott hozzá.

 

Az aszály miatt természetesen szóba került az öntözés is. A víztartályokat ásott kút vízével tölti fel, és abból locsol.

 

Plavecz József Pál az éléskamráját is megmutatta, még bőven van a tavaly elrakott befőttekből.

 

Az OPSKMM 2022. június 13-án városi pedagógusnapi ünnepséget tartott a művelődési központ színháztermében.

Mezőberényben a dalostalálkozót hagyományosan Szabó Antal és Szabó Antalné, a Berényi Népdalkör alapító karvezetői emlékére tartják meg. Az idén, 2022. május 21-én a művelődési központban a népdalkör megalakulásának 45. évfordulójára is emlékeztek, ennek tiszteletére kiállítást rendeztek.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 2022. május 14-én Mezőberényben, a művelődési központban tartotta meg a Békés Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 2022. május 13-án Mezőberényben, a művelődési központban tartotta meg a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek Találkozóját.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A madarak és fák napjára (május 10.) készülve a muzeális gyűjtemény folyosótárlatot rendezett Csete Gyula szakmai vezető és fia, Csete Ákos fotóiból. A gyűjtemény széles udvarán, a nagy fák alatt jól érzik magukat a madarak, megfordul ott barázdabillegető, énekes rigó, fekete rigó, erdei pinty, házi rozsdafarkú, örvös galamb. A munkatársak egész évben itatják őket.

Hajas Tibor táncpedagógus összesen 44 tanítványa: kezdő, haladó és jelvényszerző táncosok léptek színpadra, hogy számot adjanak tudásukról 2022. május 7-én a művelődési központban. A kezdők bálkirálynőnek Gál Zsanettet, bálkirálynak Szabó Ferencet választották meg.

Minden idők legsikeresebb magyar énekesnője lépett 2022. május 5-én a művelődési központ színpadára.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon január 23-án mutatták be Sós Ágnes és ifj. Petróczy András Tiszta sváb című filmjét, az alkotást azóta több településen is levetítették. A filmmel és Sós Ágnes rendezővel 2022. április 27-én találkozhattak a mezőberényiek a művelődési központban. Két vetítést is tartottak, a délelőttin főleg fiatalok vettek részt.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

 Alessandro Capone és Rosario Gall „Nő a tét” című zenés vígjátékát 2022. április 26-án mutatta be a művelődési központban a Gergely Theater. 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Mezőberény zeneszerető közönsége 2022. április 9-én a Wizard Produlcion „Musical show”-ját láthatta és hallhatta a művelődési központ színpadán. A megjelentek ismert musicalslágereknek tapsolhattak. A sztárvendég Gergely Róbert volt. 

Az OPSKMM és a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2022. április 8-án közösen tartotta meg a roma kultúra világnapját a művelődési központban. Városunkban először emlékeztek meg erről az alkalomról.

Az eseményről részletesebben ITT olvashatnak.

Dr. Borgula Ilona közgazdász „Jordánia egy modern, közel-keleti arab ország” címmel tartott úti beszámolót 2022. április 7-én a művelődési központban. Elmondta, hogy nyolc napot töltött ebben a hazánkhoz hasonló nagyságú országban, népessége is 10-11 millió között van. A lakosságból csak 1,5 millió a tősgyökeres jordán, a többi menekült, megközelítően két millió a palesztin, sok a szíriai is.

A Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület autizmus világnapja alkalmából megtartott rendezvényét 2022. április 2-án az OPSKMM szervezte meg a művelődési központban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Berény Táncegyüttes fennállása 20. évfordulója alkalmából 2022. március 26-án jubileumi műsort adott a művelődési központban. Fellépett, az ünnepelt: a Berény Táncegyüttes, illetve az Ős Berény Táncegyüttes, valamint az utánpóláscsoportok: a Kis Berényke, a Berecske és a Babica Tánccsoport. A műsor után színpadra szólították a táncegyüttes egykori és mostani szakmai vezetőit, így köszönték meg a munkájukat, illetve a megye táncegyüttesei köszöntötték a jubiláló mezőberényieket.  

Tavaszköszöntő kórustalálkozót tartott 2022. március 12-én a művelődési központban a Mezőberényi Szlovákok Szervezete. A rendezvényen öt népdalkör, kórus lépett színpadra.

Molnár Ferenc: Az ördög című vígjátékát mutatta be 2022. március 11-én a Zenthe Ferenc Színház a művelődési központ színpadán. Molnár Ferenc örökérvényű Mefisztó-története fordulatokban gazdag, éles humorú vígjáték, amely bravúros érzékenységgel világítja át a férfi-nő viszony legrejtettebb mélységeit.

Az Apostol együttes koncertjére 2022. március 8-án zsúfolásig megtelt a művelődési központ színházterme. A zenekart Németh Zoltán billentyűs, az együttes alapító tagja és Meződi József énekes képviselte, őket két vokalista: Berecz Bea és Demjén Noémi egészítette ki. A zenekar az alapítás, 1970 óta megszakítás nélkül működik. Most az 50 éves jubileumi koncertjük műsorát adták elő. A közönség hallhatta, sőt énekelte is az újabb és a régi slágereket.

A szokatlan címet az indokolja, hogy 2022. február 14-én Neil Simon: Különterem, avagy vágytól asztalig című darabjában a művelődési központ színpadán a női szerepekben Csepregi Évát, Hegyi Barbarát és Pikali Gerdát láttuk. Úgy gondolom, a három művésznőt senkinek sem kell bemutatni.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Térszínház társulata 2022. február 13-án mutatta be – a Déryné program keretében – Páskándi Géza: A vigéc című zord bohózatát a művelődési központban. A szerző 1933-ban született a Partiumban, 1974-ben települt át Magyarországra, itt a Kortárs című folyóirat főmunkatársa, majd 1991-től a Nemzeti Színház dramaturgja volt, írt prózát, verset, drámát, esszét.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az OPSKMM 2022. február 12-én tartotta meg a városi farsangot, ez igazi családi rendezvény volt.

A Mezőberényi Erdélyi Kör 2022. február 5-én ünnepi műsorral, emléktábla avatásával és kiállítással ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját a művelődési központban. Az ünnepi műsorban felléptek Feyér Zita énekes, a Berény Táncegyüttes, a Kolozsvári Magyar Opera művészei. A művelődési központba érkezőket Sztojka Tibor és zenekara muzsikája fogadta.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Békés Megyei Önkormányzat a Békés Megyei Értéktár interaktív vándorkiállítását 2022. január 31-én Csasztvan András, a Szarvasi Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója nyitotta meg a művelődési központban. A tárlat a héten tekinthető meg.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Az OPSKMM Szécsi Pál örökzöld slágereivel emlékezett meg a magyar kultúra napjáról 2022. január 22-én a művelődési központ színháztermében. A könnyűzene klasszikus dalait Gergely Róbert színművész adta elő két vokalistával. A jeles napra az OPSKMM munkatársai szemléltető sarkot rendeztek be az Orlai Petrics Soma-emlékév alkalmából.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A kertbarát kör 2021. december 15-én tartotta soros foglalkozását. A jövő évi terveinket beszéltük meg, illetve Hernádi Mihály szakmai vezető a komposztálásról beszélt, a tagot ehhez hozzáfűzték saját tapasztalataikat.

A mezőberényi adventi koncertek sorában 2021. december 11-én az Alföld Quartet lépett színpadra a művelődési központban. A hangversenyt a katolikus templomba tervezték, de a felújítása miatt másik helyszínt kellett keresniük.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

 

A Kis Kofa Piac „Böllérek viadala” rendezvényén 2021. december 11-én adták át az OPSKMM pálinkaversenyének díjait.

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Hull a pelyhes” címmel 2021. december 4-én adventi programra hívta a családokat az OPSKMM a művelődési központba.

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

A Mezőberényi Mazsorett Együttes megalakulása 25. évfordulójáról jubileumi gálával és kiállítással emlékezett meg 2021. december 4-én a művelődési központban.

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Az OPSKMM pálinkaversenyt hirdetett, a kiírásra a főzetők 24 gyümölcspárlatot neveztek.

Az eseményről részletesebben: ITT

AZ OPSKMM „Karácsony nálunk” című pályázati kiírása szerint 2021. november 30-ig fogalmazásokat és rajzokat vártak a gyerekektől. A rajzpályázatra nagyon sok, összesen 97 munkát küldtek be.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az OPSKMM 2021. november 26-án adventre hangolódó kézműves foglalkozást tartott a művelődési központban. A foglalkozásokat Barna Rozália, Németh Istvánné, Németh Judit, Pázmándi János és családja vezette. Az érdeklődők népes serege elsősorban adventi koszorút készített.

A Katicabogár Evangélikus Óvoda társzervezőivel 2021. november 12-én tartották meg a már hagyományos Márton-napi felvonulást.

A Pesti Művész Színház 2021. november 25-én a művelődési központ színháztermében bemutatott „Imádok férjhez menni” című zenés vígjátéka nem mindennapi sztorit dolgozott fel. A szituáció szerint Victoriának két férje volt. Már régóta boldogan él Frederich-kel, aki a hősi halált halt első férje, William legjobb barátja volt. Igen ám, de az élet nem mindig hozza a papírformát. Hazaérkezett a halottnak hit első férj, így a két férfi között megindul a harc a nőért. 

Nádas Gábor és Szenes Iván – W. S. Maugham regénye alapján készített –fordulatokban gazdag zenés vígjátéka remek szórakozást nyújtott a közönségnek.

"Erdély és Székelyföld! Csodás tájak, kalandos túrák ,gyönyörű vízesések a Kárpátok bérceiben..."

Legfontosabb érték az egészségünk, ezért 2021. november 10-re egészségdélutánt szervezett az OPSKMM. Az érdeklődők a művelődési központban megvizsgáltathatták hallásukat, megmérettethették vérnyomásukat és vércukorszintjüket, valamint különböző masszírozásokat tapasztalhattak meg, illetve bio ivóleveket, gyógyteákat, sajtokat és mézeket kóstolhattak, továbbá a Kovács-Magyar András–féle Matrix Drops módszert és egészségvédő termékeket ismerhettek meg. 

Részletesebben: ITT

A pandémia kényszerszünete után 2021. október 27-én találkoztak újra az OPSKMM kertbarát körének tagjai a művelődési központban. Hernádi Mihály szakmai vezető az októberi aktuális kiskerti teendőkről tartott előadást. A kertbarát kör következő találkozóját 2021. november 17-én 17 órától tartja, ekkor Szilágyi Miklós a biodinamikus szerek kiskerti használatáról osztja meg tapasztalatait. 

Az idősek napja keretében 2021. október elsején a művelődési központban megemlékeztek a Városi Nyugdíjas Klub fennállásának 35. évfordulójáról. A szervezet elmúlt három és fél évtizedéről készült fotókból kiállítást rendeztek az aulában.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Trianoni harangok címmel 2021. október 22-én az érdeklődők Mester Éva színművésznő előadását láthatták a művelődési központban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A művelődési központban Zsidják Erika 2021. szeptember 6-án megtartotta az első Maminbaba-foglalkozást. A csoport minden hétfőn 10 órakor találkozik.

A XXIV. Berényi Napok keretében 2021. augusztus 19-én nagysikerű koncertet adott a művelődési központban a 100 tagú Cigányzenekar. A kiváló zenészek produkcióját sokszor vastapssal köszönte meg a hálás közönség.

Az eseményről részletesebben ITT.

„Kamatemelés, fizetési nehézség, költségek optimalizálása” címmel tartott előadást 2021. augusztus 18-án Varga Imre László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdásza a művelődési központban. A mezőberényi születésű szakember hangsúlyozta, a történelemi tanulságok szerint a  pénzügyi válságok 50-60 éveként ismétlődnek, jelenleg is ilyen krízisidőszakban élünk, ez megközelítően 2030-ig fog tartani. A bizonytalanságra tekintettel most a tőkevédett befektetéseket javasolja.

Részletesebben: ITT.

Az OPSKMM Díszítőművészeti Szakköre a közelmúltban két országos pályázaton is eredményesen szerepelt. A pandémia idején is tevékenykedtek, Bogárné Szőke Erika csoportvezető a tagokkal telefonon, e-mailben, a közösségi médián keresztül, illetve személyesen tartotta a kapcsolatot.

A témáról részletesen ITT olvashat. 

Süveges Szabolcs, a Tízváros Alapítvány elnöke 10+1 érték, amire az életben biztosan szükséged lesz címmel tartott előadást 2020. november 10-én a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Gesztesi Máté Életbevágó kérdéseim címmel 2020. november 4-én tartott előadást a Művelődési Központban. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A közel ötven tánciskolás vizsgáját 2020. október 30-án tartották meg a Művelődési Központ színháztermében. Hajas Tibor táncpedagógus irányításával a kezdő, a haladó, a bronz és ezüst, valamint az arany és aranysztár éremszerző csoportok nyolchónapos felkészülés után tettek vizsgát. A kezdők közül bálkirálynőnek Bárdi Reginát, bálkirálynak Winter Zoltánt választották meg. 

Örökbefogadásról őszintén címmel Pálinkás Éva, a Várva Várt Alapítvány titkára, szociális munkás tartott előadást október 21-én a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

Oláh Gergő énekes 2020. október 14-én motivációs estet tartott a Művelődési Központban. Gergő nagyon őszintén beszélt életéről, harcairól.

Egyensúly az élet kulcsa címmel – Lélekmód Életmód Tér (LÉT) közösség tagjainak közreműködésével – a természetes gyógymódokról konzultálhattak az érdeklődők 2020 október 9-én a Művelődési Központban.

Az OPSKMM Foltvarró körének tagjai 2020. szeptember 24-én adták a bölcsőde képviselőjének két ajándékukat: a négy évszak fáját és a játszószőnyeget.   

Az OPSKMM Foltvarró körének tagjai 2020. szeptember 24-én adták a bölcsőde képviselőjének két ajándékukat: a négy évszak fáját és a játszószőnyeget.   

Mire tanítom a gyerekeket a sporton keresztül? – címmel 2020. szeptember 24-én Lugosi Zoltán lelkész, edző tartott előadást a Művelődési Központban.

Az OPSKMM munkatársai 2020. szeptember 4-én születése 106. évfordulója alkalmából megkoszorúzták Hentz Lajos helytörténész, etnográfus Muzeális Gyűjtemény falán lévő  emléktábláját. Hentz Lajosról röviden Csete Gyula etnográfus, a gyűjtemény szakmai vezetője emlékezett meg.  

 

Azeseményről részletesebben ITT olvashat.


Az EFOP-1.5.3-16-2017-00097 számú projekt „Együtt sikerül” programja keretében megtartott filmklubban 2020. augusztus 3-án mutatták be az Instant család (Instant Family) című 2018-as mozifilmet a Művelődési Központban.

A Csillag Musical Társulat énekesei 2020. augusztus 1-én retro műsorukkal szórakoztatták a közönséget a Művelődési Központ színpadán. Az énekesek a legismertebb operaslágereket adták elő, népszerű magyar nótákat szólaltattak meg, a világhírű ABBA slágereket magyarul adtál elő, majd a ’60-70-as évek táncdalait énekelték el, végül a Neoton slágereivel zárták sokszínű műsorukat.

Az OPSKMM Kertbarát Köre 2020. július 15-én tartotta soros foglalkozását. Szemzési bemutatót tartott Bagi József kertbarát. A szemzést a kör tagjai is kipróbálták.  

A Duna Művészegyüttes 2020. június 8-án – elsősorban gyerekek részére –„Kis magyar táncrajz” címmel rendhagyó néprajzi órát tartott a Művelődési Központban. Az együttes táncosai Kárpát-medence néptáncait, népviseleteit mutatták be.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

 

A XVII. Kárpát-medencei Textilfesztivált2020. március 6. és 8. között tartották meg Békéscsabán. A meghirdetett pályázatra 153 egyéni alkotótól és 69 közösségtől beérkezett 1786 pályamunkából a zsűri 61-et részesített díjazásban.

 

A csoportos díjazottak között az OPSKMM szövő szakköre különdíjban részesült, az intézmény Népi Díszítőművészeti Köre harmadik díjat kapott, a szakkör vezetője, Bogárné Szőke Erika pedig szakkörvezetői különdíjat vehetett át.

Sisiről, a magyarok királynéjáról tartott előadást 2020. március 4-én Szelekovszky László nyugalmazott természetvédelmi főtanácsos a Művelődési Központban. A megyében fellelhető Sisi-ereklyékből kisebb kiállítást rendezett.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az OPSKMM a Pedagógus Nyugdíjas Klubbal, a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesületével és a Városi Nyugdíjas Klubbal összefogva 2020. február 28-án a Művelődési Központban Farsangolóra hívta az óvodás és alsó tagozatos gyerekeket és a szüleiket.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Az OPSKMM Nyugdíjas Klubja 2020. február 26-án tartotta meg télbúcsúztató farsangját a Művelődési Házban.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Pál Feri 2020. február 18-án majd teltház előtt tartotta meg a „Végre megint értjük egymást” című előadását a tárkapcsolati kommunikációról a Művelődési Központ színháztermében. 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Pesti Művész Színház 2020. január 25-én telt ház előtt mutatta be Lehár Ferenc népszerű operettjét, a Luxemburg grófját. A humoros történeten jót szórakozott a közönség.  

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Művelődési Központban 2020. január 24-én tartott előadást Takács Ferenc kertészmérnök-fitoterapeuta – akit a zánkai füvesemberként ismernek – az időszaki gyógynövényekről és az időskori betegségekről. 

 

Az eseményről bővebben ITT olvashat.

A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos program keretében 2020. február 14-én Pillanatok hangulata címmel fotókiállítás nyílt az OPSKMM 2019-es eseményeiről. A fotók megtekinthetők a Művelődési Központ előtt a hirdetőtáblán és az aulában, a Könyvtár bejáratában, illetve a Muzeális Gyűjtemény előtti hirdetőtáblán és a kapubejáróban.    

Filmklub keretében 2020. február 5-én az Áttörés című 2019-es amerikai sikerfilmet vetítették le a Művelődési Központban.

Az Idősek Világnapja alkalmából 2019. október 7-én ünnepséget szerveztek a Művelődési Központban. Az eseményt Siklósi István polgármester nyitotta meg köszöntő beszédével. Tiszteletét fejezte ki mindazok iránt, akik nyugdíjas kor felett is ugyanolyan intenzivitással állnak az élethez, mint eddig is tették. Szimbolikusan hasonlította az életünket egy fához, ami először csak épphogy kisarjadt, megnőtt, majd termést hozott. Beszédét azzal zárta, a jelen és a jövő minden nap köszönettel tartozik az idősebbeknek. Az idősekből álló közönséget a Berény Táncegyüttes és utánpótlás csoportjai szórakoztatták látványos műsorukkal.  

 

Kép és szöveg: OPSKMM Sajtóműhelye: Jánk Titanilla és Kis Fanni

Csinger Anita 2019. december 19-én a Művelődési Központban karácsonyra hangoló hangtál-meditációt tartott.

 

Az eseményről részletesebben ITT.

 

A Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat, illetve a Művelődési Központ immár 26 éve minden esztendőben megtartja az idősek karácsonyát, az idén erre 2019. december 18-án került sor.

 

Az eseményről részletesebben ITT.

Pesti Művész Színház a Művelődési Központ színpadán 2019. november 28-án adta elő Marc Camoletti: Boldog születésnapot! avagy Hatan pizsamában című vígjátékát. A darabban a bonyodalom abból adódik, hogy névazonosság alapján a házigazda titkos szeretőjét összetévesztik a szobalánnyal, és ez komikus helyzetek sorozatához vezet. Ezen a közönség ezen kiválóan szórakozott.

Az OPSKMM Díszítőművészeti Köre hímzői a XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton mezőberényi keresztszemes hímzéssel pályáztak és díjazottak lettek. A pályázat díjnyertes alkotásait bemutató kiállítás 2019. december 29-én nyílik meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u. 6.).

Fogantatás és magzati élet címmel, A tudomány az élet pártján alcímmel dr. Németh Zoltán, orvos, prevenciós szakember tartott előadást 2019. november 28-án a Művelődési Központban.

Stranszki Mihályné Zsuzsa laktóz- és gluténmentes ételekből tartott főzési bemutatót 2019. november 20-án a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Haller Szabolcs, pécsi fotográfus Kuba című kiállítását Katona Péter, a Békéscsabai Márvány Fotóműhely elnöke nyitotta meg 2019. november 8-án a Művelődési Központban. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Csarnai Erzsébet élelmiszermérnök 2019. október 31-én a Művelődési Központban arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy az egészséges étel is lehet finom.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A Művelődési Központ 2019. október 17-én az Egészség estnek adott otthont. A megjelenteket Krajcsó Erika hálózatvezető köszöntötte, és tájékoztatta őket az általa képviselt cég életmódprogramjáról. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2019. október 4-én a Könyvtárban az Év olvasója-díjat adtak át. A legtöbb könyvet kölcsönző tíz olvasó vehetett át elismerést. Az első helyen végzett, így az Év olvasója Sárosi Erika lett, további kilenc olvasó könyvjutalmat kapott.Berényi Nagy Péterrel – akit a gyerekek Tücsök Petiként ismernek – író-olvasó találkozó keretében – Fábián Zsolt, az OPSKMM igazgatóhelyettese beszélgetett. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Tök jó nap keretében 2019. október 25-én a Pedagógus Nyugdíjas Klub a gyerekekkel az ősz témáját dolgozta föl a Művelődési Központban. Mi van a Futrinka utca végén? – címmel a tökházban történteket vitték színpadra, majd őszi termésekkel tartottak játszóházat, ehhez gesztenyét, kukoricát és tököt használtak fel. A gyerekek az őszi süteményeket is megkóstolhatták.   

A Művelődési Központ 2019. október 12-én bútorfestő és -díszítő workshopnak adott otthont.

A Tízváros Alapítvány szervezésében 2019. október 10-én az Árral Szemben a Jövőért Alapítvány képviseletében Márk Tibor beszélgetett a drogmegelőzésről a fiatalokkal. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Intézményünk lépcsőjét és kerítését először Kőszegi Ádámné irányításával, önkéntesek bevonásával 2019. augusztus 7. és 9. között festettük színesre. Az elmúlt napokban ezt a munkát új tartalommal és formával töltöttük meg. A festést ötven órás közösségi szolgálatot teljesítő diákok segítették. A kivitelezését és a fiatalok munkáját Szántó Cintia koordinálta. A következő lépcső- és kerítésfestést – a város újratelepülésének 300. évfordulója alkalmából – 2023-ra tervezzük. Ötletként felmerült, hogy a címert jelenítjük meg legközelebb a lépcső fokain, de az ünnepség jegyében fogant más elképzeléseket is szívesen fogadunk.

XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat anyagából 2019. június 28-án nyílt kiállítás Mezőkövesden. A pályázaton harmadik díjat nyert a mezőberényi keresztszemes lakástextília együttes. Ezt Bogárné Szőke Erika, az OPSKMM Díszítőművészeti Körének vezetője tervezte, és a kör két tagja: Jakusovszki Jánosné és Berkesi Gáborné valósította meg. 

A pedagógusnap alkalmából a Művelődési Központ színháztermében 2019. június 4-án Siklósi István polgármester és Kepenyes András, a gyulai tankerület gyomaendrődi térségi irodavezetője köszöntötte a város pedagógusait. A Berény Táncegyüttes műsort adott a pedagógusok részére.

A nyári szünet előtti utolsó foglalkozás. 

A kezdő, haladó és éremszerző táncosok Hajas Tibor táncpedagógussal 2019 januárjában kezdték el a közös munkát a Művelődési Központban, és négy és fél havi tanulás, próba után május 18-án eljutottak a táncvizsgához. A kezdők bálkirálynőnek Gyebnár Viktóriát, bálkirálynak Solymosi Norbertet választották meg.

Közös főzés Sovival, aki a Konyhafőnök 5. szériájában a 6. helyezést érte el.

A képzés befejező foglalkozása a tanúsítványok átadásával.

A képzés befejező foglalkozása a tanúsítványok átadásával.

Bűn- és balesetmegelőzés és aktualitások Mezőberényben címmel 2019. május 15-én az OPSKMM Nyugdíjas klubjában Jakusovszki Zoltán rendőr alezredes, őrsparancsnok tartott előadást. Jakusovszki Zoltán hangsúlyozta, 2018-ban Mezőberényben a bűncselekmények száma az előző évihez hasonlóan alakult. A lakosság biztonságérzete érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a közterületen elkövetett bűncselekményekre, így például a hétvégéken szórakozó fiatalok rongálásaira. Az őrsparancsok megemlítette, országos viszonylatban Békés megyében kevés bűncselekmény történik, így a békési kapitányság területén is.

Mezőberényben minden esztendőben Dalostalálkozó keretében emlékeznek meg Szabó Antal és Szabó Antalné karvezetőkről, az idén erre 2019. május 12-én – a Közösségek Hete rendezvénysorozat keretében – került sor a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Lakitelek Népfőiskola adott otthont a kétnapos Család és közösség XI. stratégiai konferenciának, amelynek második napján, 2019. április 18-án, ”A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe” című programon vettünk részt. 

Az OPSKMM Húsvéti vendégváró forgataga 2019. április 17-én rendkívül színes programmal fogadta az érdeklődőket a Művelődési Központban. A rendezvény középpontjában a húsvéti gasztronómiai verseny állt. Az ínyencek süteményt, hidegtálat és kocsonyát küldhettek be, emellett a zsűri húsvéti történeteket, locsoló verseket is várt, összesen közel harmincan adtak be nevezést.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

Kórházvonattal a Don-kanyarban címmel 2019. április 17-én nyílt meg Reményi József főhadnagy II. világháborús fotográfiáiból álló kiállítás a Művelődési Központban. 

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

Az OPSKMM 2019. április 16-án megbeszélésre hívta a civil szervezetek vezetőit a Művelődési Központba. A „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület jogi tanácsadói segítségét dr. Nagy László, az egyesület operatív igazgatója mutatta be.

 

Smiriné Kokauszki Erika, az intézmény igazgatója a városi rendezvényterv nagyobb eseményeire, így például a közelgő majálisra, illetve a Berényi Napokra hívta fel a civil vezetők figyelmét, és kérte az együttműködésüket.

Az OPSKMM Kertbarát körében 2019. április 10-én Szekerczés Sándor tartott oltási és szemzési bemutatót. Előbb a gyümölcsfa szemzését mutatta be, ez augusztus közepétől lehet elvégezni. A szőlő oltását úgynevezett angol nyelves párosítással végezte el, ez jóval eredményesebb, mint a hagyományos eljárás. Végül japánakác alanyba oltotta annak szomorú változatát. A bátrabbak maguk is kipróbálták az oltást.

 

A kertbarát kör tagjai legközelebb május 15-én, szerdán 17 órakor találkoznak a Művelődési Központban, akkor ifjú Csávás István tart előadást az oltásról. A gyakorlati bemutató után elmagyarázza, hogy az oltás során mit miért kell csinálni.

Nagy munkában van az OPSKMM Hímző szakköre, egyszerre három pályázatra készülnek.

 

Részletesen: ITT

A Musical show című produkciót 2019. április 6-án telt ház előtt mutatták be a Művelődési Központ színháztermében. A közönség neves művészek: Makrai Pál, Polyák Rita és Vikidál Gyula, illetve fiatal tehetségek előadásában ismert musical-ekből magyar és világslágereket hallhattak.    

Az OPSKMM Nyugdíjas Klubjában A vérszegénység tünetei, laboreltérések és kezelések címmel 2019. április 4-én dr. Rus-Gal Ovidiu családorvos, onkológus szakorvos, sugárterapeuta tartott előadást a Művelődési Központban.

Irodalmi rendezvényeknél szokatlan nagy érdeklődés kísérte 2019. március 21-én a Művelődési Központban a Feleségek felesége című Szendrey Júlia emlékműsort. Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek Csörsz Rumen István régizenésszel jelmezes, színházi megformálással hozták közel a nézőkhöz a nagy magyar múzsát, a modern kori nő magyar úttörőjét.

 

Részletesebben ITT.

Az OPSKMM szövőszakkörének foglalkozása, 2019. március 5.

Nemezelő foglalkozás, 2019. március 2.

A színházszerető közönség 2019. március 1-én Giulio Scarnacci-Renzo Tarabusi Kaviár és lencse című vígjátékát láthatta a Művelődési Központ színpadán.  A nézők jót szórakoztak a mulatságos helyzeteken.

 

Az OPSKMM Városi Nyugdíjas Klubja 2019. február 27-én tartotta meg hagyományos télbúcsúztató farsangját a Művelődési Központban.

Meridián torna Leczkésiné Hőgye Katalin vezetésével 2019. február 18-án.

Székes gerinctorna pilates labdával Leczkésiné Hőgye Katalin vezetésével 2019. február 18-án.

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ (OPSKMM) az idén is csatlakozott a „Kultúrházak éjjel-nappal 2019” országos rendezvénysorozatához. A „Mindennap értéket adunk” szlogen szellemében az intézmény 2019. február 16-án Ezt jól kifőztük címmel a Települési Értéktár gasztronómiai, képzőművészeti, épített és természeti értékeiből adott ízelítőt.

 

Részltes tudósítást ITT olvashat.

Az OPSKMM Nyugdíjas Klubja meghívására Dr. Rus-Gal Paul Ovidiu családorvos, onkológus szakorvos, radiológus orvos tartott előadást A szív- és érrendszeri betegségekről mindenkinek címmel 2019. február 14-én a Művelődési Központban.

 

Az előadó elmondta, az emberi szív 24 óra alatt 115 ezerszer húzódik össze, pumpaként működik, úgy keringeti a vért. Az első szívműtétet 1893-ban végezték el. Az első szívritmus szabályozót 1958-ban építették be, a beavatkozás olyan sikeresnek bizonyult, hogy a beteg 86 évet élt.

Az OPSKMM Kertbarát köre 2019. február 13-án tartotta soron következő foglalkozását.  Ez alkalommal Szilágyi Miklós pedagógus, kertbarát tartott előadást Komposztálás a kiskertben címmel. Az előadó képekkel illusztrálva osztotta meg tapasztalatát a komposzt készítéséről, és a kész komposztot be is mutatta. Szólt arról is, a komposztot miként használja fóliasátor fűtésére.

 

A kertbarát kör következő foglalkozását március 20-án tartja, akkor a gyümölcsök oltásáról lesz szó.  

 

Az OPSKMM Díszítőművészeti Köre 2019. február 12-én tartotta soros foglalkozását. Jelenleg négy országos pályázatra készülnek, valamennyire mezőberényi hímzéssel.

 

Az OPSKMM szövő szakköre a téli szünet után folytatja munkáját. A szakkör tagjai Debreczeni János műhelyében 2019. január 31-én találkoztak újból. A Csoóri Sándor Alap támogatásával a szakkör június 30-ig tart.

Az OPSKMM három rendezvényt tart a Magyar Kultúra Napja jegyében. Az elsőre 2019. január 18-án került sor, ekkor a Pesti Művész Színház Kálmán Imre klasszikus operettjét, a Csárdáskirálynőt mutatta be, ez Kálmán Imrének minden idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott operettje. 

A Legyen ön is Karácsonyi Angyalka elnevezésű 2018. november 22-én kezdődött adománygyűjtési akció záró rendezvényét 2018. december 15-én tartották meg a Művelődési Központban.

A Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat, illetve a Művelődési Központ immár 25 éve minden esztendőben megtartja az idősek karácsonyát, az idén erre 2018. december 18-án került sor.

 

Részletesebben ITT.

A Városi Nyugdíjas Klub 2018. december 5-én Mikuláspartit tartott a Tópart Étteremben.

Mi muzsikus lelkek, Gyere, te nímand!, Asszony, asszony, csókos asszony, Asszonykám, adj egy kis kimenőt!, Éjjel az omnibusz tetején – többek között ezek az örökzöld slágerek hangzottak el 2018. november 29-én a Pesti Művész Színház színészeinek előadásában a Művelődési Központ színpadán. 

A Városi Nyugdíjas Klub 2018. november 20-án tartotta meg hagyományos disznótoros vacsoráját a Művelődési Központban.

Az OPSKMM és a Mezőberény Város Óvodai Intézménye együttműködése keretében 2018. október 13-án nevelés nélküli munkanapjuk volt az óvodapedagógusoknak a Muzeális Gyűjteményben. Csete Gyula, a gyűjtemény szakmai vezetője az új kiállításokon vezette végig az óvodapedagógusokat, majd Ujj Éva, az OPSKMM munkatársa kreatív foglalkozást tartott nekik. A foglalkozás témája az ősz volt.  

Őszi témanapot tartott Őszi témanapot tartott az OPSKMM 2018. október 12-én általános iskolás gyerekek részére az intézmény könyvtárában. A tanulók az ősszel kapcsolatban kézműves foglalkozáson, játszóházon vehettek részt.  

Az OPSKMM Kertbarát Köre 2018. október 10-én tartotta soros foglalkozását, ennek témája a gyümölcsfák ültetése volt. Ifjú Csávás István kertészmérnök, a kör vezetője vetítéssel illusztrált előadásában arra biztatta a kertbarátokat, hogy vadalanyra szemzéssel mindenki maga végezze el a gyümölcsfák szaporítását. A vadalanyok olcsón beszerezhetők, és azokat az ültetést követő évben mindenki beszemezheti. Így ez egyrészt költségkímélő, másrészt – az oltvány ültetéshez képest – a gyümölcsfánk egy évvel hamarabb fordul termőre.

 

A kertbarátkör következő foglalkozását november 14-én tartja, akkor a biodinamikus gazdálkodásról lesz szó.

Minden évben a Mezőberényi Szlovákok Szervezete piaccsarnokban megtartott rendezvényén mutatjuk be a Nagymamáink sütötték című receptes füzetünket, 2018 október 6-án immár a hatodik kötet jelent meg. A receptet beküldőknek köszönetképpen egy-egy füzetet adtunk át. 

Az Idősek Világnapja alkalmából 2018. október 8-én a Művelődési Központ színháztermében a szépkorúakat köszöntötték. Siklósi István polgármester beszédében hangsúlyozta, az idős kor felhívja a figyelmet az ember korlátaira, ugyanakkor ennek a kornak is megvan a maga pozitívuma. Sok tapasztalat révén az igazi értékek kerülnek előtérbe, a szépkorúak ezeket élhetik meg emberi kapcsolataikban.

 

Az ünnepelteknek műsort adtak a Berény Táncegyüttes, a Kisberényke Táncegyüttes, a Mezőberényi Mazsorett Együttes és a Kner Tánc-sport Egyesület táncosai.

 

A VII. Mezőberényi Művésztelep keretében kilenc képzőművész 2018. augusztus 9-én kezdte meg a közös munkát a gimnázium kollégiuma épületében. A művésztelep kiállítását 2018. augusztus 17-én 19 órakor nyitja meg Ván Hajnalka művészettörténész a Művelődési Központ emeleti termében.  

 

Részletesebben ITT olvashat róla.

A Művelődési Központ Kertbarát Köre 2018. június 13-án tartotta meg soros foglalkozását. Ifjú Csávás István, a kör szakmai vezetője a zöldségek kártevőiről, és az ellenük való védekezésről tartott előadást. Szólt arról is, milyen kísérleteket folytat, hogy vegyszerek nélkül, természetes eszközökkel védekezzen a rovarkártevők ellen.

 

A Kertbarát Kör júliusban és augusztusban nyári szünetet tart, a tagok legközelebb szeptember 12-én találkoznak.

A Művelődési Központ színháztermében 2018. június 4-án a pedagógusnap alkalmából Siklósi István polgármester és Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató köszöntötte a város pedagógusait.

 

A Kertbarát Kör és a Városi Nyugdíjasklub közös eseményén 2018. május 16-án Szelekovszky László mezőgazdász, természetvédelmi szaktanácsos tartott előadást Teendők egész évben a kiskertben címmel a Művelődési Központban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

 

A Művelődési Központ mazsorett csoportjának tagjai, szülők és a csoportvezető is 2018. május 13-án, vasárnap délután részt vett a strand padjainak felújítására szervezett önkéntes közösségi munkában.

A Művelődési Központ a VII. Dalostalálkozót 2018. május 12-én rendezte meg, az elmúlt évhez hasonlóan most is a Közösségek Hete országos rendezvénysorozathoz csatlakozva. Mint azt Smiriné Kokauszki Erika igazgató köszöntőjében elmondta, fontos a közösségekhez tartozás, hiszen a közösségek értékeket jelenítenek meg, a Dalostalálkozó is tipikusan ilyen rendezvény.  

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Szövő szakkör, 2018. május 10. 

Az anyák és apák napja alkalmából 2018. május 4-én Johnny Moonligt táncdalestet adott a Művelődési Központ színháztermében. Az USA-ból a közelmúltban hazatért énekes – a romantika nagyköveteként – az ’50-es, ’60-as évek slágeriből adott elő.

A kezdő, haladó és jelvényszerző táncosok Hajas Tibor táncpedagógussal 2017. januárban kezdték el a közös munkát, és sok-sok tanulás, gyakorlás után április 27-én jutottak el a táncvizsgához. A Művelődési Központ zsúfolásig megtelt színháztermében 31 kezdő, 11 haladó, 13 bronz-ezüst jelvényszerző, 15 arany jelvényszerző és 11 aranysztár jelvényszerző táncos adott számot felkészültségéről. 

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

Békés megyei körútja során 2018. április 26-án Mezőberénybe érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születése 200. évfordulójára készített mozgó kiállítása. Az úgynevezett Arany-busz a piacéren parkolt le, pontos időbeosztás szerint ide látogattak el az iskolai osztályok.

 

Az eseményről bővebben ITT olvashat. 

 

Az érdeklődők 2018. január 19-én – a Magyar Kultúra Napja alkalmából – neves művészek előadásában láthatták a Ki a hunyó? című vígjátékot.

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ – a korábbi bor-, kolbász-, lekvár-, savanyúság-, illetve a házisütemény-versenyek folytatásaként – 2018. április 14-én rendezte meg a II. Gasztronómiai versenyt. Az eseményt a Városi Nyugdíjas Klubbal, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetével és a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesületével közösen szervezték meg.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

A Művelődési Központ kertbarát köre 2018. április 11-én tartotta soros foglalkozását. Ifjú Csávás István, a kör vezetője arról beszélt, a klímaváltozás miatt ma már kikerülhetetlen az öntözés. Mindenki választhat a különböző öntözési módok között. Ha kútból öntöz, akkor célszerű késő délután, hogy a hideg víztől na kapjanak sokkot a növények.

 

A kertbarát kör következő foglalkozását május 16-án tartja, akkor a gyomirtásról lesz szó.

A Művelődési Központ Városi Nyugdíjas Klubja és a Magyar Rákellenes Liga Mezőberényi Alapszervezete meghívására 2018. április 4-én Jakusovszki Zoltán rendőralezredes, őrsparancsnok tájékoztatást adott az őrs tavaly munkájáról. Hangsúlyozta, a bűncselekmények száma 134-ről 128-ra csökkent. Az elmúlt évek eredményes felderítésének és a térkameráknak köszönhetően besurranásos lopás nem történt.  

Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban – címmel 2018. április 3-án Dr. Kádár Annamária egyetemi adjunktus, pszichológus, tréner tartott előadást a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

Kézműves húsvét címmel a Művelődési Központ 2018. március 29-én a Spar Áruház előterében kézműves foglalkozást tartott a gyerekeknek, az áruház elé pedig kézművesek rakták ki portékáikat.

 

A gyerekek Ujj Éva irányításával húsvéti képeslapot rajzoltak, illetve textiliából tavaszi virágokat formáztak.     

 

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje 1942-től meghódította a világ színpadjait, 2018. március 23-án megérkezett Mezőberénybe is. A műfaj kedvelői a Művelődési Központban Huszka Jenő méltán népszerű operettslágereiben gyönyörködhettek.

Guti Ambrus, a Mezőberényi Mentőállomás vezetője tartott egy bemutatóval egybekötött előadást a Leggyakrabban előforduló időskori betegségek, sérülések témakörében.

A Művelődési Központ kertbarát köre 2018. március 14-én tartotta soros foglalkozását. Ifjú Csávás István, a kör szakmai vezetője a veteményezés módjáról tartott szakszerű, de egyben közérthető előadást vetített képekkel.

 

A kertbarátkör következő foglalkozását április 11-én tartják, ekkor az öntözés tudnivalóiról lesz szó.  

 

Idén március 7-én került megrendezésre a Művelődési Központban a Városi Nyugdíjas Klub évek
óta visszatérő Nőnapi batyus műsora. Minden évben szeretettel hívjuk és várjuk az óvodás
gyerekeket szerepelni. Most a Magyarvégesi óvoda Szamóca csoportjának és vezetőjének Margó
óvó néninek szeretnénk megköszönni, hogy készültek, eljöttek és köszöntötték a Nyugdíjas Klub
hölgy tagjait Nőnap alkalmából.

A Múzeumi Esték rendezvénysorozat keretében 2018. február 22-én Winter Ilona, 267-szeres magyar válogatott kosarazó a tavaly áprilisi új-zélandi Aucklandben megrendezett Senior Világjátékokról tartott előadást, sok vetített képpel. A mezőberényi születésű kosarazó csapatával a 60 év fölöttiek korosztályában aranyérmet szerzett.

 

Winter Ilona úti élményeiről is részletesen beszámolt, elmondta, korábban hasonló világjátékok alkalmával Ausztráliában már járt, de Új-Zélandon még nem, a bolygón ennél távolabb a szülőhazájától már nem is lehet. A legtöbben még nem jártunk a Földnek ezen a részén, így valóban érdekes volt Winter Ilona képes élménybeszámolója.

A Városi Nyugdíjas Klubja 2018. február 21-én tartotta meg jelmezes télűző farsangját a Művelődési Központban. 

A Művelődési Központ Kertbarát köre februári foglalkozásán Erdei Lajos békéscsabai egyéni gazdálkodó tartott előadást a zöldségtermesztésről, beszélt a fajták kiválasztásáról, a veteményezés módjáról és a növények védelméről a szaporodó kártevők ellen.

 

Tavaly a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az óvodapedagógusoknak tartott program szervezése során vetődött fel, hogy a jeles napokhoz kötődően a Művelődési Központ rendszeresen szervezzen az óvodások részére kézműves foglalkozásokat. A Mezőberény Város Óvodai Intézményéhez tartozó óvodák kicsinyei tavaly a karácsonyi készülődés alkalmával angyalkát, fenyő- és szaloncukordíszeket, gyertyát készítettek.

 

A programsorozat 2018. februárban farsangi foglalkozásokkal folytatódott, február 6-án a Nefelejcs Óvoda gyermekei vettek részt rajta. Farsangi álarcot, illetve Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alkalmából lámpást készítettek, valamint viaszgyertyát mártottak.

 

A Művelődési Központ legközelebb márciusi nemzeti ünnepünk, illetve a húsvéti készülődés jegyében tart kézműves foglalkozásokat az óvodások részére.

Tavaly a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az óvodapedagógusoknak tartott program szervezése során vetődött fel, hogy a jeles napokhoz kötődően a Művelődési Központ rendszeresen szervezzen az óvodások részére kézműves foglalkozásokat. A Mezőberény Város Óvodai Intézményéhez tartozó óvodák kicsinyei tavaly a karácsonyi készülődés alkalmával angyalkát, fenyő- és szaloncukordíszeket, gyertyát készítettek.

 

A programsorozat 2018. februárban farsangi foglalkozásokkal folytatódik, február 5-án a Magyarvégesi Óvoda gyermekei vettek részt rajta. Farsangi álarcokat, illetve a néhány napja elmúlt Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alkalmából lámpást készítettek. Holnap a Nefelejcs Óvoda apróságai látogatnak el hasonló foglalkozásra a Művelődési Központba.

A Művelődési Központ ez évben is csatlakozott a „Kultúrházak éjjel-nappal” című országos rendezvénysorozathoz, az idei programot Helyben van a sokszínűség címmel hirdették meg. A Művelődési Központban 2018. február 2-án linzertet  sütöttek, a Nagycsaládosok Mezőberényi  Egyesülete vetélkedőt szervezet, A Berényi  Futókör farsangi családi futást tartott. A farsangi időszakban nem maradhatott el a jelmezek fotózása sem. Ezen túlmenően volt kézműves játszóház és különböző társasjátékok. A program táncházzal zárult. 

Tavaly a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az óvodapedagógusoknak tartott program szervezése során vetődött fel, hogy a jeles napokhoz kötődően a Művelődési Központ rendszeresen szervezzen az óvodások részére kézműves foglalkozásokat. A Mezőberény Város Óvodai Intézményéhez tartozó óvodák kicsinyei tavaly a karácsonyi készülődés alkalmával angyalkát, fenyő- és szaloncukordíszeket, gyertyát készítettek.

 

A programsorozat 2018. februárban farsangi foglalkozásokkal folytatódik, február 2-án a Mosolygó Központi Óvoda gyermekei vettek részt rajta. Farsangi álarcot, illetve Gyertyaszentelő Boldogasszony közelgő ünnepe alkalmából lámpást, valamint télűző kiszebábot készítettek. A következő napokban az intézmény többi óvodájának apróságai is hasonló alkalmakra látogatnak el a Művelődési Központba.

 

 

Tavaly a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az óvodapedagógusoknak tartott program szervezése során vetődött fel, hogy a jeles napokhoz kötődően a Művelődési Központ rendszeresen szervezzen az óvodások részére kézműves foglalkozásokat. A Mezőberény Város Óvodai Intézményéhez tartozó óvodák kicsinyei tavaly a karácsonyi készülődés alkalmával angyalkát, fenyő- és szaloncukordíszeket, gyertyát készítettek.

 

A programsorozat 2018. február 1-én farsangi foglalkozással folytatódott. A Csiribiri Óvoda gyermekei farsangi álarcot, illetve Gyertyaszentelő Boldogasszony közelgő ünnepe alkalmából lámpást, valamint télűző kiszebábot készítettek. A következő napokban az intézmény többi óvodájának apróságai is hasonló alkalmakra látogatnak el a Művelődési Központba.

 

A Művelődési Központ kertbarát köre 2018. január 17-én tartotta soros foglalkozását. Csávás István kertész, a kör szakmai vezetője az egyik közelgő munkáról, a gyümölcsfák és a szőlők metszéséről tartott vetített képes előadást.  A kör következő foglalkozását február 14-én 17 órai kezdettel tartja, akkor a veteményezésről, a különböző fajták kiválasztásáról lesz szó.  

A Művelődési Központban 2017. december 16-án igazán ünnepi hangulat uralkodott, hiszen ekkor volt a karácsonyi vásár, a börze és a kicsiknek játszóház. Idejött a Karácsonyi Angyalka is a gyerekeket megajándékozni.  

A Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat és Művelődési Központ immár 24 éve minden esztendőben megtartja az Idősek karácsonyát, az idén erre 2017. december 14-én került sor. A Művelődési Központ színpadán az időseknek műsort adtak a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tanulói és tanárai, illetve a „Katicabogár” Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda kicsinyei, valamint a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, továbbá Vozár M. Krisztián zongoraművész és tanítványa: Nemczov Klaudia énekes.

 

Siklósi István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a karácsonyi ünnep lényege a szeretet, hogy ez mit jelent, ehhez nem kell elővennünk a lexikont, hiszen mindenki tudja, hogy mit jelent. Aki szeretet akar adni, az megtalálja a módját, hogy éreztesse a másikkal. Szolgálatot adtak a történelmi egyházak lelkészei: Feyér Sándor és Lázárné Skorka Katalin evangélikus lelkészek, illetve Papp Tibor református lelkész. A műsor után a Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat karácsonyi bejglivel, a Művelődési Központ papírból hajtogatott haranggal kedveskedett az időseknek.    

A Művelődési Központ 2017. december 9-én a már hagyományos karácsonyi vásárt, börzét és játszóházat tartotta meg. A következő hasonló alkalom december 16-án lesz.

 

 

A vakok és gyengénlátók helyi csoportja 2017. november 30-án tartotta évzáró összejövetelét a Könyvtárban. 

Az érdeklődők az origami alapjait sajátították el 2017. november 18-án a Művelődési Központban.

A Művelődési Központban 2017. november 18-án bababörzét tartottak, kinőtt, megunt baba-,gyermek- és felnőttruhák találtak új gazdára.

Teltházas előadással kezdődött a Művelődési Központ új színházi évadja. A Bulvárszínház 2017. november 21-én parádés szereposztással mutatta be az Asszony körbe jár című bohózatot, a műfajnak megfelelően sok-sok – néhol pikáns – humorral. A következő színházi előadás 2018. január 19-én lesz.  

Az Idősek Világnapja alkalmából 2017. október 2-án Mezőberény szépkorú lakosait köszöntötte Siklósi István polgármester a művelődési központban. Hangoztattam a 90, 95 és 100 évesek köszöntése alkalmával látja, mit jelent idősnek lenni. Van olyan is, aki 90 évesen még tevékenyen reagál az élet mindennapi problémáira, például unokákkal foglalkoznak, civil szervezetben vállalnak feladatot. Ez azt bizonyítja, ideális esetben az időskort is meg lehet élni tevékenyen.

 

Siklósi István szólt arról, hogy az új jogszabály 2017. július 1-től lehetővé teszi közhasznú nyugdíjas szövetkezet alapítását. Ez arra szolgál, hogy a munkát vállaló nyugdíjasoknál az adó levonása után több maradjon. A munkát vállaló idősek segítése érdekében Mezőberény önkormányzata is fontolja nyugdíjas szövetkezet létrehozását.  

 

A világnap alkalmából az időseket Karcagi Nagy Zoltán szórakoztatta népszerű magyarnótákkal és operettmelódiákkal. 

A művelődési központ és a városi nyugdíjas klub 2017. június 21-én rendőrségi fórumot szervezett, ezen Bátkai Miklós C. R alezredes, a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóság bűnmegelőzési osztálya kiemelt főelőadója beszélt az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzéséről és a kortárs segítésről.

 

Hangsúlyozta az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények közül jellemző a vagyon elleni bűncselekmény, és ezen belül is a lakásbetörés. Ezek nagy részét meglehet előzni. Kertes házakban jó szolgálatot tesz a házőrző kutya, ugatásával jelzi az idegenek érkezését. Ha napközben a lakásban rádió, tévé szól, illetve éjjel apró izzó világít, ezek elriaszthatják a betörőket. Ha hosszabb időre elutaznak, ezt ne közöljék idegenekkel, ugyanakkor ésszerű tudatni a szomszédokkal, és megkérni őket, hogy ürítsék ki a megtelt levélszekrényt, az ne jelezze a tulajdonos távollétét.

 

A Városi Nyugdíjas Klub 2017. november 15-én disznótoros vacsorát szervezett a Művelődési Központban. Az asztalra sült hurka, kolbász és cigányka került. A vacsora előtt Lakásunk tűzvédelme a téli időszakban címmel Pojendán János tűzoltó százados, a Mezőberényi Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka tartott előadást. 

Csibor Géza, a Békés Megyei Civil Információs Centrum munkatársa kezdeményezésére 2017. november 2-én civil fórumot tartottak a Művelődési Központban.  Csibor Géza a berényi civil szervezetek megjelent vezetőit a jövő évi NEA-pályázatokról tájékoztatta, elmondta, a pályázati kiírások megjelenése ebben a hónapban várható. A működési célú pályázatokra legfeljebb 3 millió forintos támogatás nyerhető el, ha a szakmai pályázatba határon túli társszervezetet is bevonnak, akkor a támogatás összege elérheti a 4 millió forintot.

 

A fórum keretében a Művelődési Központ vezetői a civil szervezetek képviselőivel egyeztették azokat közeljövőben megvalósuló programokat, amelyek szervezésébe, lebonyolításába civilek is részt vesznek.  

  

Feketéné Bokor Katalin mezőberényi származású természetgyógyász, fitoterapeuta előadására sokan voltak kíváncsiak, az érdeklődők 2017. október 12-én megtöltötték a Könyvtár termét. Az előadó kifejtette, a mai ember nagyon eltér attól a táplálkozási módtól, amit Teremtő szánt neki. Meg kell válogatnunk, hogy mit veszünk le az üzletek polcairól. A sütőüzemekben 22 féle vegyszert tesznek a kenyérbe, ezért ő otthon maga süti a kenyeret. A gluténtől nem kell félnünk, a teljesőrlésű gabona nagyon sok ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, ezekre szüksége van szervezetünknek. Ma fehérjét fehérjével eszünk, ugyanakkor a napi fehérjeszükségletünk testsúly kilogrammonként csak 0,47-075 gramm. A rákos betegség, a gyulladás elsődleges oka a túlzott fehérjefogyasztás.

 

Feketéné Bokor Katalin leszögezte: csak élőből van élő. Reggelink fele nyers gyümölcs, vacsoránk fele nyers zöldség legyen. Nyers nélkül nincs élet, hiszen negyven fok fölött a vitaminok és az enzimek elpusztulnak.

 

Hányszor együnk? – tette fel a kérdést az előadó, és rögtön válaszolt is rá, maximum naponta háromszor, ugyanis az étkezés és az emésztés mellett pihenésre is szüksége van a gyomornak. Tizenöt deka alma emésztéséhez három-négy óra szükséges. 

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete 25 éves jubileumi ünnepsége keretében 2017. október 7-én a Piaccsarnokban mutatták bel az V. Nagymamáink sütötték című könyvet, és az ebben szereplő receptek alapján készített süteményeket. A művelődési központ minden év tavaszán meghirdeti házisütemény-versenyét. A résztvevőktől bekéri a sütemények receptjét is, és ezeket összeszerkesztve ősszel kiadványban jelenteti meg.

 

28 . Nemzetközi és Országos Origami Találkozó Mezőberény 2014. után immár 2017. augusztus 4. és 6. között másodszor adott otthont a Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak. Augusztus 4-én, pénteke este a megnyitót tartották meg a művelődési központ színháztermében.

28 . Nemzetközi és Országos Origami Találkozó Mezőberény 2014. után immár 2017. augusztus 4. és 6. között másodszor adott otthont a Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak. Augusztus 3-án, csütörtök este – kiegészítő programként – a részvevők közös vacsorát tartottak, és Hevesi Imre műsorát hallgatták meg. 

Mezőberény 2014 után immár 2017. augusztus 4. és 6. között másodszor adott otthont a Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak. Augusztus 6-án, vasárnap délelőtt a legújabb technikákat a művelődési központban mutatták meg egymásnak az origami magyar, lengyel és amerikai hívei. Egyszerre több helyszínen folyt a munka. Fiatalabbak és idősebbek nagy elmélyedéssel, koncentrációval dolgoztak, a tapasztaltabbak készséggel segítettek a kevésbé járatosoknak.

Mezőberény 2014 után 2017. augusztus 4. és 6. között immár másodszor adott otthont a Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak. Augusztus 5-én szombaton a legújabb technikákat a művelődési központban mutatatták meg egymásnak az origami magyar, lengyel és amerikai hívei. Egyszerre több helyszínen folyt a munka. Fiatalabbak és idősebbek nagy elmélyedéssel, koncentrációval dolgoztak, a tapasztaltabbak készséggel segítettek a kevésbé járatosoknak.   

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban a VI. Dalostalálkozó egyben a Berény Népdalkör 40 éves jubileumi ünnepsége is volt. A találkozóra a környék 15 népdalköre, pávaköre jött el, a jubiláló népdalkörrel együtt valamennyien színpadra léptek. Kulturális műsorukat a Berény Táncegyüttes fellépése zárta. Ezt követően a Mezőberényi Szlovákok Szervezete hagyományos szlovák ételekkel várta ebédre a fellépőket. Részletes tudósítással hétfő délelőtt jelentkezünk. 

A kezdő, haladó és éremszerző táncosok Hajas Tibor táncpedagógussal 2017. március elején kezdték el a közös munkát, és 16 hét tanulás, gyakorlás után május 13-án eljutottak a táncvizsgához. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ zsúfolásig megtelt színháztermében 30 kezdő adott számot felkészültségéről. Közülük maguk a táncosok bálkirálynőnek Pónya Pannát, bálkirálynak Nagy Dánielt választották meg. Vizsgát tett még 11 haladó, 25 bronz-ezüst éremszerző, 14 arany éremszerző, illetve 4 arany-sztár éremszerző táncos.

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a Városi Nyugdíjas Klub 2017. április 19-re rendőrségi fórumra hívta az érdeklődőket a kulturális központba. Jakusovszki Zoltán rendőralezredes, őrsparancsnok a bűn-és balesetmegelőzésről adott tájékoztatót. A bűncselekményekről szólva kiemelte, legjobb megelőzésnek a felderítést tartják, és az mezőberényi őrs eredményeségi mutatója a tavaly előtti 59 százalékról tavaly 67,4 százalékra nőtt. Az elmúlt esztendőben egy rablás történt, egy dohányboltba törtek be, ezt hamar sikeresen felderítették, így elmondhatják, hogy az őrs alapítása, 1990 óta minden rablásnál elfogták a tettest.

 

Az őrsparancsnok a közlekedésről elmondta, a balesetek száma sajnos 2014 óta növekszik. Tavaly 19 baleset történt, ezek jelentős része a 47-es főúton. A balesetekből 13 könnyű, 6 pedig súlyos sérüléssel végződött. A Ezek nagy részét a sebesség rossz megválasztása okozta, azaz gyorshajtás vagy nem az út-és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés, illetve az elsőbbségadási szabályok megsértése. A balesetek nagy részét, a 19-ből 13-at a képkocsivezetők okozták.  

A sütemény nevezések száma (56 db) volt.

 

Nagymama kategóriában (21 nevező)

helyezett   Vrbovszki Pálné - csöröge helyezett   Győriné Pap Zsuzsanna – rácsos linzer helyezett   Kovács Gabriella – almás pite

 

Krémes kategóriában (13 nevező)

helyezett   Kornyis Béláné – rumos diótorta helyezett   Kiszely Zoltánné – lara szelet helyezett   Buczkó Jánosné – képviselőfánk

 

Sós kategóriában (10 nevező)

helyezett   Szekeres Irén – hajtogatott tepertős pogácsa helyezett   Tímár Gerda – sajtos rolád helyezett   Kovács Gabriella – sós – túrós lóhere (saját recept alapján)

 

Egyéb kategóriában (12 nevező)

helyezett   Petriné Kozma Irén - macskaszem helyezett   Petriné Kozma Irén – barackos sütemény helyezett   Kiszely Zoltánné – meggyes – muffin

 

Különdíjat kapott:      Wolf Ödönné – kenyérlángos (ahogy édesanyám készítette)

 

A bor, kolbász, savanyúság, és lekvár versenyen a nevezések száma (56 db) volt.

 

Vastagkolbász kategóriában (5 nevező)

helyezett   Szokola János helyezett   Weigert Imre helyezett   Vértes Veronika

 

Vékonykolbász kategóriában (9 nevező)

helyezett   Szokola János helyezett   Csók Istvánné helyezett   Mezőberényi Városvédő és Városszépítő Egyesület

 

Házi készítésű lekvár kategóriában (15 nevező)

helyezett   dr. Karmanóczki András (sárgabarack lekvár) helyezett   Plavecz Jánosné (őszibarack lekvár) helyezett   Plavecz Jánosné (meggy lekvár)

 

Házi készítésű üveges savanyúság kategóriában (14 nevező)

helyezett  Mikó Ida (csalamádé) helyezett  Gulyásné Székely Éva (dinnye) helyezett  Csók Istvánné (almapaprika)

 

Házi készítésű hordós savanyúság kategóriában (4 nevező)

helyezett  Mikó Ida (vegyes) helyezett  Borgula Györgyné (vegyes) helyezett  Borgula Györgyné (uborka)

 

Fehérbor kategóriában (3 nevező)

helyezett  Csók Istvánné helyezett  Báthori Ferenc helyezett  Gazsó Jánosné

 

Vörösbor kategóriában (4 nevező)

helyezett  Csók Istvánné helyezett  Báthori Ferenc helyezett  Gazsó Jánosné

 

Gyümölcsbor kategóriában (2 nevező)

helyezett  Szokola – Szabó Judit helyezett  Bárdi Bence

 

Köszönetet védnökeinknek:

Károlyi Mihály, a Berény Édesség Kereskedelmi Bt. tulajdonosa

Papp Edit és Adamik János, Mezőberény Adamik - féle Házikolbász

 

Köszönet támogatóinknak:

Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.

Furtai Mária

Püski Tibor

Benyovszki Éva

Csík Tibor

Rácz Pékség

Szikora János

Máté Katalin

Hasznos és fontos információkhoz jutottak azok a civil vezetők, akik 2017. április 5-én eljöttek az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ civil tájékoztató napjára. Dr. Donáth Tibor civil- és egyházjogi szakjogász arról szólt, hogy az új Polgárjogi Törvénykönyv miatt hogyan változott meg a civil szervezeteknél a változások bejelentése, és ezt a gyakorlatban miként jegyzi be a Gyulai Törvényszék.  Csibor Tibor, a Békés Megyei Civil Információs Centrum nonprofit ügyintézője az aktuális pályázatokat ismertette.

Hitem szerint a Teremtőtől azért kaptam a gyógyítás képességét, hogy minden emberen segítsek. Közel ötezer szívműtétet végeztem el, kevesen tudnak annyit a szívről, mint én, mégis azt állítom, hogy amit tudok, az nagyon kevés.  Ugyanis nem az orvos működteti a szívet, ő csak visszaállítja a normális szívritmust – hangsúlyozta 2017. március 31-én prof. dr. Papp Lajos az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban megtartott előadásában.  

 

Elmondta, Ausztrália kivételével bejárt minden kontinenst. Oktatott a bostoni Harvard Egyetemen is, 1984-ben azt ajánlották, hogy maradjon ott, de ő inkább hazajött. Hangsúlyozta, a Teremtő akaratából születtünk oda, ahová. A születésről és a halálról a Teremtő dönt, ezért borzasztó ezekbe a kérdésekbe minden emberi beavatkozás.

 

Az előadó beszélt a magyar nyelvről is. Kifejtette, nyelvünk az agynak azt a részét működteti, amely a kitalálásért felelős, ezért adtunk a világnak annyi tudóst. Teller Ede, a hidrogénbomba feltalálója azt mondta, ha nem magyarul beszél, akkor belőle csak átlagos fizikatanár lett volna. Az amerikai Salinger világhírű regényében, a Zabhegyezőben csak hatszáz szót használ, Arany János szókészlete pedig hatvanezer szóból állt. A magyar ragozó, építkező nyelv, így bármikor alkothatunk új szavakat.

 

Előadása után prof. dr. Papp Lajos könyveit dedikálta az érdeklődőknek.

 

 

Arany János születése 200. évfordulója alkalmából a Múzeumi esték-rendezvénysorozat keretében 2017. március 30-án Bancsi Árpád István középiskolai tanár Szalontától a Margitsziget fáinak árnyékáig – fejezetek az Arany legendáriumból címmel tartott előadást az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményében.

 

Bancsi Árpád István kifejtette más a valós, a húsvér ember, valamint az életrajzából megismert személyiség, illetve az a „lírai én”, akit a versekből ismerhetünk meg. Gyulai Pál felkérésére Arany 1855-ben írta meg első önéletrajzát, és ezt már tudatos imázsépítésre használja fel, egyes tényeket elhallgat, másokat megszépít. A mesei hősök toposzát megidézve magáról úgy ír, mint szegény szülők legkisebb fiáról. Beszámol arról, hogy csodagyerekként korán kezd el írni, majd a bibliai „tékozló fiú” története párhuzamaként leírja azt is, bár szülei papnak szánták, ő ellenben színésznek ál. A legenda része az is, hogy egy álom téríti le a színészi pályáról, azt álmodja, hogy szülei meghaltak, ezért azonnal hazautazik, és édesanyját betegen, apját vakon találja.

 

Az előadó kitért Arany János Habsburg-elleneségére is. Hangsúlyozta, az biztos, hogy nem volt az udvar híve, megmaradt a 48-as értékeknél, de nyíltan nem kereste a konfliktust. A kiegyezés után megkapta a Szent Isván-érdemrendet, de azt előbb visszautasította, majd nem akarta átvenni, végül Gyulai Pál vitte el neki.

 

Végezetül Bancsi Árpád István hangsúlyozta, Arany János kulcsszerepet töltött be a modern magyar költészet intézményesülésében, és a maga költészetét is ehhez igazította. 

Mezőberény Város Óvodai Intézménye 2017. március 11-én télkergetésre hívta a kicsiket, a szülőket, a nagyszülőket. Előbb az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ színháztermében az intézmény színjátszó köre A királykisasszony cipője című magyar népmese feldolgozását mutatta be, majd a Piactéren közös éneklés, verselés és a gondűző cédulák elhelyezése után – Jimmy bohóc ceremóniamester vezetésével – kiszebábot égettek. 

 

Fergeteges bohózatot láthattak a színházkedvelők 2017. március 10-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. A Balek, avagy a hülye című bohózat az örök témát dolgozta fel, mulatságos jelenetekben mutatta be a férjek és a feleségek félrelépését, hogy a helyzet még komikusabb legyen, a darab egy elmegyógyintézetben játszódik. A szép számú közönségnek kellemes kikapcsolódást nyújtott a Balek, avagy a hülye című bohózat. 

A Városi Nyugdíjas Klub zenés, táncot nőnapot tartott 2017. március 8-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. Műsort adott a Katicabogár Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda.

 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ csipkekészítő szakkörének tagjai péntek délutánonként találkoznak. 

Mezőberényben 2017. március 7-én kezdődött az első megbeszéléssel az OPSKK Művelődési Központjában a Hagyományok Háza és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kezdeményezésére, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ közreműködésével a vászon és gyapjú szövő szakkör. A szakkör heti rendszerességgel, alkalmanként 4 órás foglalkozások keretében valósul meg, összesen 96 órában. A szakkör célja szövőeszközök sokszínűségének, a szövés hagyományos technikáinak, hagyományos formáinak és motívumainak a megismertetése, különös tekintettel a mezőberényi vászon szőttes mintakincsre, illetve a megismert eszközök, szövéstechnikák és motívumok felhasználásával esztétikus és ma is használható tárgyak tervezése és kivitelezése. Az elkészíthető darabok elsősorban nyers és színes pamutból, gyapjúból, kenderből szőhető tárgyak, melyek a magyar paraszti textíliák formahagyományán alapulnak.

A szakkör vezetője Debreczeni János Népi Iparművész, Népművészet Mestere és a résztvevők az első foglalkozáson áttekintették a szakkör megtartásának időpontjait, a tervezett tematikát. Az első gyakorlati foglalkozásra 2017. március 16-án kerül sor, ahol a szövőmester vezetésével ismerkednek meg a szakkör tagjai az eszközökkel, a felhasználásra kerülő anyagokkal.

 

 

Baba börze volt 2017. február18-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban, ahol kinőtt és megunt baba-, gyermek- és felnőttruhák cseréltek gazdát. A gyerekeket játszóház várta a Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület önkénteseinek irányításával. 

2017.02.15.-én ismét megrendeztük a Ciróka - maróka énekes, mondókás foglalkozásunkat a kicsiknek Hanó Krisztina vezetésével.

Kultúrházak éjjel-nappal  országos rendezvénysorozat keretében az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ 2017. február 10-án tartotta meg  Farsangoló  című rendezvényét. 

Vendég fényképészünk Braun Ági volt, aki nagy lelkesedéssel és viharos léptekkel járt köbe-körbe és fotózta az érdekes és színes pillanatokat. Itt közzé tesszük az általa elkészített fényképeket.

A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretében az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ 2017. február 10-án tartotta meg Farsangoló című rendezvényét. A program a Berényi Futókör szervezésében télűző családi futással kezdődött, a résztvevők a kulturális központ bejáratától indultak.

A rendezvényen az intézmény számos csoportja bemutatkozott. A gyerekeket több program várta, Mesefolyamban egymást váltva többen is meséltek nekik, a játszóházban kézműveskedhettek, sőt farsangi jelmezt is ölthettek magukra. Az apróságokról Braun Ági készített fotókat.

Aki ezen a napon betért a kulturális központba, vagy az utcán elment az épület előtt, az intézmény ablakaiban plakátkiállítást láthatott, a grafikai munkák az utóbbi évek rendezvényeire készültek. Ezen a napon minden betérőt meleg teával és farsangi fánkkal fogadtak, a fánkokat a nagycsaládosok sütötték. A program a Berény Táncegyüttes táncházával zárult.     

A téli fűtési idényben hogyan előzhetők meg a kényéntüzek és a szén-dioxid-mérgezések, 2017. január 25-én erről tartott előadást a Városi Nyugdíjasklub tagjai számára Pojendán János tűzoltó százados, a Mezőberényi Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban.

A Berény Táncegyüttes 2017. január 21-én jubileumi műsorral és folkbállal ünnepelte fennállása 15. évfordulóját. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ színháztermében a rendezvényt megnyitotta Siklósi István polgármester. Hangsúlyozta, hogy kettős évfordulót ünnepelnek, ugyanis az Ősberény Táncegyüttes 30 éve alakult, a Berény Táncegyüttes pedig 15 éve. A jubileumi műsorban fellépet az Ősberény Táncegyüttes, a Berény Táncegyüttes, illetve a Kisberényke, a Berecske és a Babica Táncegyüttes. A táncosokat a Suttyomba együttes kísérte. Az esemény a Magyar Kultúra Napja 2017 – rendezvénysorozat keretében tartották meg.  

 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ felújított színháztermében – a Magyar Kultúra Napja alkalmából– az érdeklődők 2017. január 20-án este Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő című kétfelvonásos operettjét láthatták a fővárosi Bulvárszínház előadásában.

A tervek szerint a Magyar Kultúra Napját Papp Zoltán, grafikusművész, tanár – aki ez évben a „Mezőberény Kultúrájáért” elismerő címet kapta meg a várostól – nyitotta volna meg, de ő betegsége miatt nem tudott eljönni az eseményre, így szavait Fábián Zsolt igazgatóhelyettes tolmácsolta. Hangsúlyozta a Magyar Kultúra Napja akkor válik igazi ünneppé, ha átgondoljuk, milyen módon kell a ránk hagyott kulturális örökséggel felelősen bánnunk. Meg kell becsülnünk alkotásainkat, nemzeti értékeinket, szellemi és tárgyi emlékeinket. Mindenki számára hozzáférhetővé kell tennünk a múlt és a jelen alkotásait, védenünk kell nyelvünket, mint kultúránk legfontosabb hordozóját.

A színházi esten a részt vevők Kálmán Imre szép zenéjét, fülbemászó dallamait hallhatták. A szerző a magyar kultúra elismert képviselője itthon és a nagyvilágban, így Mezőberény méltó módon ünnepelte meg a Magyar Kultúra Napját. 

A Berény Étterem-Szálloda előtt 2016. december 18-án mozgalmas volt a délelőtt, előbb a Tízváros Alapítvány adott műsort, majd Hevesi Imre vidám, gyermekműsora következett. Közben zajlott a hagyományos karácsonyi vásár, akik még nem vásárolták meg az ajándékokat, azok itt beszerezhették. A rendezvény befejezéseként ételt osztottak. Ezzel az eseménnyel zárult a Legyen ön is Karácsonyi Angyalka!-program adománygyűjtése.  

A Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat és az Orlai Petrics Soma Kulturálsi Központ minden évben megtartja az Idősek karácsonyát, az idén erre 2015. december 15-én került sor. A kulturális központ színpadán az időseknek műsort adtak a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tanulói és tanárai, illetve a „Katicabogár” Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda kicsinyei, valamint a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosai. Szolgálatot adtak a történelmi egyházak lelkészei. A műsor után a Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat karácsonyi bejglivel kedveskedett az időseknek.    

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából 2016. december 14-én az Orélai Petrics Soma Kulturális Központban kulturális találkozót tartott a „Fogjunk Össze” Közhasznú Egyesület. A megjelenteket köszöntötte Smiriné Kokauszki Erika, az intézmény igazgatója és Kis Ilona, az egyesület által működtetett Földi Harmónia Ház intézményvezetője. Az ötödik éve megtartott egész délelőttöt betöltő kulturális rendezvényt dr. Burján Katalin önkormányzati képviselő, a helyi esélyegyenlőségi program felelőse nyitotta meg.

A műsorban fogyatékkal élők mutatkoztak be, Berényből felléptek a „Fogjunk Össze” Közhasznú Egyesület, illetve a Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete tagjai. Érkeztek fellépők Békésről, Mezőkovácsházáról, Dévaványáról, Kétegyházáról, Vésztőről, Sarkadról, sőt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Bánhalmáról is.

A műsorban külön színfoltot jelenetett Hegedűs János képzőművész homok animációja. A programot Zsombok Réka, Acoustic Planet zenekar énekese és Bukor Csaba énekes műsora zárta. A két előadó örökzöld slágerekkel szórakoztatta a résztvevőket, akik együtt énekeltek, táncoltak az énekesekkel. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2016. december 12-én az idei évad első nagyszínpadi előadása a Botrány az operában című két részes komédia volt a fővárosi Bulvárszínház előadásában. A közönség a szereplők között Straub Dezső, Beleznay Endre, Nyertes Zsuzsa, Fogarassy Bernadett, Sáfár Anikó.

Legközelebb a nézők 2017. január 20-án Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő című operettjének tapsolhatnak. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2016. december 10-én karácsonyi vásárt, játszóházat és bababörzét tartottak.  

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Nyugdíjas Klubja Mikulás partit tartott 2016. december 7-én a Tópart Vendéglőben. A hagyományos, évente vissaztérő rendezvényen a vacsora és a Mikulás látogatása után táncoltak a klub tagjai. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ december 3-án megtartott karácsonyi vására kiváló alkalmat nyújtott a berényieknek arra, hogy a karácsonyi ajándék beszerzését helyi kézművesektől, termelőktől oldják meg. Számos kézműves és termelő hozta el termékeit. A rendezvény bababörze részén az anyukák cserélhették ki csemetéik ruháit. A gyerekeket pedig játszóház várta.   

A Városi Nyugdíjas Klub 2016. november 16-án disznótoros vacsorát szervezett az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. Az asztalra orjaleves, sült hurka és kolbász, illete cigányka került, ezek receptjei megtalálhatóak a települési érétktárban. . 

Toleranciát az éveknek” címmel 2016. november 15-én figyelemfelhívó rendezvényt tartottak az Orlay Petris Soma Kulturális Központban. Házigazdaként köszöntőt mondott Bartó Róbertné, az intézmény közművelődési munkatársa, illetve Ladányi Zoltán, rendőr ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője.   

 

Az eseményről bővebben ITT olvashat. 

2016. október 27-én Könyvtárunkban tartotta a Vakok és Gyengénlátok Békés Megyei csoportja a Fehérbot napját ahol közös énekléssel és beszélgetéssel ünnepeltek.

Bio és reformételek a konybában Styaszni Anikó előadását hallhatták vendégeink Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. Az előadás végén csicseriborsó krém és a túrós köles sütemény kóstolásra is lehetőség volt.

Nagy érdeklődés kísérte az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a Városi Nyugdíjas Klub által meghirdetett Bor-, kolbász-, lekvár- és savanyúságversenyt. Az OPSKK művelődési központjában 2016. március 23-án vastag-, illetve vékonykolbász, lekvár, bor és savanyúság kategóriákban 36 nevezés érkezett.

 

Szabó Gyuri bácsi Gyógynövényekkel az egészségért című előadását több mint ötszáz érdeklődő kísérte figyelemmel az OPSKK Művelődési Központja termeiben. A természet ajándékait - gyógynövényeinket - megelőzésre és gyógyításra is egyaránt alkalmazhtjuk, de a rendszeres orvosi vizsgálat fontosságát is hangsúlyozta a bükki füvesember.

A Városi Nyugdíjas Klub és a Magyar Rákellenes Liga Mezőberényi Alapszervezete tagjai Nőnapi  játékos, zenés  délutánon vettek részt a kulturális központban.

A délután egy közös fejtörővel indult, ahol a tagok, csapatmunkában 13+1 TOTÓT töltöttek ki. Meglepetés vendégünk volt a 4-LM Énekegyüttes. A férfiak közös énekkel és apró ajándékkal köszöntötték a hölgyeket. Klubtagunkat Földesi Ernőkét meglepetés tortával leptük meg születésnapja alkalmából, akinek köszönjük, hogy elhozta nekünk a 4-LM együttest.

A városi nyugdíjas klub és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete tagjai idén is maskarába bújva búcsúztatták a telet az OPSKK Művelődési Központjában. A farsangi mulatságon - a hagyományokhoz hűen - a kamuti nyugdíjas klub tagjait is vendégül látták.

A  Magyarvégesi Tagóvoda óvodásai, karácsonyi énekkel és verssel köszöntötték a nyugdíjas tagjainkat a klubfoglalkozáson.

 

Batyus őszbúcsúztatót tartott a Városi Nyugdíjas Klub a kulturális központban 2015. november 4-én. A hangulatot a képek elárulják.

A mai napon ismét sok-sok érdeklődő, látogatott el kulturális központban megrendezésre került börzére!

Kőszeginé Ancsa és Fülöp Antal képzőművészeti kiállítása nyílt meg elsőként a Berényi Napok rendezvényei keretében, a kulturális központban.

A tárlat megtekinthető 2015. augusztus 31-ig nyitvatartási időben.

Pénteken este lendületes műsorral zárták az évadot az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ művészeti csoportjai.

 A közönség láthatta a Berény Táncegyüttes, a Berényi Népdalkör, a KNER TSE versenytánc csoportját, a Kis-Berényke tánccsoport és a Mezőberényi Mazsorett Együttes bemutatóit.


A csoportokkal a Berényi Napokon találkozhatnak legközelebb.

Június 1-jén  a város pedagógusainak köszöntésére került sor az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ színháztermében.

A mi utunk címmel a spirituális önismeretről tartott előadást 2015. május 20-án Földesi Éva egyéni, családi válságterapeuta, supervisor, coach az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. Az előadó hangsúlyozta, elménk számára minden információ, ezért nem tud különbséget tenni a tapasztalat és a képzelet között, így lehetőségünk van rá, hogy a kellemetlen emlékeinket képzeletünk révén kellemesekké változtassuk. 

 


A Berényi Népdalkör, a Városi Nyugdíjas Klub, a Szlovák Pávakör és az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ 2015. május 17-én rendezte meg a IV. Dalostalálkozót, Szabó Antal és Szabó Antalné karvezetők emlékére, a rendezvénynek a kulturális központ adott otthont.

A természetben élő ember tudta – még néhány száz évvel ezelőtt is – hogy a csillagos égbolt üzeneteket hordoz. Ezt ismerve jobbá tudták tenni maguk és szeretteik életét – hangoztatta Paksi Zoltán asztrozófus 2015. május 6-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban megtartott előadásán.

 

Részletesebb beszámoló a hírekben

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ, a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola és a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 2015. május 10-én Mezőberényben, a kulturális központban tartotta meg Békés Megyei Gyermek-és Kisegyüttesek Találkozóját. 

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája együttműködésben Mezőberény Város Önkormányzatával és az Orlai Petrics Soma Kulturális Központtal 2015. május 9-én tartotta meg III. Békés Megyei Nemzetiségi Találkozót a kulturális központban. Köszöntőt mondott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A találkozót Dombi Ildikó, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani főosztályának főosztályvezetője nyitotta meg.

 

Az eseményről részletesebb beszámoló a hírekben

Tavaly 2013-hoz képest csökkent a bűncselekmények, a tulajdon ellen elkövetett szabálysértések, illetve a közlekedési balesetek száma – hangsúlyozta 2015. április 29-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban, az intézmény és a Városi Nyugdíjas Klub szervezésében megtartott rendőrségi fórumon Jakusovszki Zoltán rendőr alezredes, őrsparancsnok.

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2015. április 18-án tartották meg a III. Házisütemény Versenyt. A megmérettetésre összesen 33 háziasszony nevezett, négy kategóriában – nagymama süteménye, krémes, sós és egyéb – mérettették meg magukat. Míg a zsűri dolgozott, addig az érdeklődők sütési bemutatót tekinthettek meg, megnézhették hogyan készül a hagyományos rétes, a hájas tészta, a tepertős pogácsa és a perec. 

Az eseményről részletesebb beszámoló a hírekben

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2015. április 11-én tartották meg a táncvizsga második napját. A kezdők második csoportjában a nyolc tánc bemutatása után bálkirálynőnek Mikula Fannit, bálkirálynak Hajzer Sándort választották meg. A színpadra fellépett a táncvizsga első napjának bálkirálynője: Kurilla Zsófia, illetve bálkirálya: Busa Márk. Vizsgát tettek a bronz-ezüst, valamint az arany, illetve az aranysztár jelvényszerző párok is. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2015. április 10-én tartották meg a táncvizsga első napját. A kezdők első csoportja vizsgázott, közülük a bálkirálynő Kurilla Zsófia, a bálkirály pedig Busa Márk lett. Bemutatót tartott a haladó, a bronz-ezüst, valamint az arany, illetve az aranysztár jelvényszerző csoport. A táncvizsga második napja holnap, április 11-én lesz.  

Az OPSKK Muzeális Gyűjteményében 2015. március 26-án – a Múzeumi esték rendezvénysorozat keretében Tóth-Valentinyi Ágnes okleveles építőmérnök tartott előadást A víz és a fenntartható fejlődés címmel. Az előadó hangsúlyozta, mivel egyre csökken a Föld ivóvízkészlete, ezért ez felértékelődik, ezért mondják a 21. század kőolajának is. A rendezvény végén a résztvevők elégedettségi kérdőívet töltöttek ki.

Gazdag program várta az érdeklődőket 2015. március 21-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Egészségünk sokszínű világa című egészségnapján.  Míg a színházteremben előadások hangzottak el, addig a művelődési központ termeiben és emeleti galériáján gyógyítók várták az alternatív terápiák iránt kíváncsiakat.

 

Több dobkör is eljött a Berénybe, közös dobolásukkal vette kezdetét a rendezvény. A gyomaendrődi Körösmenti Íjfeszítő Egylet segítségével az érdeklődők a hagyományőrző magyar íjakkal ismerkedhettek meg.

Nagy érdeklődés kísérte az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a Városi Nyugdíjas Klub által meghirdetett bor-, kolbász-, lekvár-, pogácsa- és savanyúságversenyt. Az OPSKK művelődési központjában 2015. március 18-án vastag-, illetve vékonykolbász kategóriában öt-öt, pogácsából hét, savanyúságból 11, lekvárból 31, borból öt nevezés érkezett.

Az eseményről részletes beszámoló a hírekben

Az OPSKK Művelődési Központja 2015. március 7-én tartotta meg legújabb bababörzéjét és bolhapiacát. 

A Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című komédia 2015. március 6-án ismét megtöltötte az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ színháztermét. A nézők a poénok sorozatát láthatták a színpadon, a komédia műfajának megfelelően elsősorban helyzetkomikum adta a humor forrását. Olyan neves színészek gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról, mint Harsányi Gábor, Straub Dezső, Nyertes Zsuzsa és Bereznay Endre.


Ezzel a 2014/15-ös színházi évad véget ért, a legközelebbi előadás ősszel lesz.

Nőnap alkalmából a Tóparti Tagóvoda óvodásai műsorral köszöntötték a Városi Nyugdíjasklub hölgytagjait 2015. március 4-én az OPSKK Művelődési Központjában. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2015. február 27-én szakmai műhely keretében ismerkedtek civil szervezetek képviselői a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) idei pályázataival. Az eseményről részletes beszámoló a hírekben

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ is csatlakozott a „Kultúrházak éjjel-nappal” elnevezésű országos programhoz az „Origami kívül-belül” című három részből álló projekttel.

 Ennek keretében 2015. február 13-án Fábián Zsolt igazgató-helyettes nyitotta meg Ezer papír címmel Molnár László origami kiállítását, ez a 3D teaorigami technikáját mutatja be. A tárlat megtekinthető március 18-ig. A technika megtanulható február 20-án a Kézműves Kör foglalkozásán. Ugyanekkor nyílt meg a gyűrtpapír technikával készült origami ruhák bemutatója is. A projekt harmadik részeként az 1300 darabból darufüggönyt tették fel az intézmény bejáratához. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Kézműves Köre 2015. január 22-én tartotta foglalkozását, az érdeklődők a gyöngyfűzés technikájával ismerkedtek meg, gyöngy medálokat és gyöngy fákat készítettek.

A következő foglalkozást február 6-án 17 órakor tartják, ekkor a quilling technikával ismerkednek, illetve Valentin-napi meglepetést készítenek.      

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ színháztermében a fővárosi Bulvárszínház 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján telt ház előtt mutatta be Kálmán Imre Marica grófnő című nagyoperettjét. A színpadon olyan méltán világhírű dalok csendültek fel, mint például a Szép város Kolozsvár, Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket és a Hej, cigány. A nézők olyan neves művészeket láthattak, mint Harsányi Gábor, Fodor Zsóka és Benkóczy Zoltán.

Az előadás előtt a Magyar Kultúra Napja alkalmából köszöntőt mondott Körösi Mihály, a képviselő-testület humánügyi bizottságának elnöke.

A kulturális központban a következő színházi előadás március 6-án 19 órai kezdettel lesz, ekkor a közönség a Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című komédiáját láthatja. 

Az Orlai Színpad 2014. december 20-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban mutatta be a Banyabalhé című darabot, ezt a színpad tagjai saját ötletük alapján állították össze. A különböző szerepekben Molnár Rékát, Nehéz Zsókát, Kara Linát, Kiss Leilát, Kara Zsigmondot és Markos Ádámot láthatták a nézők. A színpadot Szabóné Gecse Éva vezeti.     

Mozgalmas volt 2014. december 20-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban advent negyedik vasárnapja. A művelődési központ intézményegység aulája a karácsonyi vásárnak és börzének adott helyet, sőt az egyik sarokban kézműves foglalkozás is volt, ezt Szabóné Szöllősi Anna vezette. A könyvtárban Barna Lajosné és Fábián Andrásné segítségével az érdeklődők mézeskalácsot díszítettek. 

A Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat és az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ az évek során immár a 20. Idősek karácsonyát szervezte meg 2014. december 18-án a kulturális központ színháztermében. 

Az eseményről rövid beszámoló a híreinkben

A Mécses Egyesület 2014. december 17-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban tartotta meg három uniós pályázata nyitó konferenciáját, ezen részt vett Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa, aki a mai napig világon az egyetlen sportoló, aki mind olimpián, mind paralimpián érmet szerzett.

Az eseményről részletes beszámoló híreinkben

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és Díszítőművészeti Kör vezetője 2014. december 16-án a kör tagjaii által hímzett reprezentatív ajándékkollekciót nyújtott át a városnak. Az eseményen az önkormányzatot Siklósi István polgármester és Körösi Mihály, a Humánügyi Bizottság elnöke képviselte.

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központba is megérkezett a Mikulás 2014. december 6-án. Az előtérben a karácsonyi vásár, illetve baba- és gyermekruha börze volt.

Részleteseb beszámoló híreinkben.  

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Nyugdíjas klubja 2014. december 5-én Mikulás partit tartott a Tópart étteremben. 

Mezőberényi Általános Iskola 2014. december 5-én tartotta Mikulás-napi ünnepségét az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. 

A Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület immár 10. éve rendezi meg Mezőberényben a Fogyatékosok Nemzetközi Napját, az idén erre 2014. december 3-án került sor az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. A jelenlévők megtapasztalhatták, hogy a fogyatékkal élők problémájukat elfogadva milyen felszabadultan vállalják fel a színpad nyilvánosságát, és énekelnek, táncolnak, egyáltalán örülnek az életnek.

Az OPSKK Könyvtára „Mesélj nekem!” című rendezvénysorozatában 2014. november 28-án Berényi Nagy Péter, ismertebb nevén Tücsök Peti olvasott fel Álmot hozó mesék című kötetéből, színpadhoz szokott személyként a mesék előadásába a gyerekeket is bevonta. A mesékhez kapcsolódóan rajzolt is a közönségének, ajándékként hozott a rajzaiból, ezeket a gyerekek kiszínezték. Végezetül a gyerekek sógyurmából formálták meg a mesefigurákat. 

A Múzeumi Esték keretében 2014. november 27-én a résztvevők az I. világháború centenáriumáról emlékeztek meg az OPSKK Muzeális Gyűjteményében.

Körösi Mihály helytörténész, az önkormányzat humánügyi bizottságának elnöke nyitotta meg a Magyar tüzérek az orosz fronton című fotókiállítást.

Darányi Katalin középiskolai történelem tanár Nők a hátországban – az I. világháború női szemmel, majd Bancsiné Kardos Zsuzsa történész Út a II. világháborúba címmel tartott előadást. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban 2014. november 19-én a Budapesti Bulvárszínház Georges Feydeau: Bolha a fülbe című vígjátékát adta elő. A teltházas közönség olyan neves színészek játékát láthatta. A következő előadás 2015. január 22-én 19 órai kezdettel lesz, ekkor Kálmán Imre: Marica grófnő című  három felvonásos nagyoperettet mutatják be, erre jegyek válthatók a kulturális központban. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Nyugdíjas Klubja 2014. november 16-án ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját az intézmény színháztermében. Az eseményre meghívták a környékről azokat a nyugdíjas klubokat, akikkel az elmúlt évtizedekben partneri kapcsolatot alakítottak ki.


A jubiláló szervezet tagjait Siklósi István polgármester köszöntötte. A jubileum alkalmából a partner nyugdíjas klubok vezetői, képviselői szalagot kötöttek a berényi nyugdíjasok zászlójára.


A kulturális műsor a meghívott nyugdíjas klubok fellépésével kezdődött. Köszöntésképpen a Berényi Népdalkör a közönséggel együtt énekelte el a nyugdíjasok dalát. Az OPSKK az ünnep alkalmából műsorral kedveskedett nyugdíjas klubjának, felléptek a „Leg a Láb” Alapfokú Művészeti Iskola, a Kner Tánc-sport Egyesület táncosai, illetve a Mezőberényi Mazsorett Együttes tagjai.


Meglepetésként Szőcs Viktória énekelte el a Boldog születésnapot… című ismert dalt, és tortával köszöntötték a jubiláló berényi nyugdíjas klubot.

Újra indult 2014. november 7-től az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Kézműves köre. Az első foglalkozáson gyűrt papírból őszi virágtündért készítettek. Továbbra is várják a kézműveskedni, alkotni vágyó felnőtteket. A következő foglalkozást november 21-én 17 órától tartják az OPSKK emeleti termében.

Október 24. és november11. között emlékeznek meg az Origami Világnapjáról, ehhez csatlakozott Mezőberény is. Az eseményről rövid tudósítás itt olvasható. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ 2014. október 11-én ismét baba-, gyermek- és felnőttruha börzét tartott, és erre nagyon sok érdeklődő jött el. 

Mezőberényben az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Művelődési Központja adott otthont 2014. augusztus 8. és 10. között a XXV. Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak.

Bérletes színházi évadunk utolsó előadása 2014. március 21-én este. Főbb szerepekben: Beleznay Endre, Straub Dezső, Oszter Alexandra..

Nagyszámú érdeklődő hallgatta és mozogta végig Leczkésiné Hőgye Katalin meridián tornáról szóló előadását az OPSKK Művelődési Központjában.

Városi ünnepség március 2014. március 15-én az OPSKK Művelődési Központjában.

Ezen a napon került sor a városi elismerések átadására is:

Mezőberény Neveléséért-Oktatásáért díj: Schőn Anna

Mezőberény Egészségügyéért, szociális ellátásáért díj: Halász Józsefné

Mezőberény Kultúrájáért díj: Mezőberény KTV.

Mezőberény Sportjáért díj: Bálint Anna

Mezőberény Vállalkozója díj: Famíliatészta Kft.

Tonk Emil marketing menedzser előadása az OPSKK Művelődési Központjában 2014. március 5-én este.

Nagy érdeklődés övezte az idei év első Bababörzéjét a Művelődési Központban.

2014. február 5-én a Könyvtár Támop 3.2.4.A-11/1-2012-0003 számú pályázata keretében Mezőberénybe érkezett a népszerű újságíró, televíziós műsorvezető: Vujity Tvrtko. Még előadása előtt egy komoly vállalást és ígéretet tett a riporter, miszerint innen, ma, mindenki sokkal erősebben és optimistábban fog hazamenni. Büszkén mesélt mezőberényi kapcsolatairól, a feleségével együtt kosarazó Iványi Dalmáról és Kosjár Kati édesapjáról, Kosjár Györgyről, akinek a mezőberényi kolbász iránti szeretetét is köszönheti. A két órás, filmvetítéssel egybekötött előadás után kizárólag mosolygó, kicsit katarzisban lévő emberek jöttek ki a zsúfolásig megtöltött színházteremből.  Bátran mondhatjuk, hogy valóban erősebbek lettünk az általa előadott történetek által, melyek hol megmosolyogtattak, hol könnyeket csaltak a szemünkbe.

A Fogi színház bemutatta az OPSKK Művelődési Központjában 2013. november 8-án Harsányi Gábor: Színház vagy szex című vígjátékát.

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ művészeti csoportjainak évadzáró műsora (2013. június 2.)

2013. június  13-án 19.30-tól lépett fel az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ színháztermében Agárdi Szilvia, akit a Voice és A Dal című műsorokból ismerhetünk…

A ballagó 8.c osztály vendége volt az énekesnő.

2013. június 3-án köszöntöttük a város pedagógusait…

A rendezvény képekben (Szabó Ila és Hajtman Ildikó Lélekmelegítő című zenés, verses műsora):

Scroll to Top