Városi rendezvények

A nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én a Városháza előtt emlékeztek meg a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról. A megjelenteket Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója köszöntötte. Halász Béla testvérvárosunk, Gúta polgármestere megemlékező beszédében hangsúlyozta, az igazságtalanságot nem lehet megszokni. Hogy a trianoni döntés igazságtalan és elhibázott volt, bizonyítja az is, hogy az utódállamok közül akkori formában már csak egy, kettő létezik. Elődeink egyik naptól a másikra másodrendű állampolgárrá váltak, és anyanyelvüket csak otthon használhatták. A szívükbe vésett ősi érzés, a magyarságtudat hátránnyá, sőt bűnné vált. Mindezek ellenére ma nincs bennünk sem harag, sem gyűlölet, csak emlékezni akarunk, és részei maradni a nemzetnek, amely identitásunkat adja. Ezt a célt szolgálják a testvérvárosi kapcsolatok, például Gúta és Mezőberény között is. A nemzeti összetartozás érzését nem lehet úgy felszabdalni, ahogy egy országot. Műsort adtak a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola 6.b osztályos diákjai. A megemlékezés végén a résztvevők a Városháza előtti térre rajzolt történelmi Magyarország vázlatos térképén helyezték el mécseseiket, illetve a világháborús emlékművön virágcsokraikat.

Mivel Kossuth Lajos és Széchenyi István szobrát augusztusban a német evangélikus templom mellől áthelyezték a muzeális gyűjtemény elé, ezért 2023. október 6-án ott emlékeztünk meg az aradi vértanúkról.

 

Siklósi István polgármester beszédében kifejtette, Aradon valójában 16 magyar tisztet végeztek ki, de a nemzeti emlékezet a 13 tábornok nevét tartja számon. Ezzel a vérengzéssel az osztrákok példát akartak statuálni. A börtönök megteltek politikai rabokkal, a volt honvédek tízez az eszméik mellett a végletekig kitartó tábornokokra, míg a hóhéraikról lassan megfeledkezünk.

 

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola diákjai emlékező műsora után a résztvevők mécseseket helyeztek el Kossuth és Szécheny szobrának talapzatánál.

A XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál megnyitóján 2023. szeptember 16-án a városi ligetben Siklósi István polgármester megköszönte a Baráti Egylet Mezőberényért Egyesületnek, hogy annak idején elindította a rendezvényt és eddig fenntartotta, majd átadta az önkormányzatnak a rendezés jogát, végül azt az önkormányzat átruházta az Orlai házra. A polgármester megfogalmazta, itt mindenki jól érezheti magát.

Az eseményről részletesebben ITT olvashatnak. 

XXVI. Berényi napok keretében a Szalai Barna Tenisz Club 2023. augusztus 19-én a Sport utcai pályán rendezte meg a városi teniszversenyt. Célja a sportág népszerűsítése, hogy minél többen ragadjanak teniszütőt. Az eredménnyel később jövünk.  

A X. Mezőberényi Művésztelep 2023. augusztus 17-én nyílt napot tartott, a Tópart Vendéglő és Panzióban ottjártunk idején Kőszegi Ádámné élt a lehetőséggel, ő alkotott együtt a művészekkel.  A művésztelep zárókiállítása 2023. augusztus 20-án 11 órakor nyílik meg a városháza emeleti folyosóján.  

A X. Mezőberényi Művésztelep tagjai 2023. augusztus 13-án megkezdték a közös munkát a Tópart Vendéglő és Panzióban. A művészek egyik fele az emeleten, másik része a földszinten dolgozik.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

# NKA támogatással

Az idén „A legszebb konyhakertek” – versenyre tizenketten jelentkeztek. A háromtagú zsűri: Dévényi Csilla elnök, illetve Hernádi Mihály és Magyar Pál augusztus 4-én hét kertet látogatott meg, a többieknek ez az időpont nem felelt meg, ők fotón mutatják be kertészkedésük eredményét. A zsűri – sorrendben – Plavecz József, a bölcsőde, a református óvoda, Bíró Sándorné, Szabó Gyula, Kerekes Józsefné és Szeles Károlyné kertjét szemlélte meg. Az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Töltött Káposzta Fesztivál keretében szeptember 16-én tervezik a verseny eredményének kihirdetését.    

Mezőberény Város Önkormányzatának megbízásából az Orlai ház a város újratelepülésének  300. évfordulója alkalmából képes kalendáriumot készít az ünnepi évről.  Az utcai fotótárlat folyamatosan bővül.

Mezőberényben, a városháza előtt június 4-én a trianoni békediktátum 103. évfordulójáról emlékeztek meg.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A gyermeknap és az Orlai ház közösségeinek évadzáró műsora immár hagyományos május végi program a városi ligetben a családok számára. Nem volt ez másképp most, május 27-én sem.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai ház a város újratelepülés 300. és a települési értéktár létrehozásának 10. évfordulója alkalmából 2023. május 23. és 26. között a kincskeresést tart gyerekek részére a piaccsarnokban. Május 23-án ott jártunkkor a Mezőberényi Talentum Református Óvoda csemetéivel találkoztunk.  Kincskeresésként a kicsik az értéktárban megtalálható épületek, szobrok fotóit keresték meg, majd játszottak. A játékok egy része is kapcsolódott az az újratelepüléshez és az értéktárhoz, a város címerét, illetve neves épületét rakták ki az óvodások.  

A városi majális programja május elsején a ligetben Siklósi István polgármester köszöntőjével kezdődött, megköszönte a fellépők munkáját, a főzőcsapatok erőfeszítését.

A majálisra hangolódva április 30-án este fáklyás felvonulást rendezett az Orlai ház. A Kossuth téren a Mezőberényi Mazsorett Együttes tartott bemutatót. Innen indulva a menet élén a mazsorettek haladtak, a felvonulás a Liget utcán végighaladva a piactéren ért véget. A menet hosszan elnyúlt, az Orlai ház munkatársai 170 fáklyát készítettek elő, családonként egyet-egyet, és valamennyi gazdára talált. Miként a Kossuth téren az önkéntes tűzoltók gyújtották meg a fáklyákat, itt is ők vették el azokat a vonulóktól, sőt a piactér közepén ők gyújtották meg a tüzet. A feltámadt szél érdekes formákat rajzolt ki a hatalmas lángból. A résztvevők – a Berény Táncegyüttes fiataljainak vezetésével – körbe táncoltak a tüzet.

A Mosolygó Központi Óvoda – a Föld napja jegyében – 2014 óta tartja meg a „zöldág-járás”-t. A rendezvény megszervezését 2023. április 21-én az Orlai ház és a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti iskola segítette.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Orlai Petrics Soma születése 200. évfordulója alkalmából a róla elnevezett közművelődési intézmény a Fő út és Gyomai út sarkán sétányt alakított ki. Ezt szívesen nézegették a járókelők. Ugyanerre a helyre 2023. március 21-én a Petőfi 200 jegyében a költő sétánya került. A bemutatott anyag Petőfi és Mezőberény kapcsolatát emeli ki.

Az Orlai ház és a Mezőberényi Népfőiskola Egyesület idén is városi farsangra hívta a szórakozni vágyókat. A művelődési központ színpadán 2023. február 10-én Bodrogközi Rita énekelt a gyerekeknek, a tőle megszokott vidám dalokkal szórakoztatta a kicsiket, a jó hangulathoz hozzájárult, hogy az előadó a színpadról lufikat és cukrokat osztott.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A városban működő cégek vezetőit, képviselőit és az egyéni vállalkozókat az újév alkalmából 2023. január 13-án köszöntötte Siklósi István az ipartestület épületében.

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

A nemzetiségek napja alkalmából Horváth Róbert, a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg Hevesi Rómeó grafikáiból álló kiállítást 2022. december 16-án az Orlai házban. Horváth Róbert elmondta, az alkotó autodidakta művész, csak ez év áprilisában kezdett el komolyan rajzolni.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Advent negyedik vasárnapját megúsztuk csapadék nélkül, így 2022. december 18-án megtarthattuk a kirakodó vásárt, és szép számmal jöttek érdeklődők is. A gyertyagyújtásnál az II. kerületi Evangélikus Egyházközség adott szolgálatot.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Kellemetlen, esős időjárás fogadta 2022. december 11-én a harmadik adventi vasárnap rendezvényét. A mostoha időben a vásár árusai nem látták értelmét, hogy kipakolják portékáikat, így az eseménynek ez a része elmaradt. A gyertyagyújtásra már elállt az eső, így most is sokan voltak kíváncsiak rá. A megjelenteket Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete elnöke köszöntötte, a gyertyát Borgula Györgyné és Benji atya gyújtotta meg.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Advent második vasárnapján, 2022. december 4-én az Orlai ház a Kossuth téren, az árkádok alatt most is megrendezte hagyományos kézműves kirakodó vásárát, illetve a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete is megtartotta az adventi gyertyagyújtást.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Advent első vasárnapján, 2022. november 27-én az Orlai ház a Kossuth téren, az árkádok alatt most is megrendezte hagyományos kézműves kirakodó vásárát, illetve a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete is megtartotta az adventi gyertyagyújtást. A vásárra közel húsz kézműves pakolt ki, érdeklődők is szép számmal jöttek.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A Katicabogár Evangélikus Óvoda számos együttműködő partnerével idén is megtartotta a Márton-napi felvonulást. A résztvevők most is az óvodától indultak, és a Kossuth téren keresztül – végig a járdán haladva – érkeztek meg a piactérre. Itt a felvonulókat Szűcs-Wagner Gabriella óvodavezető köszöntötte, elmondta a hagyományos rendezvénynek ez a 19. alkalma, sajnos 2020-ban nem tudták megtartani. A résztvevők a magukkal hozott mécsessel Márton libáját formázták meg. A „Leg a  láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncháza után a Vadász Sörkert 14-es Pubfood jóvoltából a felvonulók meleg tea ihattak.   

Az ’56-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról emlékeztek meg 2022. október 21-én az ’56-os emlékparkban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai ház munkatársai 2022. október 17-én, halála 12. évfordulóján megkoszorúzták dr. Irányi István Petőfi-kutató emléktábláját az általános iskola szárazbejárójában. 

Az aradi vértanúk tiszteletére 2022. október 6-án megemlékezést tartottak a német evangélikus templom mellett, Kossuth Lajos és Széchenyi István szobránál.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az OPSKMM 2022. szeptember 25-én – a közelgő jeles nap előtt – Szent Mihály-napi hangolódásra hívta a város lakóit a muzeális gyűjtemény udvarára.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A „Biztonság hete” szeptember 20-26 közötti országos programsorozat megyei állomásaként 2022. szeptember 22-én tartották meg a mezőberényi általános iskolában a közlekedésbiztonsági napot mintegy hatszáz gyerek részvételével. Egy osztállyal Köröstarcsa is képviseltette magát. A rendezvény nagy összefogással valósult meg, hiszen a fő szervező, a rendőrség mellett képviseltette magát a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a kormányhivatal és a helyi mentőállomás is.

A XI. Töltött Káposzta Fesztiválon 19 csapat főzött. Az ételeket kéttagú zsűri: Marton Mihály és Tánczos Imre bírálta el. A főzőhely díszítését: Bálint Anna, Diószegi Eszter és Papp Zoltán értékelte.

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Mezőberényben az első sportágválasztót tartották meg 2022. szeptember 10-én a városi ligetben. Ez kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a szülők és a gyerekek egy időben és egy helyen megismerhessék a város sportolási lehetőségeit.

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ munkatársai 2022. szeptember 5-én a 108 évvel ezelőtt született Hentz Lajos néprajzkutatóra, a helytörténeti gyűjtemény megalapítójára emlékeztek. Ebből az alkalomból koszorút helyeztek el a kastély belső homlokzatán található emléktáblán.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Az Orlai utcától a városi ligetig tartó Szent István-napi felvonulást 2022. augusztus 20-án a kiadós eső sem mosta el, a résztvevők esernyők alatt sétáltak. A liget színpadán Siklósi István polgármester megnyitójában külön köszöntötte a Gronau-i vendégeket.

A XXV. Berényi Napok keretében 2022. augusztus 20-án Martinovics utcai sportcsarnokban tartották meg a 13. városi egyéni és páros asztalitenisz bajnokságot. Szép számmal neveztek a megmérettetésre.

A Mezőberényi Erdélyi Kör 2022. augusztus 20-án a székelykapunál tartotta meg hagyományos Szent István-napi ünnepségét. Áldást mondott Selmeczi Lajos Péter evangélikus lelkipásztor.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

XXV. Berényi Napok keretében 2022. augusztus 20-án a Kálmán Fürdőben tartották meg a hagyományos városi úszóversenyt. Az elmúlt évekhez képest most nagyobb érdeklődést váltott ki a megmérettetés, több Németországból itt nyaraló is rajtkőre állt.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület és az OPSKMM 2022. augusztus 12-én tartotta meg a fiatalok világnapját a muzeális gyűjtemény udvarán. Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nevezte ki augusztus 12-ét a fiatalok világnapjává.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Minden rendezvény alkalmas arra, hogy ott új ismeretségek szülessenek, barátságok köttessenek, de az OPSKMM és a Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület 2022. július 30-án a muzeális gyűjtemény udvarán a barátság világnapja alkalmából megtartott közös rendezvényének kifejezetten ez volt a célja.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Mezőberény Város Önkormányzata és az OPSKMM 2022. június 4-én megemlékezést tartott a trianoni békediktátumra 102. évfordulója alkalmából.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az időjárás 2022. május 29-én átrendezte az OPSKMM gyermeknap és évadzáró programját, azt eredetileg a városi ligetbe tervezték, végül a csapadékos időjárás miatt a művelődési központban tartották meg.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az előző esti fáklyás felvonulás után 2022. május elsején városi majális tartott a ligetben az OPSKMM.

Az eseményről rsézletesebben ITT olvashat.

A pandémia miatti háromévi kényszerű kihagyás után 2022. április 30-án az OPSKMM újra megrendezte a fáklyás felvonulást. Az esti programban a Kossuth téren bemutatót tartott a Mezőberényi Mazsorett Együttes. A felvonulás a Kossuth tértől a piactérig tartott, ezen valamennyi korosztály képviseltette magát, és sokan vettek részt rajta. A piactéren az érdeklődők a Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület jóvoltából pirotechnikai elemekben bővelkedő vizes fényshow-t nézhetett meg, hasonló látványosság eddig nem volt a városban. A program a Vadász Sörkert 14-es Pubfoodban Roósz Ádám retro discojával fejeződött be.

A Mosolygó Központi Óvoda az OPSKMM-mel és a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskolával közösen 2022. április 22-én, a Föld napja jegyében zöldágjárást tartott. A rendezvényt – a pandémia miatt – legutóbb 2019-ben szervezhették meg.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A kéttagú Görbeszék Társulat (Mahovics Tamás és Nagy András Balázs) 2022. április 14-én néprajzi előadást tartott a Békés megyei magyar táncokról a vadászházban a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és azok szülei számára.

Az esemnyről részletesebben ITT olvashat. 

Mezőberényben fél napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójáról. Az ünnepség keretében átadták az önkormányzat ágazati kitüntetéseit.  

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Advent negyedik vasárnapján, 2021. december 19-én ismét a posta előtti járdarészen és az árkádok alatt tartotta meg az OPSKMM az adventi vásárt.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A viharos eső 2021. december 12-én átalakította a harmadik adventi gyertya meggyújtásának programját. A szokásos helyszínen, a Berény Szálló előtt nem lehetett megtartani a rendezvényt, ezért azt bevitték a szállóba.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete advent második vasárnapjára, 2021. december 5-re ismét gyertyagyújtásra hívta a mezőberényieket a Berény Szálló elé. A szemerkélő eső ellenére sokan jöttek el az eseményre. Ezen a délutánon a református egyházközség adott szolgálatot.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete 2021. december 3. és 5. között a Városi Ligetben Mikulás birodalommal és Mikulás szobával várta a gyerekeket, december 5-én a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete a „Legyen Ön is Karácsonyi Angyalka!” elnevezésű programjuk részeként ételosztást tartottak, és az OPSKMM is erre  a napra idehozta adventi vásárát.  A rendezvényre a szervezők szépen feldíszítették a liget fáit, bokrait, padjait.  

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az OPSKMM adventi vásárt tartott 2021. november 28-án délután a posta előtti járdaszélen és az árkádok alatt, erre a Berényi Portékák kézművesei és őstermelői hozták el termékeiket. A szemerkélő eső sem riasztotta el az árusokat és az érdeklődőket.

Azeseményről részletesebben: ITT

Az ’56-os Emlékparkban 2021. október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából az önkormányzat koszorúját katonai tiszteletadással helyezte el a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja. A forradalom eseményeire a Szabad Ötletek Színháza műsorral emlékezett.

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

 

A városháza és az OPSKMM dolgozói 2021. október 22-én Orlai Petrics Soma születése 199. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a festőművész emléktábláját a városháza falán.

 

Csete Gyula, a muzeális gyűjtemény vezetője elmondta, hogy Orlai Petrics Soma 1822. október 22-én Mezőberényben született Petrics Sámuel jómódú csizmadia és Salkovics Karolin gyermekeként, akkor még Petrics Sámuelnek nevezték. Szülőháza a mai városháza helyén állt. Édesanyja rokonsága révén másod-unokatestvére volt Petőfi Sándornak. Az Orlai nevet csak 1851-től használta, hivatalosan 1853-ban vette föl. Ő volt az első akadémikus végzettségű magyar festő, a történeti magyar festészet úttörőjeként tekintünk rá.

Az emléktáblán koszorút helyezett el Körösi Mihály alpolgármester és Csete Gyula.

A Töltött Káposzta Fesztivál kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a mezőberényiek találkozzanak, kötetlen formában beszélgessenek, jobban megismerjék egymást. Tavaly a pandémia miatt a rendezvény elmaradt, így most 2021. szeptember 18-án a sorrendben a tizedik, jubileumi fesztivált tartották meg a városi ligetben.

A részletekről ITT olvashat.

A XXIV. Berényi Napok keretében 2021. augusztus 20-án a Martinovics utcai sportcsarnokban tartották meg a városi egyéni és páros asztalitenisz bajnokságot.

A XXIV. Berényi Napok programjának zárásaként 2021. augusztus 22-én zenés beszélgetős nosztalgia délutánt tartottak a Német Közösségi Házban. A résztvevők ismereteik bővítésére műveltségi totót tölthettek ki. A mezőberényi németek a napokban a közösségi ház egyik szobájában régi tárgyakból gyűjteményt hoztak létre, ez a tagok adományából állt össze.  

A XXIV. Berényi Napok keretében a ligetben 2021. augusztus 21-én délben kezdődő színpadi programot Siklósi István polgármester nyitotta meg.

A XXIV. Berényi Napok keretében 2021. augusztus 21-én főzőversenyt tartottak a városi ligetben. A megmérettetésre hat csapat nevezett, a zsűri értékelése szerint a „Vésztői úti sprinterek” csapata nyúlpörkölttel végzett az élen, második lett az Alföld Turista Egyesület csülökpörkölttel, a harmadik helyen a Mezőberényi Cigány Önkormányzat végzett birkapörkölttel. A főzőversenyben részt vett még a „Római Térkő” csapata, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a "Leg a Láb" Alapfokú Művészeti Iskola.

A XXIV. Berényi Napok keretében a ligetben 2021. augusztus 21-én délben kezdődő színpadi programot Siklósi István polgármester nyitotta meg. A fellépő művészeti csoportokat Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke köszöntötte. A Mezőberényi Városi Ifjúsági Fúvószenekar a pandémia miatt egy éve nem lépett színpadra, így különösen örültek a bemutatkozási lehetőségnek. 

A XXIV. Berényi Napok keretében hat csapat részvételével főzőversenyt tartottak, emellett számos program várta a ligetbe kilátogatókat. A mozgásra vágyók lábtengó- és tollaslabda bajnokságba nevezhettek. A Nyeregbe Alapítvány lovas- és sportjátékokkal várta a gyerekeket, illetve kolbászt és palacsintát kóstoltatott. A németek a svábkonyha hagyományos ételeit, a szlovákok pedig a Mamicska konyha finomságait kóstoltatták.  A helyi kézművesek is elhozták portékáikat. A főzőverseny eredményével később jövünk.

A fennállása 20. évfordulóját ünneplő Berényi Gyermek FC a XXIV. Berényi Napok keretében 2021. augusztus 21-én a sporttelepen nemzetközi utánpótlás labdarúgó tornát tartott. Az eredménnyel később jövünk.

A városi úszóverseny a Berényi Napok rendszeres programja, így volt ez 2021. augusztus 21-én is a XXIV. Berényi Napon is. Az eredménnyel később jövünk.

A XXIV. Berényi Napok szombati programja 7 órakor a triatlon-kóstolóval kezdődött. A Kálmán Fürdőben megtartott versenyre húszan neveztek, a résztvevőknek nem volt kötelező mindhárom számot – úszás, futás és kerékpározás – teljesíteniük. A húsz nevezőből tizennyolcan vállalták az úszást.   

A mezőberényiek már jól ismerik a Toronyband-et, és az évek során megkedvelték. A XXIV. Mezőberényi Napok keretében 2021. augusztus 20-án a városi ligetben megtartott koncertjükön a tőlük megszokott örökzöld popslágereket játszották, ezeken most is jól szórakozott a közönség.

A mezőberényiek már jól ismerik a Toronyband-et, és az évek során megkedvelték. A XXIV. Mezőberényi Napok keretében 2021. augusztus 20-án a városi ligetben megtartott koncertjükön a tőlük megszokott örökzöld popslágereket játszották, ezeken most is jól szórakozott a közönség.

A XXIV. Berényi Napok keretében 2021. augusztus 20-án megtartott tűzijáték nagyon látványos volt.

A XXIV. Mezőberényi Napok keretében 2021. augusztus 20-án megtartott Dupla Kávé és Köteles Cindy jó hangulatú koncertjére sokan kijöttek. A rajongók teljesen megtöltötték a városi ligetet.

 

Feyér Zita neve ismeretlen a mezőberényiek előtt, hiszen rendszeresen ad koncertet a városban. A XXIV. Mezőberényi Napok keretében így volt ez 2021. augusztus 20-án is a városi liget színpadán. A sok zenei műfajban ismerős énekesnő színes műsort adott.

Az egészségügy területen elért kiemelkedően jelentős munkájáért, országos és megyei viszonylatban szerzett elismeréséért, emberi magatartása, valamint Mezőberény jó hírnevének öregbítése okán Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2021. augusztus 20-án a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként, erkölcsi elismerésként „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott dr. Varga Sándornak.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A XXIV. Berényi Napok keretében a Mezőberényi Erdélyi Kör 2021. augusztus 20-án megtartotta hagyományos Szent István-napi megemlékezését a városi ligetnél lévő székelykapunál.

Az eseményről részletesebben: ITT.

A XXIV. Berényi Napok programja 2021. augusztus 20-án Szent István-napi ünnepi szentmisével kezdődött a katolikus templomban. A mise előtt megáldották az újkenyeret. Az igehirdetésben a plébános hangsúlyozta, Szent István nagylelkű volt, mert nem magára gondolt, hanem népére. Nem csak hallgatta Isten igéjét, hanem megpróbált az Evangélium szerint élni. Szent István, miként Jézus, mindig egységet akart, azt, hogy szeretetben éljünk. 

A Berényi Gyermek FC megalakulásának 20. évfordulóját kiállítással és konferenciával ünnepelte 2021. augusztus 19-én a művelődési központban.

Magyarországon a május utolsó vasárnapja 1954-től a Nemzetközi Gyermeknap. (Bár a világ tájain rendkívűl elétrő időpontokban ünneplik azt, és talán sehol máshol nem május utolsó vasárnapján.)
Idén ezen a vasárnapon az OPSKMM ismét kinyitotta kapuit, és foglalkozásokkal, játékokkkal, gyermekek körében népszerű pincetúrával egy bűvészműsorral várta a gyermekeket.

Májusfa állítás szokása

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma.

Egy magas, sudár fát legallyaztak, a megmaradó ágakra színes szalagokat, zsebkendőt, ételt, italt tettek és rendszerint a kerítéshez rögzítettek. A májusfát a legények közösen állították a lányos házakhoz, az oda udvarló legény vezetésével. Leggyakrabban nyárfából készült a májusfa, amit április 30-ról május 1-re virradó éjszaka állítottak, s szokás volt hajnalig őrizni. Az őrzésre azért volt szükség, mert a falubeli legények bizony sokszor megtréfálták egymást és ellopták a fát, főként akkor, ha ugyanannak a leánynak több legény szeretett volna udvarolni.

A lányok részére megtiszteltetés volt, ha a legények állítottak a házukhoz májusfát. A felállítása után szokás volt szerenádot adni, melynek a fogadását a leány egy szál gyufa meggyújtásával jelezett.

Szokás volt a közösségnek is májusfát állítani, amely pünkösdig is állhatott, kidöntését mulatság kísérte.

Egyes falvakban máig élő szokás a májusfa állítása, reméljük még sokáig élni fog ez a szép hagyomány.

Mikor foghatunk újra kezet? címmel R. Kárpáti Péter színész beszélgetett 2020. október 2-án a Művelődési Központban a vírushelyzetről Győrfi Pállal, aki az Országos Mentőszolgálat szóvivőjeként vált országosan ismertté.

 

Az eseményről részletesebbn ITT olvashat.

Az OPSKMM #ujraegyutt elnevezésű háromnapos programsorozata záró rendezvényét augusztus 21-én tartották meg a Muzeális Gyűjtemény udvarán.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Az OPSKMM #ujraegyutt rendezvénysorozatában augusztus 20-án délután a Városi Ligetben Siklósi István köszöntötte az érdeklődőket, megemlékezett Szent István államalapító királyunkról, majd megszegte a délelőtt a református templomban megáldott kenyeret. A színpadon felléptek a Leg a láb Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos növendékei és a Mezőberényi Mazsorett Együttes tagjai. Este két olyan rockzenekar adott koncertet, amelynek berényi tagjai is vannak. A két koncert között tűzzsonglőrök szórakoztatták a közönséget.    

Az OPSKMM #ujraegyutt programsorozata keretében augusztus 20-án délután a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia sétát tett a belvárosban. A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Hagyományápoló Egyesület gyümölccsel, süteménnyel, kávéval és üdítővel várta vendégeit a Muzeális Gyűjtemény udvarán. Ismert komoly- és könnyűzenei darabokból koncertet adott a Városi Ifjúsági Fúvószenekar. 

Tánc-fény-játék címmel 2020. július 31-én közös mozgásra és közös hajtogatásra hívták a Kossuth téri szökőkúthoz a szervezők az érdeklődőket. A Social Dance Projekt táncosai előbb salsa és bachata bemutatót tartottak, majd a vállalkozó kedvűek kis is próbálhatták mozgásos ügyességüket.

Az OPSKMM Díszítőművészeti Köre – a hagyományos kategóriában – első helyezést ért el Mezőkövesden a VII. Százrózsás Pályázaton szentistváni lepedővég, valamint a cserépfalusi szálánvarrott mintával, illetve Kovács Józsefné különdíjban részesült.

 

A Matyó Népművészeti Egyesület a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai támogatásával ez évben 7. alkalommal rendezte meg a Százrózsás Hímzőpályázatot és Kiállítást.

 

A kiírás szerint a pályázóknak a matyó települések vagy Dél-Borsod textiles hagyományait kellet alkalmazniuk. A beérkezett munkákból június 26-n Mezőkövesden a Matyó Múzeumban nyílt kiállítás.

Az OPSKMM munkatársai a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából 2020. június 4-én délelőtt a trianoni emlékműnél idézték fel a száz évvel ezelőtti eseményeket. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A rendkívüli körülmények és a hideg szél ellenére is sokan jelentek meg 2020. március 15-én a Körös-parton a Petőfi-emlékmű koszorúzására. A résztvevőket Hoffmann Dániel, a Bartái Egylet Mezőberényért elnöke köszöntötte. 

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashatnak. 

Közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából az intézmények és közösségek sorra helyeznek el koszorúikat és virágaikat Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobránál. Az OPSKMM munkatársai 2020. március 13-án délelőtt koszorúzták meg Szendrey Júlia szobrát, rövid beszédet mondott Csete Gyula, a Muzeális Gyűjtemény szakmai vezetője.

 

Ott találkozhattunk a Mécses Közhasznú Egyesület gondozottjaival, munkatársaival is.      

Az Orlai Petrics Soma (1822-1880) című tanulmánykötetet 2020. március 7-én a Városháza dísztermében Keserű Katalin művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professzor emeritusa; Galamb Zsuzsanna művészettörténész, a kötet szerkesztője és Körösi Mihály helytörténész, a Képek Orlai Petrics Soma életéből című könyv szerzője mutatta be.

Az OPSKMM 2019. december 12-én tartotta meg a már hagyományosnak számító Luca-napi kézműves játszóházát a Spar előterében. Koradélutánig gyermekcsoportok érkeztek kézműves foglalkozásra, Luca-búza ültetésére.

 

Délután fél háromtól ugyanitt Bodrogközy Rita karácsonyi dalokat ad elő és lufival, cukorkával kedveskedett a gyerekeknek. 

Lázárné Skorka Katalin evangélikus lelkész és Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete elnöke 2019. december 1-én este a Kossuth téri szökőkútnál meggyújtották az első adventi gyertyát. A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tizenegy éve tartja meg Mezőberényben a közös adventi gyertyagyújtást.

A Katicabogár Evangélikus Óvoda társzervezőivel 2019. november 9-án tartották meg a már hagyományos Márton-napi felvonulását.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A mentős dolgozók 2019. október 26-án családi napot tartottak a Muzeális Gyűjtemény udvarán.

A hagyományoknak híven a IX. Töltött Káposzta Fesztiválnak is a Városi Liget adott otthont. A színpadon szeptember 21-én Hoffmann Dániel, a BEM elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a főzőversenyben 38 csapat vesz részt, a héttagú szakértő zsűri az ételeket és a főzőhely környékét egyaránt értékeli.

A „Magyarország legszebb konyhakertje” országos programba való részvételre ez évben tíz mezőberényi kerttulajdonos, kerthasználó jelentkezett. A benevezett kerteket a zsűri a nyáron két alkalommal tekintette meg. Ezek alapján a helyi verseny eredményét 2019. szeptember 21-én a IX. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál keretében hirdetik ki. 

A református idősek otthonában 2019. augusztus 29-én ünnepelték meg azokat a lakókat, akiknek augusztusban volt a születés- vagy névnapjuk volt. Igét hirdetett Papp Tibor református lelkész. A népdalkör több dalcsokrot is előadott, a lakók egy része együtt énekelt velük.

A Múzeumok Éjszakája idei programjának nem kedvezett az időjárás. A Muzeális Gyűjtemény udvarán 2019. június 21-én Tücsök Peti műsora közben eleredt az eső, a programot a kiállító teremben folytatta. A közel órás zápor feláztatta az udvart, így a kinti programok elmaradtak.

A városi gyereknap és évadzáró ebben az évben is jelentős közösségi összefogással jött létre. Intézmények, civil szervezetek, cégek, vállalkozások, vállalkozók, magánszemélyek, önkéntesek dolgoztak együtt, hogy a mezőberényi gyerekeknek 2019. május 26-án vidám programot szervezzenek. Az OPSKMM művészeti csoportjai is ekkor tartották meg az évadzáró műsorukat.    

A kora tavasszal megalakult Pedagógus Nyugdíjas Klub lelkes tagjai 2019. május 23-án látták vendégül a könyvtárban és a művelődési központban egy elő-gyermeknapon a kicsiket és szüleiket. A könyvtárban Frei Zita és Földesiné Julika óvó nénik interaktív mesével szórakoztatták a zsúfolásig megtelt olvasóterem kis közönségét és szüleiket. Majd a művelődési központ aulájában a klub tagjai várták további játékkal és sok-sok varázslatos palacsintával a résztvevőket.

Bár 2019. április 30-án délután többször is esett, 20 órára elállt, így a fáklyás felvonulás nem maradt el. Kossuth téren a Városi Ifjúsági Fúvószenekar zenéje fogadja a gyülekezőket. A zenekar vezetésével fél 9 körül indult el a menet, felvonulók fáklyával kezükben a Fő úton keresztül érkeztek a piactérre. A retro diszkó nem a piactéren, hanem védettebb helyről, a szomszédos Vadász Sörkertből szólt a szabadba kitett hangfalakból. Így semmi akadálya sem volt, hogy a szórakozni vágyók a piactéren táncoljanak.  

Egy kis múzeum a 21-ik században – egyszemélyes múzeumok lehetőségei és jövője címmel 2019. április 4-én szakmai műhelygyakorlatot tartott Mezőberényben a Munkácsy Mihály Múzeum, illetve az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ. A Muzeális Gyűjteményt Csete Gyula szakmai vezető mutatta be.

Miként az elmúlt években, Mezőberényben 2019. március 15-én is elismeréseseket adtak át. A Petőfi-emléktúra az idén is a Spar áruház előli parkolóból indult a Körös-parton lévő Petőfi-emlékműhöz. A Művelődési Központ színháztermében az ünnepségre érkezőket a Városi Ifjúsági Fúvószenekar zenéje fogadta.

Mezőberényben már a nemzeti ünnep jegyében telt 2019. március 14. A három óvoda: a Katicabogár, a Magyarvégesi és a Nefelejcs kicsinyei megkoszorúzták a Muzeális Gyűjtemény előtt Szendrey Júlia szobrát, illetve környékén nemzeti színű zászlókat tűztek a földbe. A gyűjteményben megtekintették Petőfi és felesége emlékére berendezett szobasarkot, illetve Petőfi itt őrzött emléktárgyait, így például a Petrics-családnál őrzött címeres üvegpoharát.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Hagyományok Házában tartott központi ünnepség keretében január 22-én – a megyében egyedüliként – Smiriné Kokauszki Erika, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ igazgatója Minősített Közművelődési Intézmény Címet vehetett át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól. Az intézményvezetőnek Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is gratulált. 

A Berényi Népdalkör 2018. december 17-én karácsonyi műsort adott a Puskin utcai idősek otthonába. A program végén apró ajándékkal kedveskedtek az időseknek.

 

A harmadik adventi gyertyát gyújtották meg 2018. december 16-án a Berény Szálló előtti téren. Szolgálatot adott a mezőberényi római katolikus egyházközség. Igét hirdetett Laczkó István plébános.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Művelődési Központ 2018. december 13-án Luca-napi játszóházat tartott a Spar előterében. Napközben iskolás és óvodásai csoportok váltották egymást, 15 órakor Tücsök Peti (Berényi Nagy Péter) adott karácsonyváró zenés, mókás műsort. A program fergeteges, boszorkányos Luca-zumbával ért végett.

Toleranciát az éveknek címmel 2018. november 14-én közlekedésbiztonsági rendezvényt tartott a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság Mezőberényben a Szlovák Közösségi Házban. Az eseményen szép számban jelentek meg a Városi Nyugdíjas Klub és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete tagjai, sőt még Kamutról is érkeztek érdeklődők.

 

A rendezvényt Pardi Ildikó rendőr alezredes, a bizottság titkára vezette le, megnyitotta Ladányi Zoltán, a Békés Városi Rendőrkapitányság vezetője. Benkő Mihály, a Békéscsabai Járási Hivatal osztályvezetője az idősebbek számára a balesetmentes közlekedéshez adott tanácsokat, Guti Ambrus, a Mezőberényi Mentőállomás vezetője pedig az időskorban leggyakrabban előforduló sérülések megelőzéséről szólt. A rendezvény Pardi Ildikó és munkatársai vezetésével interaktív játékkal fejeződött be.  

 

A Katicabogár Evangélikus Óvoda 2018. november 9-én tartotta meg a már hagyományos Márton-napi felvonulását. A résztvevők most az óvoda udvarán gyülekeztek, és innen vonultak a Kossuth téren és a Fő úton keresztül a piactérre. Meglepően sok család vett részt az eseményen.

 

A piactéren az óvodások dramatizált műsort mutattak be, ebben természetesen a ludak játszották a főszerepet. A tűzgyújtás után táncházat adtak a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai. A résztvevőket libazsíros kenyérrel és meleg teával vendégelték meg.    

 

A „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos program mezőberényi versenyében a három tagú zsűri: Szekeres Józsefné alpolgármester, Magyar Pál, a Városi Közszolgáltató Intézmény korábbi vezetője és Hernádi Mihály kertészetvezető 2018. szeptember 3-án második alkalommal tekintette meg a kerteket.

 

A verseny eredményét 2018. szeptember 15-én hirdették ki a VIII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztiválon. Az elmúlt évekhez hasonlóan ez évben is 9 kerttulajdonos csatlakozott a programhoz. A kilenc nevező közül ketten vannak, akik minden évben neveztek és bemutatták kertjüket. Az egyik Bokorné Varga Katalin, a másik Kovács Imre, akiknek a szervezők külön köszönik, hogy ilyen hűek a programhoz.  A zsűri tagjai az idén is megcsodálhattak szépen megművelt és igényesen kialakított kerteket.

 

A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:


Mini kert 50m2-ig kategóriában

Szeles Károlyné Vargáné Maléth Katalin

50m2-feletti normál kert kategóriában

Bokorné Varga Katalin Balog Andrásné, aki most először nevezett

 

Zöldséges zártkert kategóriában

Csenger Gyula, ő is egy új nevező

 

Vegyes zártkert kategóriában

Szőke Sándor és Szőke Sándorné, ők is egy új nevezők, akik igazán egy nagy kertet művelnek külterületen sok-sok gyümölcsfával Kovács Imre Csaba Ferenc

 

A zsűri döntése alapján különdíjban részesíti

Kerekes Józsefnét díszkert kategóriában.

 

A mezőberényi verseny szervezője az OPSKMM.

A Berényi Napok programjában a Berényi Népdalkör 2018. augusztus 19-én lépett fel.   

A Berényi Napok keretében 2018. augusztus 17-én megtartott úszóverseny eredményhirdetése.  

A Mezőberényi Városi Nyugdíjas Klub és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete 2018. július 29-én térségi nyugdíjas találkozót tartott a piaccsarnokban.

A gyermeknap délutáni programja, Városi Liget.

A gyermeknap délelőtti programja, 2018. május 27., Luther tér 12-13.

Reggeltől az esti órákig tartott a majális Mezőberényben, a Városi Ligetben, illetve a liget környékén.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

 

 

A Mosolygó Központi Óvoda a Művelődési Központtal és a „Leg a láb” Művészeti Iskolával közösen 2018. április 20-án – a Föld napja alkalmából – tavaszköszöntő zöldágjárást tartott. A menetet a Nyeregben Alapítvány két lovasa vezette, és a Mosolygó Központi Óvodától a Berény Szállóig tartott. A szálló előtt az érdeklődőket Kreiszné Szilágyi Tünde, a Mosolygó Központi Óvoda vezetője köszöntötte. Elmondta, a zöldágjárást hagyományosan mindig a Föld napja körül tartják meg, az idei rendezvény a sorban immár a negyedik.

 

Az eseményről bővebben ITT olvashat. 

A Városi Nyugdíjas Klub 2017. december 6-án zenés, táncos Mikulás-partit tartott a Tópart Vendéglőben. 

Kirándulás Kárpátalján

A kulturális központ Városi Nyugdíjas Klub tagjai, a Rákóczi Szövetség által kiírt pályázatának támogatásával  2017. szeptember 21-24. Kárpátaljára ment kirándulni. Ezzel a pályázattal a falusi turizmus fellendítését és a magyar-magyar emberi kapcsolatok bővítésének erősítését célozta meg. A kirándulásunk főbb állomásai a magyar emlékhelyek felkeresése:  például: Beregszász, Bene, Munkács, Ungvár, Vereckei hágó, Nagymuzsaly...stb.

A Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete, a Könyvtárpártoló Alapítvány, valamint az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ 2017. szeptember 29-én őszköszöntő családi délutánt tartott a gyűjtemény udvarán. A résztvevők Fénysugár Bábegyüttes előadásában megtekintették a Piroska és a farkas című darabot, játszóházban kézműveskedtek, végül szalonnát sütöttek. A rendezvényt a város anyagilag támogatta. 

A fesztivál főzőversenyén harminchat csapat versengett az elsőségért, érkeztek résztvevők a megyéből és azon kívül is. A részletesebb információt és az eredményt hétfőn tesszük közzé.

Lezárult a „Legszebb konyhakertek2017”verseny második szemléje, az eredményt 2017. szeptember 16-án a VII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztiválon hirdetik ki.  

VI. Mezőberényi Művésztelep létszáma augusztus 14-re lett teljes. A művésztelep idei alkotói: Bakos Ferenc grafikusművész, Bereznai Péter grafikus- és festőművész, Holó Hóbel László festőművész, Novák Attila festőművész, Papp Zoltán grafikusművész és Pataki Ferenc festő- és grafikusművész. 

A VI. Mezőberényi Művésztelep résztvevői 2014. augusztus 10-én elkezdték a munkát. Záró kiállításuk megnyitója augusztus 18-án, pénteken 18 órakor lesz a művelődési központban.  

„A legszebb konyhakertek” országos programhoz ez évben is csatlakozott Mezőberény. A benevezett kerteket két alkalommal tekinti meg a bíráló bizottság. Első alkalommal június 15-én vették szemügyre a kerteket. A verseny eredményét idén is Töltött Káposzta Fesztiválon hirdetik ki, ez szeptember 16-án lesz. 

A közelgő Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2017. június 2-án – rövid megemlékezés után – a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, illetve az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ koszorút és virágokat helyezett el a művelődési központ kertjében lévő Trianon-emlékműnél.

Az idei városi gyermeknapot az időjárás is kegyeibe fogadta, 2017. május 28-án ragyogó napsütésben fürdött a Városi Liget. Minden gyermek találhatott érdeklődésének megfelelő szórakozást, volt kézműves sziget, játéksziget, sportsziget, családi sziget. A járműparkban tűzoltóautót, rendőrautót, mentőautót és markolót tekinthettek meg. A Madarász-tanya lovagoltatta a kicsiket, a Mezőberényi Íjászegyesület révén pedig az íjászatot próbálhatták ki. Ezek mellett volt lufihajtogatás, csillámtetoválás, arcfestés, trambulin, rodeobika és légvár.

 

Ez alkalommal tartották meg az OPSKMM művészeti csoportjainak évadzáró műsorukat. Föllépett a Kis-Berényke Táncegyüttes, a Berény Táncegyüttes, a Berény Népdalkör, a Kner TSE, a Mezőberényi Mazsorett Együttes, bemutatkozott az intézmény felnőtt társastánc csoportja. A gyerekeket Jimmy bohóc is szórakoztatta. A kulturális programot Burai Antal zárta énekkel, rappel. 

A városi gyereknapon, 2017. május 28-án a Kis Kofa Piac és a Berényi Textil Kft. a Luther tér 12-13. szám alatt gazdag programmal várta a gyerekeket. Volt édességkóstoló, rajzverseny, sakkverseny, akadályverseny, kvízjáték, népi játszóház szövéssel, fonással, nemezeléssel, korongozással. Száz forintért már jó adag fagyit kaptak a gyerekek. A játékok győzteseire értékes ajándékokat vehettek át. 

A Mosolygó Központi Óvoda az Orlai Petrics Soma Kulturális Központtal és a „Leg a láb” Művészeti Iskolával közösen április 28-án – a Föld napja alkalmából – tavaszköszöntő zöldágjárást tartott. A menetet két lovas vezette, és a Mosolygó Központi Óvodától a Berény Szállóig tartott. A szálló előtt az érdeklődőket Kreiszné Szilágyi Tünde, a Mosolygó Központi Óvoda vezetője köszöntötte. Elmondta, a zöldágjárást hagyományosan mindig a Föld napja körül tartják meg, a rendezvény ötletadója Hanó Kriszta. Előbb a Mosolygó Központi Óvoda adott Föld napi műsort, majd a „Leg a láb” Művészeti Iskola Berecske csoportja táncolt. Bemutatkozott a Kutyabarátok Közhasznú Egyesülete és a Nyeregben Alapítvány. A Föld kincseiből termelői és kézműves vásárt tartottak. A Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület a játszóházzal fogadta a kicsiket. A rendezvény végén a vendégeket mosolygós süteménnyel és teával kínálták meg. 

A Berény Étterem és Szálloda előtt 2017. április 15-én húsvéti hagyományőrző játszóház és kézműves vásár várta az érdeklődőket. A játszóházban a Mezőberényi Orlai Petrics Népfőiskola Egyesület önkéntesei fogadták a gyerekeket, és papírt hajtogattak. A fiúk és a férfiak egy-egy locsolóvers elmondásáért festett tojást kaptak. Békés Városi Balesetmegelőzési Bizottság az úgynevezett pityókás szemüveget hozta el, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, az ittasok miként érzékelnek. A rendezvényen több kézműves kínálta portékáját. A félnapos program végén a Berény Táncegyüttes legényei vízzel locsolták meg a lányokat.  

 

A Városi Nyugdíjas Klub kezdeményezésére 1994-óta rendezik meg a bor-, kolbász- és lekvárversenyt, 2013-tól pedig az Orlai Petrics Soma KUlturális Közponzt javaslatára pedig a Nagymamáink sütötték elnevezésű süteményversenyt, ehhez csatlakozott több ciivl szervezet is. E két rendezvényt ez évtől együtt rendezik meg gasztronómiai versenyként – hangsúlyozta 2017. április 8-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban megtartott gasztronómia verseny megnyitójában Mezeiné Szegedi Erzsébet képviselő, bizottsági elnök.

 

Míg a zsűri dolgozott, az érdeklődőket a mazsorett együttes, a Szlovák Pávakör, a Berény Táncegyüttes, a Berény Népdalkör és a Kner Tánsport Klub táncosai szórakoztatták.  

 

A verseny eredményét hétfőn közöljük.

 

A Városi Nyugdíjas Klub télbúcsúztató farsangot tartott 2017. február 22-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. A klub tagjai ötletes jelmezeket öltöttek magukra. Nem hiányzott a zene és a tánc sem. 

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Nefelejcs Klubja Farsangi bálat tartott 2017. február 18-án a Berény  Szállóban. A  hagyományos, évente visszatérő rendezvényre meghívott klubok Gyomáról, Békésről, Köröstarcsáról, Mezőtúrról, Füzesgyarmatról, Bélmegyerről érkeztek. A bálat egy rövid műsorral kezdték, majd táncmulatsággal folytatták.

A legszebb konyhakertek - országos felhívásához idén kilenc mezőberényi kertgazda is csatlakozott. Helyben szeptember 17-én a Töltött Káposzta Fesztivál keretében tartották meg az eredményhirdetést. Ekkor két kertgazdát terjesztettek fel országos elismerésre.  Az országos eredményhirdetést november 29-én tartották Budapesten, a Herman Ottó Intézetben. Erre Mezőberényből meghívást kapott Smiriné Kokauszki Erika, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ igazgatója, Bartó Róbertné koordinátor és az országos elismerésre jelölt két kertgazda.  A díjátadáson Babinszki Mihályné a normál ötven négyzetméter feletti kategóriába vehette át Kovács Szilvia programigazgatótól a Földművelésügyi Minisztérium elismerő oklevelét, illetve Bokorné Varga Katalin a normál ötven négyzetméter feletti és a zártkert vegyes kategóriában kapott elismerő oklevelet.  

A hagyományokhoz híven az idén is több százan vettek részt a Márton-napi lampionos felvonuláson. A résztvevők most is a Katicabogár Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda előtt gyülekeztek, és innen indultak a piactérre.  Mire a felvonulók odaértek, már lobogott a tűz. Köszöntőt mondott Hoffmann Szilvia, az óvoda vezetője. Elmondta, 2002 óta minden esztendőben megemlékeznek Szent Mártonról, a szegények pártfogójáról, és névnapjuk alkalmából köszöntötte a Mártonokat.  Műsort adott a gimnázium német nemzetiségű első osztálya, majd a tűz körül a Kis-berényke Táncegyüttes táncoltatta meg a résztvevőket, végül zsíros kenyeret és forró teát osztottak a felvonulóknak.   

A Világ Gyalogló Nap alkalmából 2016. október 24-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ – az egészségük megőrzése érdekében – sétára hívta az érdeklődőket. A Városi Liget bejáratánál közel negyvenen találkoztak. Zolnai Györgyné túravezető a séta során igyekezett több települési érétket is megmutatni. A Laposi kertek mellett jutottak el a Tücsök-dombhoz, onnan az Medvefejes tóhoz vették az irányt. Útban visszafelé a II. kerületi evangélikus templom mellett haladtak el. A katolikus templom kertjében megtekintették Fejérváry Celestina sírját. A túrát az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményében fejezték be, ahol ebédre öreglaska várta őket. 

Orlai Petrics Soma születése 194. évfordulójáról emlékeztek meg 2016. október 21-én a Mezőberényi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium felső tagozatos diákjai, majd megkoszorúzták a neves festő iskola előtt álló mellszobrát.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere 2012-ben tette közzé felhívását, amelyben az ország legszebb konyhakertjét kereste. A kezdeményezéshez az idén Mezőberény is csatlakozott. Összesen kilenc kerttulajdonos nevezett be a versenybe, közülük ketten közösséget képviseltek. A három tagú zsűri – Szekeres Józsefné alpolgármester, Magyar Pál, a Városi Közszolgáltató korábbi vezetője és Hernádi Mihály kertész – két alkalommal látogatták meg a kerteket. A verseny eredményét 2016. szeptember 17-én a VI. Töltött Káposzta Fesztivál keretében hirdették ki.

 

A teljes cikk ITT olvasható.

Bababörze és bolhapiac volt 2016. szeptember 10-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjtemény udvarán. Kinőtt és megunt baba-, gyermek- és felnőttruhák találtak új gazdára. 

A legszebb konyhakertek versenyében véget ért a második kertszemle, a díjakat a 2016. szeptember 17-én a Töltött Káposzta Fesztiválon adják át.

Horváth György további képei a XX. Berényi Napokról itt láthatók.

A kulturális központ Városi Nyugdíjas Klub tagjai, a Rákóczi Szövetség által kiírt pályázatának támogatásával  2016. augusztus 5-6-7. Kárpátaljára ment kirándulni. Ezzel a pályázattal a falusi turizmus fellendítését és a magyar-magyar emberi kapcsolatok bővítésének erősítését célozta meg. A kirándulásunk főbb állomásai a magyar emlékhelyek felkeresése:  például: Beregszász, Bene, Munkács, Nagymuzsaly...stb.

 

Gyógynövénytúrán a Bükkben

 Egynapos kirándulást szervezett az OPSKK Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyógynövénykertjébe 2016. július 15-én. A résztvevők bebarangolták a bükk túraútvonalait, miközben alapvető ismereteket sajátítottak el a gyógynövényekről, és megismerhették a szabadon termő, őshonos növényeket is.

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ művészeti csoportjainak évadzáró produkciói, kiállítások és gyermeknapi játékpark várta az érdeklődőket május utolsó vasárnapján a Városi Ligetbe.

 

Könyvtárunk is részt vett a

városi gyermeknapon...

Ma délután a mezőberényi mentőállomás vezetőjeGuti Ambrus fogadott bennünket  és előadásban bemutatta  a mindennapi munkájukat, majd az állomás felszereltségét. Igen tartalmas délutánt tölthettünk el, hiszen megismerkedhettünk az  életmentő felszerelésekkel és a mentők felszereltségével.

Az elköszönésünknél abban maradtunk, hogy hamarosan folytatjuk a gyakorlati bemutatásokkal egybekötött előadást a Kulturális Központban.

Ezúton is nagyon szépen köszönjük Guti Ambrusnak és kívánunk a mentőállomás összes dolgozóinak további jó munkát és egészséget.

 

Nyugdíjas Mikukás parti a Tópart Étteremben

Hogyan készítsük el a nagymamáink tepertős, sajtos pogácsáját?

Látványsütés-interaktív foglalkozás a Kulturális Központban.

A forrón kisült pogácsa mellett kötetlen beszélgetéssel zárult a klub foglalkozásunk.

A sülő mézeskalács illata fogadta az Orlai Petrics Soma Kulturális Központba érkező gyermekeket, ahol ma a Városi Nyugdíjas Klub tagjaival az ovisok mézeskalácsot nyújtottak, formáztak, díszítettek, ahogyan azt nagymamáink sütötték.

Köszönjük az ovisoknak, hogy eljöttek hozzánk, hálásak vagyunk a nyugdíjasainknak, akik a mai napon segítettek, hiszen egy tartalmas és kedves napot tölthettünk együtt a kicsikkel.

Jövőre folytatjuk!

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2015. október 2. és 4. között rendezte meg az immár hagyományos szlovák nemzetiségi rendezvénysorozatát Elődeink hagyatéka címmel.

A fotókat készítette: Cservenák János

Szeptember 5-én déli 12 órakor csendes megemlékezésre került sor  az 1951-ben Budapestről kitelepített családok és befogadóik emlékére.

A Városi Nyugdíjas Klub és a Kulturális Központ szervezésében,  2015. augusztus 29-én a klub Berekfürdőn az XXV. Országos Nyugdíjas Klubtalálkozón vett rész.  Az ország minden részéről érkeztek a nyugdíjas klubok Berekfürdőre, ahol hagyományosan a hosszú hétvégén műsorszámaikkal bemutatkozhatnak.

A XIX. Berényi Napok rendezvénysorozat harmadik, egyben utolsó napján a szabadidős sportágak kerültek előtérbe. A Kálmán Fürdőben úszóversenyt szerveztek, a Madarak háza ” ökoturisztikai látogató- és szabadidőközpont a jógázóknak nyújtott menedéket az eső ellen.

A XIX. Berényi Napok rendezvénysorozat 3. napján a szabadidős sportágak közül a futásnak volt a legnagyobb népszerűsége. A II. Kisvárosi Futóversenyre idén négyszer többen jelentkeztek mint az elmúlt évben.

Futók,sportolók, családok az eső ellenére egy vidám napot töltöttek együtt, a közös élmények,sportteljesítmények-megélésével. Mindenki megtalálta a számára kedvező távot. A futóverseny a WIZ AIR felkészítő futása is volt egyben.

A gyerekek 500 és 1000 méteres távok között választhattak, a felnőttek 5km-t, 10 km-t, félmaratont, maratont futottak.

A XIX.Berényi Napok idén az 50 éves mezőberényi kosárlabdasport jubileuma jegyében telt.

Dedikáltattak, fényképezkedtek a rajongók és sportbarátok a mezőberényi származású kosárlabdázó bajnokokkal, Winter Ilonával és Iványi Dalmával.

A XIX. Berényi Napokon lépett utoljára a pályára a 10-szeres Magyar Bajnok, tizenegyszeres kupagyőztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes és 134-szeres válogatott kosárlabdázó.

Az ellenfél csapata az NB I-es PINKK Pécsi 424 volt. A teltházas mérkőzés emlékezetes pillanata marad a város sporttörténetének.

Az 50 éves mezőberényi kosárlabdasport jubileuma alkalmából 44 csapat vett részt a megmérettetésen az eseményt szervező Mezőberényi Kosárlabda Klub örömére. Egyszerre 6 pályán (4 külső és 2 belső) zajlottak a mérkőzések a Molnár Miklós Sportcsarnokban.

16.00 és 17.00 órától férfi és női nosztalgiamérkőzésnek adott otthont a csarnok, amely során többek között a Sportünnep háziasszonya, a 267-szeres válogatott kosárlabdázó Winter Ilona és 35-szörös válogatott játékos Kosjár Katalin is pályára lépett.

A mérkőzések közti szünetekben a Malom Fitness DSE bemutatóját láthatták az érdeklődők.

Az idei évben sem maradt el az ünnepi felvonulás. A Kossuth térről induló menethez többen csatlakoztak az érdeklődők közül. Így kísérték a szentelt kenyeret a Piac téren felállított nagyszínpadig.

 

Az esős időjárás ellenére is finom kaláccsal és frissítő gyümölccsel várták a vendégeket az I. kerületi Evangélikus Egyházközség udvarára a szervezők.

Mezőberény város önkormányzata 2015. augusztus 20-án ünnepi testületi ülés keretében díszpolgári címet adományozott Iványi Dalma 134-szeres magyar válogatott kosárlabda játékosnak és dr. Erdész Ádám történész-főlevéltárosnak.

A kosárlabdasport 50 éves jubileuma alkalmából emléküléssel vette kezdetét a XIX. Berényi Napok.

Augusztus 19-én a Piac csarnokban megjelent vendégeket Siklósi István polgármester, a Sportünnep fővédnöke köszöntötte. Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében kiemelte a sport jelentőségét, mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban és a közoktatásban.

Henger Péter a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke a kosárlabdasport mezőberényi történetét foglalta össze. Majd Kosjár Katalin 35-szörös válogatott játékos mesélt pályafutásáról, élményeiről, a sport szeretetéről és annak fontosságáról.

Iványi László testnevelő tanár, kosárlabda edző, a Békés Megyei Kosárlabda Szövetség és a Mezőberényi Kosárlabda Klub elnöke nyitotta meg a Kosaras pályafutásunk emlékei című sporttörténeti kiállítást. A tárlat Winter Ilona és Iványi Dalma és a berényi kosarasok ereklyéit sorakoztatja fel. Számos fotó, oklevél, kupa, érem őrzi az eddig elért sikereket.

A kiállítás a Berényi Napok ideje alatt 10.00-18-00 óra között tekinthető meg.

Ragyogó napsütésben élvezhettük pénteken Majoros Ágnes bábszínész előadását a Kacagó Ligetben.A program nem jöhetett volna létre Mezőberény Város Önkormányzata, a Könyvtárpártoló Alapítvány és az OPSKK támogatása nélkül.Köszönet érte!

A 2015. évi gyermeknapot Mezőberényben május 24-én, pünkösd vasárnapján tartották meg, a hagyományoknak megfelelően a Városi Ligetben. Ügyességi és játékos vetélkedők sorával választották ki óvodás, illetve alsó és felső tagozatos korosztályban az idei pünkösdi királyokat és királynőket. 

 

Részletesebb beszámoló a hírekben

A Mosolygó Központi Óvoda, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 2015. április 24-én – a Föld napja alkalmából – hagyományteremtő szándékkal tartotta meg a zöldág járást. A gyerekek és a szülők zöldággal a kezükben, énekelve a központi óvodától indultak el, és a Berény Szálló elé érkeztek meg. Itt a Berény és a Kis-Berényke Táncegyüttes adott műsort, majd táncházzal folytatódott a program.  Emellett kézműves foglalkozás is várta az érdeklődőket. A jó hangulathoz hozzájárult, hogy az óvodások szülei süteménnyel, illetve a szálló jóvoltából teával kínálták a vendégeket. 

Ez a kecses, vadon élő tulipán Mezőberényben a köztemető melletti gyepes részen, (amely korábban felekezeten kívüliek temetkezési helye volt), valamint a német és tót temető füves területein jelenleg is tömegesen virágzik. A Tulipa sylvestris, a sárga erdei tulipán Dél-Európában honos faj, Magyarországon csak ritkán fordul elő. A növény 2012 óta helyi védettség alatt áll, és a települési értéktárba is felvételt nyert.

Vegyük észre ezt a ritka, különleges tulipánt, vigyázzunk élőhelyére, hogy még az elkövetkezendő generációk is gyönyörködhessenek virágzó egyedeiben.

A Berény Szálló előtti délelőtti táncos locsolkodás után 2015. április 4-én, délután batyus locsolóbált tartott az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ, a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola és a Berény Táncegyüttes. A vadászházban a kicsiket és nagyobbakat kézműves foglalkozás és tánc várta. A talpalávalót a gyomaendrődi Suttyomba zenekar húzta.   

Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ, a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola és a Berény Táncegyüttes az elmúlt év után az idén is megtartotta a táncos húsvéti locsolkodást 2015. április 4-én a Berény Szálló előtt. A lányok és a fiúk rövid tánca után a fiúk vízzel öntözték meg a lányokat, akik ezt hímes tojással köszönték meg. Ez az esemény szép színfoltja Mezőberény kulturális életének. 

A cukorbeteg miként táplálkozzanak jó közérzetük, egészségük karbantartása érdekében? Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ és a Városi Nyugdíjas Klub szervezésében erről hallhattak előadásokat az érdeklődők 2015. április 2-án a Városi Humánsegítő szolgálat Hősök úti idősek klubjában. A meghirdetet program szerint dr. Zuberecz Zoltán belgyógyász, diabetológus beszélt volna a cukorbetegek életmódjáról, diétájáról, de ő családi esemény miatt nem tudott részt venni, ezért erről a témáról Ficzere Zsoltné, a szolgálat otthoni ápolója szólt. Kovácsné Nagy Krisztina, a Famíliatészta Kft. reklám és marketing vezetője a cég új termékeit ajánlotta a cukorbetegek részére.

 

Fábián Zsolt origami oktató 2014. november 12-én ovi-origamit tartott Mezőberényben a Tóparti Óvodában. A kicsik tücsköt, hernyót ás bukfencelő papírt hajtogattak. Az origami kiváló alkalom az óvodások fejlesztésére, általa javul a kicsik kreativitása, térlátása, finommotorikus mozgása. 

Orlai Petrics Soma születése 192. évfordulójáról emlékeztek meg 2014. október 22-én a Mezőberényi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium felső tagozatos diákjai, majd megkoszorúzták a neves festő iskola előtt álló mellszobrát.  

A Kner Tánc,  -Sport Egyesület és az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ 2014. október 11-én rendezte meg a VII. Kner Kupa Kelet-Magyarországi Területi Bajnoksága Táncversenyt a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium sportcsarnokában.  

Mezőberény az Itthon vagy! Magyarország Szeretlek! Szent Mihály-napi mulatság és tűzgyújtás országos programjában 2014. szeptember 27-én és 28-án két napos, gazdag rendezvénysorozattal vett részt

Mezőberény az Itthon vagy! Magyarország Szeretlek! Szent Mihály-napi mulatság és tűzgyújtás országos programjában 2014. szeptember 27-én és 28-án két napos, gazdag rendezvénysorozattal vett részt.

Mezőberény várossá avatásának 25. évfordulója alkalmából a 2014. szeptember 20-án megtartott IV. Töltött Káposzta Fesztiválon 25 csapat vett részt. 

Felvonulás, a szentelt kenyér megszegése és a színpadi műsor. 

Mezőberényi Napok - 2014. augusztus 19., piactér

2013. december 14-én reggel 8 órától este 22 óráig teltház, csodás táncosok, ruhaköltemények, karácsonyi díszlet fogadta az érdeklődőket, szülőket Mezőberényben, a Molnár Miklós Sportcsarnokban az V. Kner Kupa - Klubközi és Tánciskolás Táncversenyen. Az ország szinte minden részéből érkeztek táncospárok a megmérettetésre, ahol egészen kicsiktől kezdve a senior korosztályig képviseltették magukat a versenyzők.

2013. december 1-jén 16.00 órakor nagyon nagy érdeklődés övezte a  Mezőberényi Szlovákok Szervezete, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a mezőberényi három történelmi egyház négy gyülekezetének szolgálatával megrendezett 1. Adventi gyertyagyújtást a Kossuth téren, a Berény Szálló előtt. 

Október 23. városi ünnepség a Városi Köztemetőben. Szekeres Józsefné alpolgármester asszony ünnepi beszéde után, melyben felidézésre kerültek az 1956-os események, Mészáros Mihály, a békéscsabai Jókai Színház színművésze adta elő ünnepi műsorát. Mindezek után a város intézményei, civil szervezetei elhelyezték a hála és megemlékezés koszorúit az '56 hőseinek állított emlékműnél.

(Mezőberény-Gyula-Arad)

CIVIL MAJÁLIS 2013. május 1.  

A rendezvény képekben:

2013. május 26-án az esős idő miatt a Piaccsarnokban került megrendezésre a Városi gyereknap…

A rendezvény képekben:

Scroll to Top