Kiállítások

Az Orlai ház Felnőtt Amatőr Képzőművészeti Körének kiállítása 2024. június 15-én nyílt meg. A csoport munkáját Papp Zoltán képgrafikus, művésztanár, a kör művészeti vezetője értékelte. Közreműködött Babinszki Panna. Papp Zoltán kifejtette, a képzőművészeti kör működése két évvel ezelőtt, 2022 októberében indult. A foglalkozásokat a hét zárásaként, péntekenként tartják. Kezdetben a cél az volt, hogy az alkotóművészet iránt érdeklődő helyieket – hozzávetőlegesen 8-10 tagot – megpróbáljanak össezfogni, időt és teret adni számukra az alkotáshoz. A második év végére a tagok mappáiban olyan szakmai anyag halmozódott fel, aminek bemutatása fontossá vált. A kiállított munkák rendkívül fontos állomások, személyes mérföldkövek az önkifejezés árnyalt megvalósulásában, a gondolat, a téma, a kompozíció, a szín, a technika, az anyag összehangolt működésének megismerésében. A csoport tagjai, illetve a kiállítók: Bata Emília, Bojtor Edit, Gulyás Zita, Kara Zsigmond, Magasi Bendegúz, Pintér Orsolya, Sík-Behán Erika, Szilágyi Miklós, Kristóf Viktória és Tóth-Valentinyi Ágnes, valamint Papp Zoltán a csoport vezetője. A kiállítás megtekinthető az Orlai ház nyitvatartási idejében 2024. július 15-ig.

 Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata nyitásaként „Nyisd ki a szemed!” címmel 2023. október 2-án  az Orlai házban nyílt meg a KFT együttes történetét bemutató kiállítás. A színpadi jelmezekből, plakátokból, fotókból és videókból álló válogatás átfogó képet nyújt az együttes tevékenységéről az 1981-es megalakulástól napjainkig.  

Dr. Hudák Julianna kiállítása 2023. szeptember 29-től várja a látogatókat az Orlai házban. A tervek szerint a tárlatot Pócs József, a vizuális kultúra szaktanára nyitotta volna meg, de betegsége miatt szavait Túri Andrea, az intézmény igazgatója tolmácsolta.

A X. Mezőberényi Művésztelep és Művészeti Fesztivál idején megtartott XXVI. Berényi napok keretében Eperjesi Mari kiállítása nyílt meg 2023. augusztus 18-án az Orlai házban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Diószegi Eszter grafikusművész és a Varázsceruza szakkör tagjainak kiállítását 2023. május 7-én az Orlai házban nyitotta meg Papp Zoltán grafikusművész, tanár. Elmondta, a kör 2021 szeptemberében indult a művelődési házban. A gyerekek alkotás közben lépésről-lépésre ismerik meg a képzőművészet formanyelvét, eszközkészletét, műfaji sajátosságait. A csoport tagjai: Gulyás Orsi, Konyecsni Zorka, Pojendán Petra, Pónya Sára, Rigó Lilla, Szabó Réka és Zolnai Anna.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Az Orlai háznak – a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) támogatásával – tavaly ősszel indult szakkörei – a makramé, a csipkeverés, a mézeskalács és a két gyöngyfűzés – 2023. április 12-én kiállításon mutatták be az eddig elkészült munkáikat.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A víz világnapja alkalmából „Körös-ásás Mezőberényben” címmel Tóth-Valentinyi Ágnes vízépítő mérnök összeállításában kiállítás nyílt 2023. március 22-én az Orlai házban. A tárlatot Kisari Miklósné, az „Olvasókönyv mezőberényieknek” ötletgazdája nyitotta meg. Mondandóját azzal kezdte, sok érdekesség mellett a kiállítás tanulmánya is helyet kap az olvasókönyvben.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Varga Vincéné gyűjteményéből álló mackókiállítást a lánya, Nagyné Varga Bettina, a Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület elnöke nyitott meg 2022. november 23-án az Orlai házban. 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

„A tarkázás művészete – a kékfestők különös világa”című kiállítást 2022. október 4-én Debreczeni Klára Népi Iparművész, takács szakoktató nyitotta meg a művelődési központban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A csapadékvíz helyben tartásáról szóló szemléletformáló rendezvény keretében „Csapadék – időjárás – klíma” címmel dr. Duray Balázs geográfus, a 60.000 fa Békéscsabán csoport egyik alapítója 2022. szeptember 14-én nyitotta meg a Color Fotóklub kiállítását a művelődési központban.  

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Ügyes kezek tűvel és cérnával címmel 2022. augusztus 17-én nyitotta meg Túri Andrea, az OPSKMM igazgatója az intézmény foltvarró szakköre kiállítását a művelődési központban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Szemtől szemben” címmel 2022. augusztus 16-án – Siklósi István polgármester köszöntője után – Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg a IX. Mezőberényi Művésztelep zárókiállítását a művelődési központban.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Nagy érdeklődéssel tartották meg 2022. június 18-án a papagájkiállítást a művelődési központban.

A Szakkör kiállítást 2022. május 12-én nyitotta meg Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Békés megyei igazgatója a művelődési központban. A tárlat keretében a mézeskalács-készítők, a hímzők és a csipkeverők mutatják be munkáikat.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

A Mezőberényi Városszépítő és Városvédő Egyesület – a madarak és fák napja alkalmából – kétévente rajzpályázatot hirdet az óvodások és általános iskolások részére, a pandémia miatt erre utoljára 2019-ben nyílt lehetőségük. Az idei kiírásra beérkezett munkákból 2022. május 10-én dr. Burján Katalin, az egyesület elnöke nyitotta meg a kiállítást a művelődési központban.  

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

Varga Anna „Igéző tekintetek” című kiállítását 2022. április 12-én Túri Andrea, az OPSKMM igazgatója köszöntőke után Laskai Tibor nyitotta meg. A dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola festészeti tanszakának vezetője a művelődési központban elmondta, Varga Anna a tanítványa volt. Szerencsés embernek tartja magát, mert láthatta és a mai napig láthatja az érzelmekkel és művészi adottságokkal teli fiatal hölgy folyamatos fejlődését, kibontakozását.

Az eseményről részletesebben ITT olvashat. 

Kocsmáros Mária amatőr festő kiállítását 2022. február 4-én nyitotta meg Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színész, rendező, író a művelődési központban.

 

Helyi amatőr művészek kiállítását nyitotta meg 2021. augusztus 18-án a népes közönség előtt Körösi Mihály alpolgármester a művelődési központban.

Az eseményről részletesebben ITT

A gyulai Székely Aladár Fotóklub 35 évesek lettünk című kiállítását március 3-án nyitotta meg Bánfi Barnabás, a klub elnöke a Művelődési Központban. A klub vezetője elmondta, tavaly év végén ünnepelték fennállásuk 35. évfordulóját. Ebből az alkalomból kiállításra hívták új és régi tagjaikat, illetve Gyula testvérvárosa, Csíkszereda fotósait. Így 55 szerző 80 fotója gyűlt össze.

 

A tárlat a Művelődési Központ emeleti galériájában és a nagy klubtermében március 31-ig tekinthető meg.

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a békéscsabai Márvány Fotóműhely Kedvenc pillanataink című kiállítását 2020. január 27-én a Művelődési Központ emeleti galériájában nyitotta meg Katona Péter, a műhely elnöke.

Az #ujraegyutt programsorozat keretében Liszkai Sándorné „Madarak objektíven” című kiállítását Fábián Zsolt, az OPSKMM igazgatóhelyettese nyitotta meg a Művelődési Központ emeleti galériájában.

 

Az eseményről részletesebben ITT olvashat.

A VIII. Mezőberényi Művésztelep Párhuzamos dimenziók című kiállítása 2019. augusztus 17-én nyílt meg a Művelődési Központban. Siklósi István polgármester megköszönte a művészeknek, hogy évről évre eljönnek Mezőberénybe alkotni. Ván Hajnalka művészettörténész megnyitójában hangsúlyozta, a kiállító művészek jól ismerik egymást, bár mindnyájan saját alkotói hajlamuk szerint alkotnak, mégis egységet hoznak létre.

 

Az idei művésztelep munkájában részt vett festő- és grafikusművészek: Bakos Ferenc, Bata Emília, Bácskai Bertalan, Bereznai Péter, Holo Hóbel László, Papp Zoltán és Pataki Ferenc. A tárlat megtekinthető: 2019. szeptember 21.

Winter Marica Képtelenség című kiállítását Balog Zoltánné nyitotta meg 2019. augusztus 17-én a Művelődési Központban. A fiatal alkotó első, bemutatkozó tárlatán 26 fotója és kilenc festménye látható.  Megnyitójában Balog Zoltánné elmondta, Winter Marica évek óta Budapesten él, de nem szakad el berényi gyökereitől sem. Művészi alkotásaival gyermekkora óta megörvendeztette családját, mára a fotózásban találta meg a hivatását. Fotói szokatlan látásmódról vallanak, festményei a színek játékától izgalmasak. A kiállítás 2019. szeptember 21-ig tekinthető meg.

A kardoskúti Kisné Károlyi Marianna gyűjteményéből álló porcelánbaba kiállítást 2019. április 4-én nyitotta meg a Művelődési Központban Smiriné Kokauszki Erika, az OPSKMM igazgatója. Elmondta, Kisné Károlyi Marianna 2012-ben kapta az első porcelánbabát, azóta gyűjti őket. Gyűjteménye több országból származik, darabszáma már 350 fölött van. A babákhoz szoba- és konyhabútorok, illetve egyéb kellékek is tartoznak. A tárlat május 11-ig tekinthető meg nyitvatartási időben.

 

Kakemono: A felfüggesztett pillanat című kiállítás – a Kecskeméti-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör jóvoltából – 2018. szeptember 20-tól október 25-ig tekinthető meg a Művelődési Központ emeletén. 

Virág Mihály fotográfus 50 év - 50 kép című kiállítását Nagy Ferenc nyitotta meg 2018. augusztus 17-én a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat. 

Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenységéről 125 év emlékei címmel kiállítás nyílt 2018. augusztus 17-én a Művelődési Központban.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashat.

Vászon és gyapjú szövőszakkör foglalkozása 2017. április 6-án.

 

Kínában a Pekingi Kulturbazárt és a Ningboi Expot ez év májusában rendezték meg, ezeken több nemzet is képviseltette magát. Magyarország részéről ezeken a rendezvényeken az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Balassi Intézet vett részt. Az ide kivitt anyagokat a Néprajzi Múzeumban tavaly év végén és ez év elején megtartott Élő Népművészet című kiállításról és az Országos Textiles Konferencia kiállításáról válogatták ki. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Díszítőművészeti Szakkörének hét alkotása került be ebbe a reprezentatív válogatásba, valamennyi hímzést Bogárné Szőke Etika, a szakkör vezetője tervezte. 

Mezőberény Város Önkormányzata  nyilvános fotópályázatot hirdetett Gúta és Mezőberény települések iskolái számára „Közös Értékeink ITT és OTT! Értékgyűjtő munka Gútán és Mezőberényben” címmel. A pályázat célja a két település megőrzendő értékeinek: természeti környezet, kulturális örökség, ipari és műszaki megoldások, sport, egészség és életmód, turizmus, épített környezet, agrár- és élelmiszergazdaság témakörök szerinti megjelenítése, megörökítése a diákfotós szemével.

A gútai eredményhirdetés után 2016. május 26-án kihirdették a mezőberényi díjazottakat is. A szakmai zsűri 7 különdíjast és 3 helyezetett jutalmazott. Az OPSKK Kreatív médiacsoport diákjainak fotói is díjazásban részesültek. Bartó Boglárka „Daráló” című pályamunkája különdíjas, Urbancsek Zalán „Teher” című fotója a pályázat 2. helyezettje lett.

Bővebb beszámoló 

Galéria 1-2

A XIX. Berényi Napok első eseményei között Vernisszázs címmel kiállítás nyílt a IV. Mezőberényi Művésztelep alkotásaiból az Orlai Petrics Soma Művelődési Központban.

A tárlatot Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg. Bácskai Bertalan, Bereznai Péter, Papp Zoltán, Pataki Ferenc, Tóth Péter, Wrobel Péter képzőművészek alkotásait nyitva tartási időben szeptember közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Nagy érdeklődés övezte a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Color Fotóklub kiállításának megnyitóját. A tárlatot Siklósi István polgármester nyitotta meg, majd Vágvölgyi Mihály, a klub vezetője ajándékkal köszönte meg a tagságnak a közös munkát, az együtt töltött éveket.
 

 

A kiállítás a XIX. Berényi Napok idején 10.00-től 18.00 óráig, egyébkor pedig nyitva tartási időben látogatható az OPSKK Művelődési Központja emeleti galériájában.

Az augusztusban megtartott III. Mezőberényi Művésztelep „Lélekhangok” című kiállítását Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg 2014. november 7-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. A művészettörténész hangsúlyozta, a nyolc alkotó képein keresztül a művésztelep kortárs képalkotói tevékenység egyfajta keresztmetszetét adja. A nem véletlenszerűen összeállt „csapat”, reprezentálja a kortárs magyar művészet tendenciáit, képeiket a redukció, az elvonatkoztatás és a szimbolikusság jellemzi. A kiállítás kis hazai 20-21. századi művészettörténet, ezért lehet büszkesége Berénynek a III. Mezőberényi Művésztelep Lélekhangok című tárlata.
A tárlat december 9-ig tekinthető meg.

Gulyás Imréné Lédig Magdolna népi iparművész munkáiból  Szőnyegből szőtt álmok címmel 2014. október 3-án nyílt kiállítás az Orlai Petrics Soma  Kulturális Központban. 

Farkas-Pap Éva szobrászművész és Farkas Vajk üvegművész bemutatkozó kiállítását 2014. augusztus 16-án nyitotta meg Mészáros Zsuzsa, a békéscsabai Munkácsy Emlékház művészeti vezetője az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. 

A Varázskezek Kreatív Kör kiállításának megnyitója 2014. augusztus 15-én Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. 

A  Díszítőművészeti Szakkör  Tűvel, fonállal, szeretettel című  kiállításának megnyitója 2014. augusztus 15-én Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. 

Debreczeni János, a Népművészet Mestere Újraszőtt hagyomány című népi szőtteseiből álló kiállítását 2014. szeptember 5-én Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége elnöke nyitotta meg az OPSKK Muzeális Gyűjteményében. 

 

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg az OPSKK Művelődési Központjában.

Kiszely Jánosné - Életmű kiállítás megnyitója

Scroll to Top