Adventtől karácsonyig – 2020. december 7.

A nyaralásokról mondhatni „kötelező” volt küldeni képeslapot, ezen legtöbbször a szerencsés megérkezésünkről, az időjárásról, a kirándulásainkról tájékoztattuk a címzetteket. A képeslapokat sokszor otthon a tükör mellé vagy egy-egy kép mellé tűzték, munkahelyeken kikerültek a faliújságra, a falvédők szegélyéhez.

 

Ma már a képeslap küldés szokása háttérbe szorult, átvette helyét a gyorsabb, olcsóbb, modernebb sms, e-mail, pedig milyen izgalmas volt várni a postást, kinyitni a levélszekrényeket.

 

Nézzünk egy kis történetiséget. Az első képeslap az Egyesült Államokban jelent meg 1840-es évek végén, majd 1873-ra elkészítették az első karácsonyi lapot is. Az 1900 években egész Európában elterjed a karácsonyi képeslap küldésének szokása. Magyarországon 1896-ban kezdődött a képeslapkiadás, először német és osztrák kiadóktól importáltunk, majd hamarosan elkezdődött az itthoni gyártás is. A Muzeális Gyűjtemény anyagában több mint ezer képeslap található. A legrégebbi karácsonyi lapok az 1900-as évek elejéről valók, amelyekből a Művelődési Központ ablakaiban láthatják a legszebbeket.

 

Aki az írást olvasva kedvet kapott a postai képeslap küldéséhez, még megteheti, időben odaérhet az ünnepi jókívánsága.

Scroll to Top