Népi kerámiák a gyűjteményben

A használati kerámiák nagyon változatos képet mutatnak, köztük minden edénytípus megtalálható, gazdag formai variációkkal. A tárlat a gyűjtemény ötven legszebb darabját mutatja be az új látványtárban, s az állandó kiállítás részét képezi.

Csete Gyula megemlítette azt is, hogy Mezőberényben nem alakult ki jelentős fazekasság, így a lakosság az edények nagy részét más területekről szerezte be. A helyi vásárra jelentős fazekasközpontok mesterei elhozták portékáikat, elsősorban Hódmezővásárhelyről, Mezőtúrról, Gyuláról és Békésről.

A megnyitó után Nagy Ivett hegedűművész adott rövid koncertet. Ő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses hegedűművészi diplomát. Felvételeket készített a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban, élő szólóestet adott a Magyar Rádió Márványtermében.

Fellépett olyan neves partnerekkel, mint Szabadi Vilmos hegedűművész, Ella István orgonaművész, valamint szólistaként Kesselyák Gergely és Gál Tamás vezényletével. A koncertet követően Csete Gyula röviden bemutatta a kiállított kerámiákat.

 A koncertet követően Csete Gyula röviden bemutatta a kiállított kerámiákat .A kiállítás a Kubinyi Ágoston program keretében 2020-ban kiírt pályázat támogatásával valósult meg. 

Galéria

Scroll to Top