Ismét kitüntetésekkel emlékeztünk

Az Alföld Turista Egyesület megszervezte hagyományos Petőfi-emléktúráját a Körös-partra. A csapat a Spar előtt gyülekezett és onnan indult.

A művelődési központban ökumenikus istentisztelettel kezdődött az ünnepség. A Berény Táncegyüttes és Gulyás Attila műsora után Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, számára március 15. legnagyobb ünnepünk. A mezőberényiek számára ez a nap kötődik Petőfihez és barátjához, Orlai Petrics Somához. Az ünnep lelki emelkedettséget jelent, de egyben a közös készülődés élményét is. Örvendetes, hogy a városban ezen a napon egyre több család látogat el Petőfi, Kossuth és Orlai szobrához. Siklósi István kitért arra, hogy nemcsak a múltban voltak hősök, hiszen akik a menekülteken segítenek, azok is tekinthetők hősöknek, sőt a mai kitüntetettek is, hiszen ők is másokon segítenek.

Az díjazottakat Siklósi István és Körösi Mihály alpolgármester köszöntötte.  Timárné Csák Tímea részére a családokért végzett kiemelkedő, példaértékű munkája érdemeként a testület a „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális Ellátásáért” elismerést adományozta. Timárné Csák Tímea elnökhelyettese a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesületének, immár tizenkét éve a szervezet egyik vezetője, az önkéntesek koordinálója. Az egyesület közel 500 taggal a város egyik meghatározó civil szervezete. Az ő nevéhez fűződik két nagy rendezvény megálmodása, mindkét esemény kapcsolódik a családok támogatásához. A Kacagó Liget egész napos ingyenes kikapcsolódást nyújt a kilátogatók számára. A „Legyen ön is karácsonyi Angyalka” program is városi szintűvé nőtte ki magát, elsődlegesen az adománygyűjtést, a melegétel-osztást tűzte ki célul. Timárné Csák Tímea kiemelkedő munkájáért tavaly megérdemelten vehette át a Nagycsaládosok Országos Egyesülete NOE – díját.

Schäffer Katalinnak a város sportéletében végzett magas színvonalú edzői tevékenysége, az utánpótlás-nevelésben végzett példaértékű munkája, közösségépítő tevékenysége, illetve a város jó hírnevének öregbítéséért a testület a „Mezőberény Sportjáért” elismerést adományozta. Schäffer Katalin az általános iskola után a helyi gimnáziumban folytatta tanulmányait, itt érettségizett a kéttannyelvű osztályban. Ebben az időszakban csatlakozott a helyi kick-boksz csapathoz, ahol kitartó, következetes munkával meghatározó versenyzővé fejlődött. Később versenyzőből edzővé vált. Iránymutatásával több fiatal, tehetséges diák került az élmezőnybe, a hazai válogatott keretbe. Tavaly Jesolóban a felnőtt VB-n Szeleczki Lilla 5. helyezést, Solymosi Norbert EB-n szintén 5. helyezést ért el. Az edzések vezetése mellett a HED-LAND Sportcsarnok SE elnöki feladatait is ellátja.

Tóth Olivér pedagógusnak az oktatásterületén végzett munkája, példaértékű nevelő tevékenysége és emberi magatartása alapján a képviselő-testület a „Mezőberény Neveléséért, Oktatásáért” elismerő címet adományozta. Pedagógus életpályáját a diákközpontú nevelés és oktatás, az új módszerek, megoldások keresése és megvalósítása szövi át. Még 2013-ban jelent meg az oktatást szolgáló játékgyűjteménye. Osztálya három diákjával, a Berényi Bocskorosok csapatával 2021-ben az értéktár vetélkedőn eljutottak az országos megmérettetésig. Tavaly megválasztották a Mezőberényi Általános Iskola Diáksport Egyesület elnökének, és már abban az évben több rendezvény szervezője lett. Kézilabda grassroots jellegű osztálybajnokság, illetve iskolai sportfesztivál rendezése fűződik a nevéhez. Emellett aktív tagja a testnevelés munkaközösségnek.

Borgula György és Borgula Péter vállalkozóknak a szakmájukban végzett magas színvonalú munkájukért, folyamatos vállalkozásfejlesztésért, a civil szférában tanúsított sokirányú segítőkészségért a képviselő-testület 2022-ben „Mezőberény Vállalkozója” elismerést adományozta. Az utóbbi években mezőberényi vállalkozások telephelyein végzett nagyobb kivitelezői munkáik közül példaként említhető a Csaba-Berény Gépgyártó Kft.-nél, a Fábafém Kft-nél vagy a Kolozsi Kft.-nél végzett csarnoképítési tevékenységük. Saját vállalkozásukat is folyamatosan építik, már öt telephelyük található a városban és munkahelyteremtő, foglalkoztató helyként is számottevőek. Bárhol dolgoztak a megyében, minőségi kivitelezésről, a határidők pontos betartásáról érkeztek hírek. Tavaly a helyi önkormányzatnak két nagy kivitelezést végeztek, a Kodály úti Nefelejcs Óvoda tornaszobáját és a bölcsőde bővítését.

A művelődési központ melletti Petőfi-szobornál rövid műsort adott Kerek Vivien színművész, a Berényi Népdalkör és a Berény Táncegyüttes dalköre. Ezt követően az önkormányzat, az intézmények, a hatóságok és a civilszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

Hagyományosan a Baráti Egylet Mezőberényért szervezi meg a Körös-parton lévő Petőfi-emlékmű koszorúzását. Itt Hoffmann Dániel elnök köszöntötte a résztvevőket, beszédet mondott Bancsi Árpád, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára. Hangsúlyozta, a szabadság azt jeleni, hogy választhatunk, hogy mit teszünk. Ezzel együtt jár az a kötelezettségünk, hogy vállaljuk döntésünk következményét. Itt is az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Miként az elmúlt több mint két évtizedben minden esztendőben, a koszorúzásra most is eljöttek a gyulai Makadám Világjáró Kerékpárosok és Környezetvédők Egyesülete tagjai.

Galéria

Scroll to Top