Szemtől szemben – a művésztábor zárókiállítása

Az idén hat művész vett részt a közös munkában: Bakos Ferenc, Bácskai Bertalan és Wrobel Péter festményeket, Bereznai Péter, Kovács Bence és Papp Zoltán pedig grafikákat alkotott. Az idei művésztelepre két festő: Holo Hóbel László és Pataki Ferenc nem tudott eljönni, de a kiállításon egy-egy alkotással képviseltetik magukat, hiszen ők is fontos tagjai ennek a közösségnek.

Siklósi István polgármester, a program fővédnöke szerint a művésztelep egy magvalósult álom. Még a kilencvenes évek elején látogatta meg Bereznai Péter és testvére, Bereznai Miklós, és fölvetették a művésztábor ötletét. A tervből igaz nem azonnal, de később valóság lett.

Ván Hajnalka egyenként szól az alkotókról. Elmondta, Bakos Ferenc újabb képein kilépett a tárgyi ábrázoláson túlra, és elindult az elvont világ felfedezésére. Bácskai Bertalan művei az erőről és a határozottságról tanúskodnak, a művész megingathatatlan világnézetét közvetítik. Bereznai Péter geometriai kérdésekkel foglalkozó alkotásait a szimmetria és aszimmetria ellentétes, mégis egymáshoz közelálló tézise alapján komponálja. Kovács Bence először erősíti a művésztelep névsorát, személyében egy olyan rokon alkotó üdvözölhető, aki érti és érzi a művészet nyelvét, aki mestere a technikának.  Papp Zoltán szerzetesi módon elmerül művei legapróbb részleteiben és mítoszt teremt. Wrobel Péter alkotásai arra adnak lehetőséget, hogy átengedjük magunkat a képekből álló végtelen érzésének, és megérezhetjük, ahogy művészete révén elanyagtalanítódunk.

A művészettörténész elmondta, az elmúlt években Holo Hóbel László szilaj erejével, Pataki Ferenc pedig bölcsességével építette ezt a csapatot, ezért hiányukat nagyon megérezték az alkotótársak.    

A tárlat – nyitvatartási időben – megtekinthető 2022. szeptember 30-ig. 

Galéria

Scroll to Top