Ügyes kezek tűvel és cérnával – a foltvarrók kiállítása

Túri Andrea kifejtette, a ma már népművészetté vált foltvarrást az Angliában felvirágzott textilipar változatos anyagai inspirálták, ennek hagyományát az ír, az angol, a holland és az amish telepesek vitték magukkal Amerikába, ahol aztán igazán elterjedt és szinte egyedülálló módon vált népszerű kézimunkává.

Az OPSKMM foltvarró szakköre jelenleg kilenctagú, szakmai munkájukat Fehér Károlyné irányítja. A tagok az elmúlt évet kulcstartó, pénztárca és ferdepánt készítéssel kezdték. Szakmai tudásukat a kecskeméti foltvarró kiállításon gyarapították. Alkotásaik a társadalmi szerepvállalást is kifejezik. Télen a gyerekek részére macikat készítettek, melyeket a mikulás ajándékozott oda. Feldíszítették a liget két padját munkáikkal, ezek később a Kossuth teret ékesítették. Készültek húsvéti díszek, kipróbáltak újabb technikákat: transzferáltak, vízben oldódó flízt készítettek konfetti technikával.

Sok elképzelés vár még megvalósításra, mert abból szerencsére akad bőven. A következő évben közös képvarrása és egyforma mellény készítése lesz a feladat.

A tárlat az elmúlt termékeny időszakot mutatja be, és nyitvatartási időben 2022. szeptember 29-ig tekinthető meg.

Galéria

Scroll to Top