Petőfi mezőberényi színpadon

Mezőberény idén ünnepli újratelepülése 300. évfordulóját, ugyanakkor emellett hangsúlyt fektet a Petőfi 200-ra is. A költőről 1954-ben írt színművet Németh László „Petőfi Mezőberényben” címmel. A város kezdeményezésére – a Petőfi-emlékév tiszteletére – a darabot a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, az Orlai ház és a Békéscsabai Jókai Színház közösen állítja színpadra. A bemutatót április 11-én a kulturális intézmény színháztermében tartják. Ebből az alkalomból március 3-án a városházára sajtótájékoztatóra hívták az újságírókat.

Siklósi István polgármester azt hangsúlyozta, Mezőberénynek, mint Petőfi-emlékhelynek fontos e darab bemutatása. Körösi Mihály alpolgármester arról szólt, régen tervezik e színmű előadását, 20 vagy 25 éve iskolásokkal már színpadra állították, most egy pályázat segítségével és a Békéscsabai Jókai Színház jóvoltából megfelelő körülmények között láthatják a berényiek.

Czitor Attila rendező meghatottságát hangsúlyozta, egyrészt azért, mert a darabot az eredeti helyszínen mutathatják be, másrészt azért, mert Petőfihez hasonló korú fiatalok adják elő. Ők amatőrök és színészhallgatók. A rendező szólt arról, Németh László közel hetven évvel ezelőtt veretes, reformkori nyelven írta meg a darabot, ezt nagyrészt megőrizték, csak néhol egyszerűsítették. Czitor Attila kitalált egy kerettörténetet, ami a vándortársulatok életét idézi meg. Erről elmondta, a darab szerint Petőfi jó színész volt, és szerepel benne Egressy Gábor, az ismert komédiás is, ez adta az ötletét. A költőt alakító Laszkó Viktor arról szólt, a dráma egy délelőtt játszódik, a főhősnek arról kell döntenie, hogy elbujdosik a Sárrétbe vagy folytatja a harcot. Júlia szerepét megformáló Kövesdi Kornélia elmondta, a férjet és a feleségét nem csak a szerelem, a barátság is összekötötte. Külön-külön is erősek voltak, de együtt még inkább. Júlia színes személyiségének megformálását hálás feladatnak érzi.

A sajtótájékoztató végén Siklósi István megemlítette, hogy a darab bemutatását ajánlják a többi Petőfi-emlékhelynek is.

A sajtótájékoztatót vissznézhetik a Youtube-on.

Galéria

 

Scroll to Top