A Mezőberényi-Békési Falbontók Klubja márciusi összejövetelének KelényiSzamos Gabriella, a Szamos Marcipán vezérigazgatója volt a vendége 2025. március 26-án az Orlai házban. A neves családi vállalkozás tulajdonosával – népes közönség előtt – dr. Dávid Gyula, a klub vezetője beszélgetett.
A vendég elmondta, édesapja, Szamos Mátyás a ’30-as években Budapesten, az Auguszt cukrászdában tanulta ki a szakmát. Odavetődött egy dán mester, édesapja tőle leste el a marcipán rózsa készítésének titkát. Később nappal dolgozott, és otthon késő estig ezeket állította elő. A hatvanas években Gabriella tanácsára beadta az iparengedély, azt lakóhelyükön, Szentendrén nem kapta meg, de Pilisvörösváron szerencsével járt.
Kelényi Szamos Gabriella elmondta, édesapja 1978-ban szívinfarktust kapott, bár azt túlélte, de nem dolgozhatott tovább, ekkor a férje, Kelényi Gyula gépészmérnök vette át a cég irányítását. A vállalkozásban már korábban is dolgozott, az általa készített gépek sokkal hatékonyabbá tették a termelést. A férje hat éve hunyt el, ma ő a vezérigazgató, az ügyvezetői teendőket pedig Ádám fia látja el.
A vendég hangsúlyozta, sikerüket a minőségnek köszönhetik, ezt a követelményt még az édesapja fogalmazta meg, és azóta is a családban mindenki ezt vallja. Leginkább gyakori kóstolással igyekeznek ezt megtartani, illetve folyamatosan javítják az alapanyagok minőségét. A ’70-es évek végén hárman dolgoztak a vállalkozásban, ma pedig már ötszázan. Értékesítésük három lábon áll, 22 cukrászdát működtetnek, emellett más üzleteknek adnak el, továbbá exportra is szállítanak.
A már nem fiatal, de nagy energiával rendelkező hölgy megfogalmazta, ő mindig boldog, minden reggel azzal a gondolattal ébred, hogy ma minek fog örülni.
Dr. Dávid Gyula felolvasta Bächer Iván 2013-ban elhunyt neves író rövid visszaemlékezését Szamos Mátyásról.