Díjazták a megye népművészetéért

–A megye négy alkotócsoportjában dolgozom, és az ezekben végzett szakmai és közösségi munkáért kaptam a díjat. Kárpát-medence számos területének motívumait dolgoztuk fel, ezekkel az országos pályázatokon sikerrel szerepeltünk. A szakmai mellett a közösségi munkát is legalább ilyen fontosnak tartom, hiszen a közösség vezetőjeként el kell érnem, hogy a tagok szívesen járjanak a foglalkozásokra. Ezek mellett önkéntes munkát végzek a Békés Megyei Népművészeti Egyesületben. Részt veszek a nagy rendezvények előkészítésében, például ilyen az Országos Textiles Konferencia. Ennek előkészítését hónapokkal korábban elkezdjük. Közreműködöm a kiállítás tervezésében, rendezésében. Továbbá részt veszek az Országos Népviseleti Kiállítás előzetes munkálataiban, és csoportjaim tagjai is sok hímzésüket hozzák el a tárlatra.

 

–A mezőberényi mellett milyen más alkotócsoportokat vezet?

–Lökösházán a Bíborvég Népművészeti Alkotócsoportot, valamint Békéscsabán a Meseház Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoportot és a Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület hímző csoportját.

 

–Láthatóan nagy lelkesedéssel dolgozza fel Mezőberény hímző hagyományát. Mivel magyarázható ez a lelkesedés?

–Nagy tisztelője vagyok a Mezőberény hagyományainak. Mezőberény azon települések közé tartozik, ahol csodálatosan megmaradtak a népművészeti értékek. Nem véletlen, hogy a megyében Berény rendelkezik a legtöbb Népművészet Mesterével. A szövés hagyományát Debreczeni János, a fafaragás tradícióját Tóth Sándor, a hímzését pedig Kiszely Jánosné élteti tovább, és most már én folytatom Zsuzsika néni munkáját. A város lakóinak tisztába kell lenniük azzal, milyen nagy kinccsel bírnak. Ha a régi motívumokat feldogozzuk, akkor szép és értékes tárgyak között élhetünk.

 

–December 13-án hogyan zajlott le az online közgyűlés, és miként vehették át a díjakat?

–A vírushelyzet miatt sajnos személyesen nem találkozhattunk, így rendkívüli lett ez az idei esemény. Az előírásokat betartva csak a vezetőség volt személyesen jelen, a tagok az internet segítségével csatlakozhattak az eseményhez. Az online közgyűlésen csak bejelentették, hogy az idén kik részesülnek elismerésben, a díjat tárgyiasult formában később vehettük át személyesen.

 

–Hogyan éli meg a járványhelyzetet, azt, hogy személyesen nem találkozhat csoportjaival?

–Ezt az időszakot arra használtam fel, hogy egyéb elmaradt feladataimnak eleget tegyek, de a szakmai munka sem maradt el. Mielőtt az intézmények bezártak volna, a csoportok tagjait elláttam munkával. Ha valaki ezzel elkészülne, akkor a folytatást telefonon vagy interneten meg tudjuk beszélni. Emellett tervezem a jövő évi teendőket. Már megjelent a miskolci „Virágzó Népművészet” kiállítás pályázati kiírása, tervekkel erre készülök, továbbá szeretnék részt venni a berettyóújfalui „Kitesszük a szűrét” pályázaton is. Ezek mellett tervezem újabb tájegységek hímzéseinek feldolgozását is. Remélem, hogy jövő év elején folytathatjuk a közös munkát, erre készülök. 

  

 

Scroll to Top