Vízkereszt – 2021. január 6.

Ehhez kapcsolódik a házszentelés hagyománya, amikor a házakat meghintik szenteltvízzel. Ilyenkor az ajtófélfára írják fel az évszámot és a C + M + B Christus mansionem benedicat!  („Krisztus áldja meg e házat!”) kezdőbetűit, a következőképpen: 21 + C + M + B.

 

A Kárpát-medencében, a magyarság körében különböző népszokások alakultak ki az évszázadok során. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyhatást tulajdonítottak. Sok helyen a házakra, bölcsőkre és ólakra is hintettek belőle, sőt a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon és a lakói egészségesek legyenek. A régebbi idők szokása volt, hogy az állatokkal szenteltvizet itattak, hogy ne legyenek betegek, az emberek pedig magukra locsolták a betegségek és rontás ellen.

 

A házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel. A házszentelést a pap végezte, a hívek meglátogatása összekapcsolódott a lélekpénz beszedésével.

 

E naphoz kötődik háromkirály-járás a bibliai napkeleti bölcseket megszemélyesítő alakoskodók köszöntő- illetve dramatikus népszokása.

 

Napjainkban is élő hagyomány sok helyen, hogy január 6-án bontják le a karácsonyfákat.

Scroll to Top